Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Rolul recuperarii medicale in tratarea nevralgiei cervico-brahiale

Nevralgia cervico-brahiala reprezinta un sindrom complex, caracterizat prin dureri cervicale iradiate pe membrul superior, interesand o radacina nervoasa cervicala. 

Publicat de PATRASCU Domnita / 21.06.2017 / Clinica Gral UNEFS
0
0

Cauzele nevralgiei cervico-brahiale (NCB) sunt:

1. compresia radiculara (a radacinii nervoase cervicale) in canalul spinal, prin hernierea discului intervertebral sau prezenta unui osteofit orientat spre posterior.
2. compresia nervului prin intermediul unor procese degenerative cervicale (fara hernierea discului): osteofitele antero-posterioare vertebrale, hipertrofia articulatiilor interapofizare.
 

Simptome si evolutie

Debutul nevralgiei poate fi acut (prin hernie discala cervicala), in care discul a migrat in canalul spinal, sau un debut lent (in care discul nu a migrat) si apare dupa expunerea la frig, atunci cand coloana este mentinuta in pozitii monotone/ fixe prelungite, sau dupa microtraumatisme.
Durerea este localizata latero-cervical, spre membrul superior afectat, sau pe linia mediana si comporta mai multe aspecte:
• poate avea o intensitate constanta, fiind permanenta, cu iradiere in umar, membrul superior, cot, pana in degete, conform dermatomului respectiv (traiectul terminatiilor nervoase)
• poate fi inconstanta ca intensitate, evoluand uneori in pusee paroxistice de mare intensitate
• poate fi accentuata nocturn

Sindromul radicular explica iradierea durerii pe traiectul nervului si evolueaza in trei stadii:
1. stadiul iritativ, caracterizat prin cervicalgii
2. stadiul compresiv: dureri insotite de parestezii si abolirea sau diminuarea reflexelor osteo-tendinoase. Paresteziile urmeaza topografia dermatomala, astfel putand fi identificat in multe cazuri, discul intervertebral cervical afectat.
3. stadiul paretic: sunt prezente toate simptomele de mai sus, asociind deficit motor (senzatie de slabiciune/ oboseala musculara prin scaderea fortei musculare, hipotrofie si hipotonie la nivelul grupelor musculare inervate de radacina nervoasa afectata). Deficitul motor poate fi localizat la mana, antebrat, foarte rar la brat.

Examenul clinic poate evidentia modificari de statica a coloanei cervicale (scolioza, anumite posturi antalgice precum inclinarea capului spre umarul dureros, proiectia anterioara a capului) si modificari in dinamica (limitarea mobilitatii coloanei cervicale).
Sindromul musculo-ligamentar se refera la contractura musculara antalgica, aparitia ei fiind in cadrul unui mecanism reflex, de aparare la durere si se localizeaza latero-cervical, superior de omoplat (pe muschiul trapez) si paravertebral toracal superior.

NCB
se poate asocia mai rar cu mielopatie, situatie in care apar semne neurologice ce se pot extinde si la nivelul membrelor inferioare. O alta posibila asociere este cu tulburarile vasculare, datorate compresiei arterei vertebrale, ce se manifesta prin fenomene de ischemie cerebrala acuta, la miscari bruste de rotatie/extensie a coloanei cervicale. Evolutia NCB se poate intinde pe durata a 5-6 luni, dupa primele 4 saptamani (faza acuta), simptomele fiind partial atenuate, trecand in stadiul subacut in urmatoarele 2-3 luni. Desi evolutia este trenanta, pot surveni si scurte perioade de remisiune spontana a durerilor.

Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe simptomatologie (cervicalgia iradiata, paresteziile, deficitul motor, testul de elongatie radiculara pozitiv) si pe investigatiile imagistice (radiografii, rezonanta magnetica nucleara, tomografia computerizata, mielografia). Examenul radiologic evidentiaza modificari de tip degenerativ, ce pot fi implicate in pensarea/stenozarea unuia sau a mai multor spatii intervertebrale cervicale. RMN-ul si CT-ul ofera informatii precise asupra sediului afectarii disco-radiculare, radacinii nervoase cervicale si maduvei spinarii de la acel nivel. Analizele de laborator sunt utile pentru diagnosticul diferential al nevralgiei cervico-brahiale, in anumite situatii cand acesta este mai dificil de efectuat.

Diagnosticul diferential se face cu afectiunile care mimeaza durerea iradiata pe membrul superior: sindromul umar-mana, periartrita scapulo-humerala, sindromul de tunel carpian, epicondilita, neoplasmul de san, leuconevraxita, spondilodiscita, tumori intramedulare, metastaze, sindromul de coasta cervicala, sindromul Pancoast-Tobias (cu afectarea radacinii C8-T1).
 

Tratamentul nevralgiei cervico-brahiale

Tratamentul nevralgiei cervico-brahiale se bazeaza pe terapii medicale de lunga durata sau interventie neurochirurgicala, indicatia fiind in functie de stadiul bolii.  In faza acuta (primele 3-4 saptamani), obiectivele tratamentului sunt: combaterea durerii, inflamatiei si contracturii musculare. Se recomanda imobilizarea coloanei cervicale in orteza (minerva), pentru a atenua durerea si a evita miscarile care pot agrava hernia discala. Orteza trebuie sa fie aplicata corect si purtata 24 de ore din 24, atat in faza acuta, cat si in cea subacuta, fiind permisa scoaterea ei doar pentru igiena personala. De asemenea membrul superior poate fi sustinut intr-o esarfa, pentru a evita tensionarea structurilor afectate.

Terapia medicamentoasa se bazeaza pe administrarea de antialgice, antiinflamatoare steroidiene / nonsteroidiene, miorelaxante, vasodilatatoare, neurotrope (complex de vitamine din grupul B, antioxidanti), sedative generale. Terapia fizica in aceasta faza are ca obiective principale obtinerea relaxarii musculare si blocarea conductibilitatii nervoase, acestea putand fi realizate prin intermediul masajului cu cuburi de gheata. Electroterapia se va folosi cu precautie in aceasta faza.

In faza subacuta (la apx. 2-3 luni de la debut), obiectivele tratamentului sunt pe langa continuarea masurilor de combatere a durerii, contracturii musculare si inflamatiei, recuperarea deficitului motor si a tulburarilor de statica si dinamica cervicala. Complementar tratamentului medicamentos, terapia fizicala are un rol important in aceasta faza.
Masajul este de doua tipuri: sedativ decontracturant la nivel cervico-brahial si paravertebral toracal sau trofic/tonizant in formele fruste de deficit motor al membrului superior.
Electroterapia consta in aplicatia de curenti de joasa frecventa (diadinamici, TENS, Trabert, galvanic), medie frecventa (interferentiali), inalta frecventa (diatermia, ultrasunetul). O serie de proceduri fizicale dureaza in medie 10 zile, cu o frecventa zilnica, efectele favorabile asupra durerii si inflamatiei locale, fiind vizibile dupa primele 4-5 sedinte, ca atare este importanta continuitatea in tratament.
Hidrotermoterapia generala consta in efectuarea de bai la aprox. 37 grade C, timp de 20 de minute, pentru a induce relaxarea generala si a combate contracturile musculare locale.

Kinetoterapia are ca obiective:
1. corectarea tulburarilor de statica a coloanei cervicale
2. reechilibrarea tonusului grupelor musculare flexoare si extensoare paravertebrale cervicale
3. refacerea mobilitatii coloanei cervicale

Pe langa mobilizarile pasive ale coloanei cervicale (cu pacientul in decubit dorsal, miscarile fiind executate lent in rotatie, inclinare laterala, flexie-extensie), un rol important in relaxarea musculaturii paravertebrale cervicale il au si tractiunile cervicale continue/discontinue in ax, efectuate manual de catre kinetoterapeut.
Tractiunile se pot realiza si mecanic, cu pacientul in pozitie orizontala / sezand, folosind aparate speciale de tractiune sau montajul de scripeti.

In faza cronica, obiectivele tratamentului sunt aceleasi cu cele din faza subacuta, punand mai mare accent pe reabilitarea dinamicii coloanei cervicale si a echilibrului muscular loco-regional. Sunt indicate toate terapiile mentionate mai sus, un rol important avand masajul decontracturant (paravertebral cervico-toracal si la nivelul centurii scapulare), tractiunile cervicale in ax, exercitiile terapeutice din cadrul programului de kinetoterapie si manipularile vertebrale (mobilizari pasive), efectuate de catre kinetoterapeuti.

Tratamentul fizical-kinetic este contraindicat in anumite situatii, de aceea este foarte important a se face diagnosticul diferential al cervicalgiilor, terapia fizicala fiind de evitat in toate cazurile de mai jos:
- cervicalgiile determinate de traumatismele directe evidente
- la pacientii cu poliartrita reumatoida, la care se suspicioneaza drept cauza a cervicalgiilor o fractura a apofizei odontoide/subluxatie atlanto-axoidiana, la care se impune imobilizarea imediata in orteza cervicala
- cervicalgiile de cauza infectioasa (meningita, osteomielita TBC)
- cervicalgiile de cauza neoplazica (in tumorile maligne)

Dr. Patrascu Domnita Georgiana, Medic Primar Recuperare Medicina Fizica si Balneologie, specialist reumatologie, competenta in osteodensitometrie clinica, Clinica Gral UNEFS ne spune "Tratamentul neurochirurgical este rezervat cazurilor neresponsive la terapiile medicale mentionate anterior, la care simptomatologia persista, semnele de gravitate fiind paresteziile si deficitul motor de la nivelul membrului superior. Prognosticul este mult mai bun la tineri, doar 15-20% din ei avand indicatie chirurgicala, in timp ce varstnicii neresponsivi dupa aprox. o luna de tratament conservator, au fost tratati in serviciul de neurochirurgie in proportie de 30-35%. Recuperarea postoperatorie este de asemenea foarte importanta la acesti pacienti."

Kinetoprofilaxia secundara a coloanei cervicale:
1. se va evita expunerea la frig
2.controlul/constientizarea posturii coloanei cervicale si corectarea acesteia, indiferent de pozitia in care se afla pacientul (ortostatism, sezand, decubit) 
3.respectarea posturilor corecte ale coloanei cervicale in timpul somnului
4. se va evita folosirea pernelor inalte; se va utiliza perna ortopedica sau ruloul simplu, plasat in santul dintre coloana cervicala si occiput.
5. se va evita ridicarea de greutati mai mari de 4-5 kg intr-o singura mana; repartizarea in mod egal a greutatilor in ambele maini.
6. se vor evita posturile monotone prelungite, impuse de activitatea profesionala (lucrul la birou/computer); la un interval de aprox. 2 ore trebuie intrerupta activitatea si se fac mobilizari ale coloanei cervicale in toate sensurile
7. repetarea constanta a programului de exercitii invatate la sedintele de kinetoterapie, pentru a mentine un tonus muscular optim la nivelul coloanei cervicale
8. efectuarea periodica a curelor balneare, avantajul acestora fiind factorii naturali de mediu specifici statiunilor balneare: hidrotermoterapia generala cu apele terapeutice, namolurile sapropelice, climatul, existenta unui regim de crutare psihica si de relaxare generala nervoasa si musculara. Exemple de statiuni balneare cu profil reumatic: Felix, Herculane, Calimanesti, Amara,Techirghiol, Mangalia, Eforie Nord, Vatra Dornei.

Clinica Gral UNEFS
 ofera in premiera servicii medicale personalizate dedicate sportivilor si amatorilor de sport. Pentru detalii si programari puteti suna la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00 / 0725-004.306 sau completati formularul de mai jos.
 


« Inapoi

Vizualizari: 764
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Spune "Stop" cancerului de col uterin!

Orice femeie trebuie sa efectueze un consult ginecologic anual pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. In Clinica Gral Baneasa beneficiati acum la pretul promotional de 130 lei de consult ginecologic, examen Babes Papanicolaou si, suplimentar, 25% reducere la ecografie.

Mai multe detalii legate de promotie gasiti >>aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici