Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Ablatia cu radiofrecventa (RFA) in patologia tumorala hepatica

Ablatia cu radiofrecventa (RFA) este o optiune eficienta de tratament in cazurile de metastaze hepatice neoperabile.

Publicat de / 24.06.2019 / Clinica Gral Radiologie
0
0

Ce este ablatia cu radiofrecventa?

Ablatia cu radiofrecventa (RFA) este o terapie alternativa pentru carcinomul hepatocelular (HCC) si metastazele hepatice atunci cand rezectia hepatica nu poate fi efectuata. Are avantajul de a fi o procedura minim invaziva cu complicatii reduse, folosita in tratamentul leziunilor tumorale focale.

Scopul ablatiei cu radiofrecventa RFA este de a distruge in totalitate o tumora fara a afecta parenchimul hepatic adiacent prin inducerea de leziune termica la nivelul tesutului prin energie electromagnetica. Sistemele RFA ofera siguranta, eficienta, reproductibilitate si predictibilitate.
 

Metode de ghidaj

Exista doua metode de ghidaj imagistic a procedurii de ablatie:
 • Cea mai comuna este ghidajul ecografic, ce permite vizualizarea procedurii in timp real (punctia hepatica, avansarea prin parenchim a acului si respectiv pozitia finala fiind excelent vizualizate). Dupa primele minute de ablatie, vizualizarea varfului acului de RFA este dificila, avand in vedere aparitia artefactelor aerice secundare vaporizarii tumorale
   
 • Computer Tomograf-ul (CT) permite o planificare superioara a rutei de acces; posibilitatea estimarii imediate a volumului de ablatie (contrast intravenos); hidrodisectie pentru protectia structurilor adiacente (colecist, colon, stomac)
  

Indicatii

 • Stadiile carcinomului hepatocelular (HCC) BCLC 0 si A - In ceea ce priveste managementul HCC, ghidurile de practica EASL (2018) considera RFA ca optiune de prima linie in cazul pacientilor cu stadii precoce sau foarte precoce (BCLC 0-A), fara indicatie chirurgicala
 • Leziuni mai mici de 3 cm - Tinta ideala a tratamentului cu RFA este reprezentata de un nodul hepatic <3 cm, fara topografie subcapsulara sau care nu este in apropierea unor vase mari 
 • O zona de ablatie suficienta pentru un tratament curativ fara riscuri semnificative se poate obtine in cazul nodulilor <5 cm (cu minim 2 aplicatii) si a maxim 4 noduli <3 cm.

Contraindicatii

Relative:
 • Leziuni exofitice/subcapsulare
 • Nodulii hepatici localizati la mai putin de 1 cm de calea biliara principala sau pe un ficat cu dilatatii de cai biliare intrahepatice sau anastomozei bilioenterica
 • De evitat leziuni adiacente hilului hepatic (risc crescut de injurie biliara sau perforatie capsulara)
Absolute:
 • Coagulopatii incontrolabile, ascita
   

Terapii combinate (RFA+TACE)

In cazul tumorilor mai mari de 3 cm sau leziuni multiple, s-a demonstrat ca tratamentele combinate (chemoembolizare plus tehnici de ablatie) sunt mai eficiente fata de terapiile unimodale. Combinatiile de terapii (RFA+TACE) pot fi o solutie foarte utila in cazul nodulilor de mari dimensiuni sau in cazul recidivelor post RFA.

Unde se poate efectua ablatia cu radiofrecventa (RFA)?

In Clinica Gral Radiologie din Bucuresti procedura este efectuata de medici cu o vasta experienta in domeniul imagisticii.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).


« Inapoi

Vizualizari: 2924
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici