Cateva recomandari pentru mesele de sarbatori
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Doua sau trei mese prea copioase ne pot da peste cap sistemul digestiv. Iata cateva sfaturi oferite de Dr. Paul Bosonea, Specialist Gastroenterologie, pe care ar trebui sa le urmati ca sa evitati problemele digestive:
- Fiti moderati! Gustati putin din toate preparatele.
- Evitati grasimile! Acestea pot precipita o criza biliara.
- Pregatiti friptura cat mai dietetic cu putinta, adica fara ulei (deci nu prajita, ci la gratar sau la cuptor). Daca tineti post, este important ca prima masa după sfarsitul postului sa nu fie centrata in jurul carnii; excesul brusc de carne dupa o perioada de lipsa a ei, poate duce la formare excesiva de acid uric pe care organismul s-a dezobisnuit sa-l metabolizeze. Acesta se va depune in articulatii si poate da crize de guta.
- Sarmalele sa fie consumate cu tot cu frunza de varza in care sunt impachetate, aceasta fiind bogata in fibre. In carne nu exista nici urma de fibra si carnea este alimentul cel mai constipant posibil! Insotiti sarmalutele de mamaliguta sau de paine intermediara sau integrala. Asociati friptura cu legume la gratar sau cuptor. Puteti incepe masa cu o portie de legume. Acest lucru va ajuta in doua directii: in primul rand contribuie la o buna digestie, iar in al doilea rand, va da o usoara senzatie de satietate si va ajuta sa mancati mai putin din alimentele nesanatoase, grele.
- Evitati excesul de sare, mai important pentru cei care se stiu cu boli cardiovasculare sau care prezinta simptome precum respiratie grea, tuse seaca sau picioare umflate. Adaugarea suplimentara a sarii sau a condimentelor ce conțin sare, poate acutiza o insuficienta cardiaca si poate duce la o complicatie debutata brusc, amenintatoare de viata, numita edem pulmonar acut. Evitati mancarurile care au foarte multa sare deja in continutul lor, precum mezelurile.
- Dulciurile trebuie consumate cu moderatie. Incercati ca la o singura masa sa nu consumati mai multe tipuri de dulciuri (de exemplu: si cozonac si ciocolată) ci doar un singur fel.Pacientii diabetici trebuie sa acorde o atentie si mai mare consumului de dulciuri, acestea crescand rapid valorile glicemiei si putand duce la complicatii severe.
- Cu cel putin o jumatate de ora inainte de masa, hidratati-va! Beti apa plata simpla. Astfel va asigurati ca nu vi se va face sete in timpul mesei si nu veti fi nevoit sa beti apa la masa. Prea mult lichid amestecat cu hrana solida va intarzia digestia. De ce? Pentru ca in timpul in care se absoarbe lichidul din stomac, hrana solida va trebui sa stationeze in acel lichid, neputand sa fie antrenata in procesul de digestie. Iar acest lucru poate genera fermentatie si inflamatie.
- Evitati alcoolul in exces!
- Beti intre mese ceai digestiv sau ceai de musetel, cald si neindulcit
- Lasati sa treaca 5 – 6 ore intre mese. Dati timp organelor digestive sa proceseze hrana consumata si stomacului putina odihna.
Dr. Paul Bosonea, Clinica de Diagnostic GRAL: Sa va fie sarbatorile de iarna un prilej de bucurie!
Programeaza-te la un consult de specialitate si asigura-te ca nu ai probleme digestive inainte de a te bucura de masa copioasa de Craciun. Programari la: 021 323 00 00