Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

 Depistarea afectiunilor de la nivelul sanilor

Conform Organizatei Mondiale a Sanatatii, cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor din intreaga lume, revendicand vietile a sute de mii de femei in fiecare an si care afecteaza tarile de la toate nivelurile de modernizare.

Publicat de IONESCU Alexandra Nirvana / 21.07.2016 / Clinica Gral Baneasa
0
2

 Importanta controlului de rutina

Controlul de rutina, depistarea precoce si imbunatirea metodelor de tratament au dus, incepand cu anul 1990, la micsorarea ratei de deces in cazul cancerului de san.

Controlul de rutina al sanilor se realizeaza in functie de varsta fiecarui pacient in parte. Astfel, controlul se realizeaza pe categorii de varsta si anume:
- Intre 20-30 ani se recomanda autoexaminarea lunara a sanilor si examenul clinic la 3 ani;
- Intre 30-40 ani: autoexaminarea lunara a sanilor, examen clinic la medicul specialist anual, ecografie mamara anual;
Intre 40-50 ani sunt importante urmatoarele: autoexaminarea lunara a sanilor, examen clinic la medicul specialist anual si mamografia bilaterala completata de ecografie daca este necesar;
- Dupa 50 ani: autoexaminarea lunara a sanilor, examen clinic la medicul specialist anual, mamografia bilaterala completata de ecografie daca este necesar;

O alta categorie de femei este reprezentata de femeile cu risc crescut de a dezvolta cancerul mamar acestea fiind cele cu un istoric de cancer mamar in familie (mama, sora, fiica) sau antecedente personale. La aceasta categorie, se efectueaza controale mai des la indicatia medicului specialist. 
 

Ce simptome ne trimit de urgenta la medic?

Indiferent de varsta, anumite lucruri percepute la autoexaminare ar trebui sa ne trimita la un consult la medicul specialist. Ce ar trebui sa ne atraga atentia la autoexaminare:

- Perceperea unei formatiuni
- Modificare de culoare, consistenta a sanilor
- Modificarea dimensiunilor sanilor (asimetrie)
- Retractia tegumentului (coaja de portocala)
- Retractia mamelonului
- Durere localizata
- Zona de descumare sau de prurit (mancarime)
- Scurgeri de la nivelul mamelonului (spontane sau la exprimarea acestuia)
- Formatiuni la nivelul axilei.
 

Cum se face autoexaminarea sanilor acasa?

Autoexaminarea sanilor se realizeaza lunar, de preferat la aproximativ 3 zile dupa menstruatie. Nu se recomanda ca palparea sanilor sa se realizeze inainte cu o saptamana de menstruatie pentru ca pot aparea modificari la acest nivel induse hormonal, nefiind vorba neaparat de ceva pathologic.
Autoexaminarea consta in inspectie si palpare.
Inspectia sanilor se realizeaza, de preferat, in fata oglinzii si se vizualizeaza aparitia unor eventuale modificari, adica: zone rosii la nivelul sanilor, asimetria sanilor, retractia tegumentara cu aspect de coaja de portocala, retractia mamelonara, inflamatie la acest nivel, scurgeri mamelonare.

Palparea sanilor se realizeaza in doua pozitii si anume: in picioare si culcata pe spate. Sanul se imparte cu doua linii imaginare ce trec prin mamelon, una orizontala si una vertical, ce delimiteaza doua cadrane superioare si doua cadrane inferioare (4 cadrane, al 5-lea fiind chiar mamelonul).
Ridicand mana stanga la ceafa, se palpeaza cu mana opusa sanul stang si radicand mana dreapta la ceafa, se palpeaza cu mana opusa sanul drept. Incepand de la baza acestuia cu miscari circulare ale degetelor, palpand fiecare cadran in parte, inclusive exprimarea (strangerea usoara) a mamelonului.
Intinsa pe spate cu bratul drept deasupra capului, se palpeaza inca o data cu mana opusa sanul drept, acoperind din nou fiecare cadran in parte. Acesti pasi se realizeaza si pentru sanul contraletral.
 

Daca exista complicatii, ce investigatii se recomanda? Ecografie sau mamografie?

In cazul aparitiei semnalelor de alarma amintite mai sus, aparute la autoexaminare, este indicat sa ne prezentam la un consult la medicul specialist. Acesta, dupa efectuarea consultatiei, va hotari si va indica in functie de varsta, ecografie sau mamografie.

Mamografia este adresata femeilor peste 50 ani asimptomatice ca metda de selectie in screeningul de cancer mamar. Se adreseaza de asemenea femeilor de peste 40 ani cu simptomatlogie la nivelul sanilor sau la paciente de sub 40 ani, la care, ecografic, se descopera leziuni suspecte.
Limitele mamografiei sunt determinate de densitatea sanului care apare la femeile de sub 40 ani.
Astfel, la aceasta categorie de varsta, sanii sunt densi si omogeni, sensibilitatea mamografiei fiind scazuta. Indicatia principala a ecografiei este aparitia unei modificari la nivelul sanilor (amintite mai sus), la femeia tanara, sub 40 ani. Una dintre calitatile ecografiei, este capacitatea acesteia de a delimita anumite leziuni chistice fara potential malign de cele solide maligne.

Elastografia este o metoda ce combina ultrasunetul cu compresibilitatea asupra unei leziuni.
Majoritatea leziunilor benigne sunt usor compresibile si elastic, in schimb cele
maligne sunt incompresibile si cu elasticitate redusa. 
 

Cat de periculoase sunt chisturile la san? Din ce cauza apar?

Dr. Alexandra-Nirvana Ionescu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie, Clinica Gral Baneasa ne spune ca printre formatiunile tumorale ce pot aparea la nivelul sanilor, chisturile sunt formatiuni pline cu lichid ce apar la un san sau chiar la ambii sani, unice sau multiple, la femei cu varste cuprinse majoritar intre 30-50 ani, dar pot aparea de asemenea si la femeile de orice varsta. 
 
La aparitia acestora, recomandarea este de prezentare la medicul specialist unde acesta va realiza un consult clinic si ecografic pentru a diferentia formatiunea chistica de alte formatiuni tumorale.
In majoritatea cazurilor, chisturile nu sunt formatiuni maligne, dar un diagnostic diferential il va face numai un medic specialist.
Chisturile apar in marea majoritate, influentate hormonal dand simptome ca: sensibilitatea la nivelul sanului si a chistului, cresterea in volum a chistului inainte de menstruatie.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00


« Inapoi

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici