Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Alergiile sezoniere

Bolile alergice devin de la an la an mai frecvente, fiind afectate persoane de orice varsta, dar mai ales copii, adolescenti si adulti tineri.

Despre alergiile sezoniere

Cele mai frecvente alergii sunt cele determinate de acarieni, mucegaiuri, polenuri, epitelii de caine, pisica.
Alergia la polen (polinoza sau febra fanului) are in Romania caracter sezonier si se poate manifesta ca rinita alergica, conjunctivita alergica, rinoconjunctivita alergica sau astm alergic. Particulele de polen care produc alergii sezoniere sunt in marea lor majoritate de dimensiuni mici si provin de la plante ce polenizeaza cu ajutorul vantului. Plante cu flori viu colorate, polenizate de insecte au importanta redusa in polinoza.

Principalele sezoane polenice in Romania sunt:
- februarie - mai: sezonul polenului de arbori si arbusti timpurii, in special din familia Betulaceae (alun, arin, mesteacan)
- aprilie - iulie: sezonul polenului de graminee salbatice (firuta, timoftica, paius rosu, golomat, vitelar, ovascior, iarba de gazon, iarba campului etc.) si al polenului gramineelor de cultura (secara, ovaz, orz, grau)
- iulie - septembrie: sezonul polenului de buruieni (ambrozie, macris marunt, patlagina ingusta, urzica mare si in special pelinarita sau pelinul negru).
Pacientii cu manifestari in perioada zborului pufului de plop sunt in cea mai mare parte alergici la polenul de graminee.
 

Simptomele alergiei la polen sunt:

- stranut, mancarime de nas, nas care curge apos, nas infundat sugerand rinita alergica
- mancarime in cerul gurii si in ureche, oboseala, durere de cap, scaderea mirosului
- lacrimare, mancarime de ochi, ochi rosii sau pleoape umflate sugerand conjunctivita alergica
- tuse, respiratie suieratoare (wheezing), senzatie de sufocare sau de constrictie a pieptului, sugerand astmul alergic.
 

Diagnostic si tratament

Investigarea si diagnosticarea rinitei alergice presupune efectuarea unor teste alergologice cutanate sau din sange dar si efectuarea unor investigatii complementare (examinare pulmonara, spirometrie examen ORL) pentru diagnosticarea asocierii cu astmul bronsic sau sinuzita. Evaluarea si testarea alergologica se poate efectua la orice varsta.

Tratamentul trebuie sa combine evitarea alergenilor (cand este posibil ), medicatia si imunoterapia. La pacientii insuficient controlati si cei care nu doresc medicamente se poate opta pentru imunoterapie specifica (desensibilizare), singura terapie ce poate modifica cursul natural al bolii alergice. Aceasta se poate efectua doar la anumiti pacieti dupa respectarea stricta a indicatiilor si contraindicatiilor de administrare. Se poate efectua pacientilor cu varste de peste 5 ani, durata tratamentului fiind de minim 3 ani – maxim 5 ani.
 

Sfatul medicului

Pentru reducerea expunerii la polen pacientii sunt sfatuiti sa stea cat mai putin afara cand nivelul de polen este foarte ridicat (dimineata), sa poarte ochelari, sa se spele cat mai des pe fata si pe par, sa tina cont ca parul lung, mustata si barba permit aderarea unei cantitati mari de polen. Pe timp calduros si cu vant sa tina usile si ferestrele inchise, sa nu consume miere, faguri de miere si propolis deoarece agraveaza simptomele alergice, sa-si planifice concediul astfel incat sa nu coincida cu perioada de inflorire a plantelor la care sunt alergici, sa evite cositul sau taierea/tunsul ierbii.

De cele mai multe ori respectarea acestor recomandari nu este suficienta pentru controlul simptomelor astfel incat medicatia este necesara. Se vor administra medicamente antihistaminice orale, dar cel mai bine este ca pacientul sa se adreseze unui medic alergolog, de familie sau ORL-ist.

Dr. Monica Schifirnet, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica in cadrul Clinicii Gral Stefan cel Mare ne spune ca alergia la polen este in continua crestere ca prevalenta, afecteaza calitatea vietii pacientilor, performantele scolare sau productivitatea muncii, afecteaza atat copiii cat si adultii, se asociaza frecvent cu conjuctivita alergica (70% din cazuri) si cu astmul bronsic (40% din cazuri) insa poate fi controlata foarte eficient cu medicatia adecvata.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725).


« Inapoi

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Importanta analizelor medicale in aceasta perioada

Analize medicale decontate cu bilet de trimitere!
Laboratoarele GRAL Medical recolteaza si efectueaza RAPID analize cu bilet de trimitere in formele aprobate pe perioada starii de urgenta.
Detalii si programari
021 323 0000  sau direct
la centrele din orasul tau

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici