Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

"Curge apa la cismea?", campanie contra afectiunilor de prostata

Statisticile sunt ingrijoratoare la nivel mondial, motiv pentru care multe institutii specializate trag semnale de alarma in ceea ce priveste luarea de masuri cu caracter preventiv. In numai 10 ani,  cancerul de prostata a urcat, la nivel mondial, de pe locul trei pe locul secund privind cauza mortalitatii de cancer.

Despre bolile prostatei


In cadrul sexului masculin, prostata genereaza probleme ce pot afecta calitatea vietii omului, ireversibil. Necazurile incep odata cu varsta de 40 de ani si se amplifica treptat, in functie de particularitatile clinice ale fiecarei boli. Inainte de aceasta varsta, majoritatea problemelor de la nivelul prostatei sunt de natura infectioasa.

Statisticile sunt ingrijoratoare la nivel mondial, motiv pentru care multe institutii specializate trag semnale de alarma in ceea ce priveste luarea de masuri cu caracter preventiv. In numai 10 ani,  cancerul de prostata a urcat, la nivel mondial, de pe locul trei pe locul secund privind cauza mortalitatii de cancer in randul barbatilor, reprezentand una din cele mai frecvente forme de cancer la barbati. Aproape jumatate din cazurile noi de cancer diagnosticate la nivel mondial provin din Europa (Sursa: Organizatia Cancer Research UK).

In Romania raportul dintre mortalitatea cauzata de cancerul de prostata si cazurile diagnosticate este de 50% (16.3 / 32.2 la 100.000 populatie), un procent superior celui european, acesta fiind de doar 25%. (22.2 / 86.7 la 100.000 populatie) (Sursa: Jurnalului Oficial al Societatii Europene de Oncologie Medicala). Preventia si metodele de tratament eficiente sunt absolut necesare pentru imbunatatirea acestor procente.

In ceea ce priveste adenomul de prostata, incidenta la barbati creste treptat pe grupe de varsta astfel : 40 de ani (20%), 50 de ani (40-50%) , 60 de ani ( 70%) iar peste 70 de ani (80%).

Atentie! In stadiu incipient, problemele prostatei pot fi tratate, insa foarte putine persoane din Romania merg la un control anual pentru a face investigatii si analize de specialitate.
 

Despre Prostata


Prostata este o glanda anexa a aparatului genital masculin aflat la intersectia aparatului urinar cu cel genital, secretia sa participand la formarea lichidului seminal.
Ea se dezvolta sub actiunea hormonilor androgeni (hormoni sexuali masculini), dezvoltarea sa fiind completa la pubertate. Prostata are forma unei castane si cantareste 15-20 grame.

Din punct de vedere anatomic, prostata prezinta 5 lobi: anterior (foarte putin dezvoltat), posterior (partea periferica a prostatei), median (situat spre colul vezical) si doi lobi laterali. Din punct de vedere anatomo-clinic se poate descrie o prostata centrala (periuretrala) situata de la baza glandului pana la nivelul veru montanum, la acest nivel dezvoltandu-se in general adenomul de prostata si prostata periferica la nivelul careia apare de obicei cancerul de prostata.
Principalele boli ale prostatei sunt: adenomul, cancerul de prostata, prostatita (infectie acuta sau cronica), abcesul, chistul si litiaza, putin frecventa.
 

Adenomul de prostata versus Cancerul de prostata


Adenomul de prostata (hiperplazie benigna de prostata) este o tumora benigna, omogena, incapsulata care se dezvolta in prostata centrala, in timp ce cancerul de prostata (adenocarcinomul de prostata / ADK-P) reprezinta o tumora maligna, epiteliala, localizata la nivelul epiteliului acinilor glandulari prostatici, dezvoltat in general in glanda periferica si mai rar in segmentul central.

Cauzele sunt pentru ambele boli de departe neelucidate, insa la cancerul de prostata s-au identificat mai multi factori incriminatori: genetici, alimentari (vitaminele C si A au un caracter protector), hormonali (dezechilibrele hormonale, in special la perioada pubertatii par a avea un rol carcinogen), virusurile etc.
Dezvoltarea adenomului de prostata este influentata de alterarea echilibrului estrogen-testosteron. Dezechilibrul acesta explica dezvoltarea bolii dar nu poate explica declansarea ei.

Simptomatologia la adenomul de prostata consta in:

  • urinari dese (polachiurie, la inceput nocturna si apoi diurna si nocturna);
  • disconfort la urinare ( disurie );
  • urinare cu sange ( hematurie );
  • falsa incontinenta urinara – determinata de urinarea „prin prea plin”;
In cazul cancerului de prostata, dintre manifestarile generale cele mai frecvente sunt astenia, scaderea in greutate, inapetenta (scaderea poftei de mancare), insomnie, iritabilitate, dureri vertebrale, care pot crea confuzii cu crizele de lombosciatica, icter obstructiv, cefalee, tulburari neurologice, semne clinice de insuficienta renala cronica (in cazul obstructiei caii urinare superioare in faze avansate ale bolii).

Manifestarile locale
apar cel mai frecvent tardiv datorita localizarii periferice tumorale. Problemele la urinare sunt similare celor determinate de adenom, dar au o evolutie lenta continua si progresiva spre deosebire de adenom unde evolueaza capricios si imprevizibil.

Diagnosticul
in cazul adenomului si a cancerului de prostata se face in baza unui examen clinic (anamneza medicala, palpare, tuseu rectal) si a rezultatelor obtinute in uma investigatiilor paraclinice: PSA (antigenul prostatic specific) si ecografie. In functie de rezultate, in cazul cancerului de prostata, este necesar sa efectuam o punctie-biopsie prostatica, in prezent efectuata pentru toate suspiciunile de cancer prostatic in vederea confirmarii diagnosticului.


In premiera, in perioada 10 Mai 2010 – 10 Iunie 2010, clinicile Gral Medical pun la dispozitia populatiei GRATUIT testul rapid de PSA, astfel pacientii vor avea raspunsul in doar 10-15 minute. Campania se va desfasura in Bucuresti si Ploiesti, facand parte din demersurile operatorului de servicii medicale Gral Medical de informare a populatiei cu privire la preventia si tratamentul adecvat fiecarei afectiuni. In functie de rezultatele obtinute un doctor specialist urolog va consilia pacientul pentru a stabili un diagnostic corect si a prescrie un tratament corespunzator. In plus veti putea beneficia  de 25% reducere pentru orice alta investigatie sau analiza de laborator la recomandarea doctorului.

Tratamentul este complet diferit in cazul celor 2 boli.
In cazul adenomului de prostata, in fazele incipiente se recomanda tratamentul medicamentos asa-numita faza de prostatism. Tratamentul consta in administrarea unor principii medicamentoase care actioneaza asupra componentei musculare si a celei glandulare a prostatei, ducand la ameliorarea simptomelor. In fazele avansate se va apela la:

  • interventia chirurgicala (eliminarea tesutului patologic);
  • tratamentul endoscopic care consta in sectionarea electrica a adenomului cu ajutorul unei anse, procedeu numit rezectia transuretrala a prostatei;
  • electrovaporizarea transuretrala a prostatei, intensitatea curentului din ansa ducand la vaporizarea tesutului patologic.

In ultimii ani s-au impus, alaturi de rezectia endoscopica clasica (TUR-P) vaporizarea cu plasma a adenomului de prostata (PVP), distructia cu laserul (in special laserul green) in tratamentul adenomului de prostata. In ceea ce priveste tratamentul cancerului de prostata, prima precizare care trebuie facuta este faptul ca adenocarcinomul de prostata (ADK-P) este o neoplazie, o afectiune maligna agresiva care trebuie tratata agresiv. Tratamentul ADK-P este de mai multe tipuri: endocrin, chirurgical, radioterapic, chimioterapic, imunoterapic si genetic. In fazele incipiente radioterapia externa ofera sanse mari de vindecare, fara a mai fi nevoie de tratamente alternative.

Aparatele ultromoderne cu tehnologie de tip IMRT, IGRT au o precizie ridicata ducand la efecte secundare minime, in comparatie cu echipamentele de tehnologie anterioara. In fazele mai avansate este nevoie de o combinatie de terapii, astfel interventia chirurgicala, radioterapia externa sau interna (introducerea de implanturi radioactive in tumora) si chimioterapia sunt recomandate de specialisti. Tratamentul cancerului de prostata trebuie individualizat in functie de stadiul tumoral in momentul depistarii cancerului.

Recomandari


O alimentatie sanatoasa si efectuarea periodic a analizelor specifice pot diminua riscul de aparitie a bolilor de prostata. Orice afectiune depistata din timp mareste sansele de vindecare a bolii prin urmarea unor tratamente personalizate. Comunicarea dintre pacient si doctor este importanta deoarece in alegerea unei alternative terapeutice trebuie tinut cont si de optiunea pacientului, el trebuie sa stie din timp de avantajele si dezavantajele oferite de tratamente. Tratamentul medicamentos trebuie sa se faca numai sub supravegherea medicului specialist, orice alta varianta poate sa inrautateasca in timp starea de sanatate a bolnavului.

Informatii Utile


In urma efectuarii testului rapid de PSA rezultatul poate fi pozitiv , negativ sau incert. Daca rezultatul este negativ, pentu eliminarea suspiciunii de adenom de prostata (pacientul poate prezenta simptome ale unui adenom) pacientul trebuie sa fie vazut de doctorul urolog. Daca rezultatul este negativ sau incert, este nevoie de analize de laborator cu o acuratete mai mare. Impreuna cu rezultatele obtinute este necesar consultul de specialitate al urologului pentru a va oferi un diagnostic corect (adenom, cancer, prostatita) sau pentru a va prescrie un tratament modern si eficient specific fiecarei afectiuni in parte. Pacientul va beneficia de 25% reducere pentru orice investigatie suplimentara conform campaniei.

 
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00« Inapoi

Vizualizari: 3387
Comentarii: 0

Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Avantaj Dublu, intra in campanie!

In cadrul campaniei “Avantaj Dublu” se ofera reducere de 50% atat la pachetul de screening pentru afectiunile tiroidiene cat si pentru cancerul la san. Campania se desfasoara pana pe 30.11.2019 in 8 orase din tara (Bucuresti, Ploiesti, Focsani, Bacau, Sibiu, Pitesti, Valcea, Craiova).

Pentru a evita zeci de suferinte intra in campanie si alege unul sau ambele pachete de screening. Mai multe gasiti >> aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici