Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

CE TREBUIE SA STITI DESPRE NOUL CORONAVIRUS 

La momentul actual există mai multe cazuri confirmate de COVID-19 pe teritoriul României, numărul persoanelor infectate, cât și al persoanelor aflate în autoizolare este actualizat zilnic pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) și cel al Ministerului Sănătății din Romania. (www.cnscbt.ro; www.ms.ro)

Data publicare: 11.03.2020 / Clinica de Diagnostic Gral
0
1

Ce sunt coronavirusurile

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om.
Cel mai adesea coronavirusurile determină apariția unei simptomatologii de tipul guturaiului sau gastroenterite ușoare, însă pot genera și infecții respiratorii severe precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
Noua tulpină de coronavirus care circulă în prezent, denumită SARS-CoV-2 sau COVID-19, a fost identificată în decembrie 2019 în China în provincia Hubei, orașul Wuhan, fiind asociată unui focar de pneumonie. Infecția produsă de SARS-CoV-2 poartă numele de COVID-19. Punctul de plecare al epidemiei din China se consideră a fi o piață mare de fructe de mare și animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea cauzelor epidemiei este în curs de derulare.

Răspândirea COVID-19 în România și în lume

China reprezintă țara cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, însă virusul a cunoscut o raspândire rapidă și importantă la nivelul tuturor continentelor. Astfel, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din România, creșteri marcate ale numărului de COVID-19 au fost înregistrate în Coreea de Sud, Iran, Italia (regiunile Lombardia, Veneto, Emila Romagna și Piemonte), Franta, Germania, Spania și Statele Unite ale Americii. Pe continentul european țara cea mai afectată de infecție este Italia, autoritățile luând în acest context decizia de a dispune la nivel national starea de carantină. CNSCBT recomandă evitarea oricărei călătorii ne-esentiale în oricare din zonele afectate.
La momentul actual există mai multe cazuri confirmate de COVID-19 pe teritoriul României, numărul exact al persoanelor infectate, cât și al persoanelor aflate în autoizolare/carantină este actualizat zilnic pe site-ul CNSCBT și al Ministerului Sănătății din Romania. (www.cnscbt.ro www.ms.ro)
Ministerul Sănătății din România a pus la dispoziția cetățenilor pentru recomandări și alte informații despre COVID-19 linia TELVERDE 0800 800 358 valabilă pentru apeluri naționale.
Cum se transmite SARS-CoV-2 (COVID-19)
Transmiterea virusului se produce pe cale respiratorie, prin picături de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Picăturile infectante pot fi inspirate sau ajung pe obiecte si suprafețe iar de acolo sunt vehiculate cu ajutorul mâinilor la nivelul ochilor, nasului sau gurii. Potrivit experților Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), bolnavii sunt contagioși cu 1-2 zile anterior debutului simptomelor.
Perioada de incubație a bolii, respectiv timpul de la momentul infectării și până la apariția primelor semne și simptome de boală, este de 1-14 zile, în medie de 5 zile.

Cum se manifestă COVID-19

Tabloul clinic al infecției respiratorii COVID-19 este variat, se întâlnesc de la forme asimptomatice, la forme ușoare dominate de dureri articulare și musculare, congestie nazală, rinoree, dureri în gât sau diaree, la forme cu febră, tuse, dificultăți în respirație și pneumonie severă cu insuficiență respiratorie.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt reprezentate de forme ușoare, însă 1 din 5 persoane infectate necesită spitalizare. Vârstnicii care suferă de afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, boli respiratorii cronice sunt predispuși la a dezvolta forme severe de boală.
Tratament
La momentul actual nu există un tratament specific al COVID-19, pacienții primind tratament simptomatic, suportiv. În prezent se desfășoară cercetări pentru dezvoltarea unei terapii antivirale specifice, cât și a unui vaccin.
 

Cum ne protejăm împotriva COVID-19

Ministerului Sănătății recomandă respectarea următoarelor reguli pentru a reduce expunerea si transmiterea bolilor respiratorii:

1. Spălați-vă mâinile de multe ori. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 30 de secunde. Daca nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute. Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
3. Nu vă atingeți ochii, nasul si gura cu mâinile. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.
4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți. Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință pe care ulterior îl aruncați. Purtați mască de protecție si spălați-va măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact, de aceea este necesar să vă spălați măinile cu apă și săpun de fiecare dată când acest lucru se întâmplă.
5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază că folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului.
6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool. Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (COVID-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave. Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (A fost intr-o calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa si prezinta simptome respiratorii).
8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe. Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus.
9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau din zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informațiile necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spalați-vă bine mâinile.
10. Animalele de companie nu transmit coronavirus. În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Informatii despre: 
  • testare Covid-19 aici
  • anticorpi Anti SARS-CoV-2 aici
  • teste rapide antigen SARS-CoV-2 aici

Clinicile GRAL Medical sunt primele clinici medicale private care au primit certificarea DEKRA pentru implementarea masurilor de siguranta impotriva raspandirii Covid-19.


Surse:
www.who.int
www.cnscbt.ro
www.ecdc.europa.eu
www.ms.ro


« Inapoi

Vizualizari: 2692
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici