Interventia medicala nutritionala la bolnavul de cancer
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Malnutritia la pacientul oncologic
Mancarea nu este doar un element de confort sau traditie, ci este o necesitate vitala a tuturor, mai ales a persoanelor bolnave sau internate in spital. Consumul scazut de alimente si nutrienti, precum si/sau necesarul crescut determinat de anumite boli acute sau cronice, duce adesea la malnutritie.
La randul ei, aceasta este asociata cu o frecventa crescuta a infectiilor, complicatiilor, spitalizarii, creste durata de recuperare, duce la o mortalitate ridicata si la scaderea calitatii vietii.
Malnutritia trebuie privita ca o boala secundara bolii de baza, care pericliteaza sansele de recuperare ale pacientilor. Printre altele, reduce eficienta anumitor tratamente cum ar fi antibioterapia, chimioterapia, radioterapia sau chirurgia.
Cancerul, indiferent de stadiul bolii si de tratamentul urmat (chimioterapic, radioterapic, chirurgical) poate duce la fluctuatii importante de greutate; in fazele avansate, anorexia poate aparea independent de tratament.
Semnalele de alarma care ar trebui sa conduca un bolnav de cancer la medicul nutritionist sunt:
La randul ei, aceasta este asociata cu o frecventa crescuta a infectiilor, complicatiilor, spitalizarii, creste durata de recuperare, duce la o mortalitate ridicata si la scaderea calitatii vietii.
Malnutritia trebuie privita ca o boala secundara bolii de baza, care pericliteaza sansele de recuperare ale pacientilor. Printre altele, reduce eficienta anumitor tratamente cum ar fi antibioterapia, chimioterapia, radioterapia sau chirurgia.
Cancerul, indiferent de stadiul bolii si de tratamentul urmat (chimioterapic, radioterapic, chirurgical) poate duce la fluctuatii importante de greutate; in fazele avansate, anorexia poate aparea independent de tratament.
Semnalele de alarma care ar trebui sa conduca un bolnav de cancer la medicul nutritionist sunt:
- scadere in greutate mai mult de 5% din greutatea obisnuita fara sa va propuneti asta in ultimele 3 luni (de exemplu, o scadere de 3-4 kg la o persoana de 70kg)
- scaderea poftei de mancare ce duce la un consum redus de alimente mai mult de 2 saptamani
Suportul nutritional este un tratament medical
Momentul la care se incepe este deosebit de important, deoarece malnutritia severa este dificil de tratat si prezinta costuri mai ridicate. Suportul nutritional al pacientilor in stare terminala este controversat.
Pentru tratament se va lua in considerare mai intai calea de administrare a nutrientilor. Daca pacientul poate manca si tractul gastrointestinal este functional, se va prefera intotdeauna calea orala celei enterale sau parenterale.
Acesta, impreuna cu familia, vor fi sfatuiti cu privire la modul de preparare al alimentelor si vor primi planul individualizat de nutritie; in cazul in care pacientul nu isi atinge tinta stabilita de calorii si proteine va primi suplimente orale nutritonale (solutii enterale imbogatite energetic si complete din punct de vedere nutritional) si medicamente pentru cresterea apetitului.
In cazul in care pacientul nu se poate alimenta oral (de exemplu, pacienti cu afectiuni in sfera ORL) se pot folosi sonde nazo-gastrice sau naso-jejunale atunci cand se estimeaza ca durata alimentatiei enterale sa fie sub o luna. Daca ne asteptam ca durata sa fie mai lunga de o luna, se recurge la montarea endoscopica a unei gastrostome si administrarea nutrientilor pe aceasta cale.
Atunci cand tractul intestinal este compromis, cum ar fi ocluzia intestinala, sindromul de intestin scurt (dupa indepartarea chirurgicala a colonului sau intestinului subtire), etc, se recurge la nutritia parenterala partiala sau totala (adiminstrarea de nutrienti si vitamine pe care injectabila).
Pentru tratament se va lua in considerare mai intai calea de administrare a nutrientilor. Daca pacientul poate manca si tractul gastrointestinal este functional, se va prefera intotdeauna calea orala celei enterale sau parenterale.
Acesta, impreuna cu familia, vor fi sfatuiti cu privire la modul de preparare al alimentelor si vor primi planul individualizat de nutritie; in cazul in care pacientul nu isi atinge tinta stabilita de calorii si proteine va primi suplimente orale nutritonale (solutii enterale imbogatite energetic si complete din punct de vedere nutritional) si medicamente pentru cresterea apetitului.
In cazul in care pacientul nu se poate alimenta oral (de exemplu, pacienti cu afectiuni in sfera ORL) se pot folosi sonde nazo-gastrice sau naso-jejunale atunci cand se estimeaza ca durata alimentatiei enterale sa fie sub o luna. Daca ne asteptam ca durata sa fie mai lunga de o luna, se recurge la montarea endoscopica a unei gastrostome si administrarea nutrientilor pe aceasta cale.
Atunci cand tractul intestinal este compromis, cum ar fi ocluzia intestinala, sindromul de intestin scurt (dupa indepartarea chirurgicala a colonului sau intestinului subtire), etc, se recurge la nutritia parenterala partiala sau totala (adiminstrarea de nutrienti si vitamine pe care injectabila).
Sfatul specialistului
Dr. Florentiu Ioana Diana, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca in oricare dintre aceste situatii este foarte importanta monitorizarea pacientilor de catre un medic nutritionist cu experienta in astfel de proceduri; in afara de stabilirea necesarului caloric, hidric, de vitamine si microlememente, va fi necesara si monitorizarea parametrilor biochimici – nivelul transaminazelor, lipidelor sanguine, uree, creatinina, markeri de inflamatie, electroliti, etc.
In orice caz, este bine de retinut ca interventia nutritionala este un tratament medical extrem de important.
Atunci cand starea de nutritie este proasta, nu se pot administra tratamentele necesare bolii de baza datorita tolerantei scazute (cum e cazul chimioterapicelor), nu se poate interveni chirurgical datorita riscului de complicatii, creste mortalitatea, iar calitatea vietii este mult redusa.
Nu se recomanda adoptarea dietelor extreme, cum ar fi dieta ketogenica, vegana, low carb, raw vegana, etc.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725).
In orice caz, este bine de retinut ca interventia nutritionala este un tratament medical extrem de important.
Atunci cand starea de nutritie este proasta, nu se pot administra tratamentele necesare bolii de baza datorita tolerantei scazute (cum e cazul chimioterapicelor), nu se poate interveni chirurgical datorita riscului de complicatii, creste mortalitatea, iar calitatea vietii este mult redusa.
Nu se recomanda adoptarea dietelor extreme, cum ar fi dieta ketogenica, vegana, low carb, raw vegana, etc.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725).