Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Efectele secundare ale chimioterapiei si solutii optime de combatere la OncoFort Pitesti

Chimioterapia reprezinta un tratament complex ce are ca scop oprirea multiplicarii celulelor maligne in tot organismul. Chimioterapia poate afecta pe langa celulele maligne si celulele sanatoase, acesta este motivul pentru care pot aparea reactii adverse in functie de tipul, durata si concentratia tratamentului medicamentos.

Dr. Baiesu Iuliana Maria - Medic Specialist Oncologie Medicala la Spitalul OncoFort Pitesti ne explica care sunt posibilele reactii adverse si cum pot fi contracarate.
 

Efectele secundare ale chimioterapiei in functie de timpul de aparitie

Efecte toxice imediate (acute) pot aparea in primele 30 de minute de la initierea chimioterapiei: durere la locul perfuziei, disconfort de-a lungul traiectului venos, senzatie de rece la nivelul venei, inrosirea pielii de-a lungul si adiacent venei, inrosire faciala, eritem generalizat, hiperlacrimare, hipersalivatie, scaderea tensiunii arteriale, reactie alergica severa, gust si miros anormal.
Efecte toxice pe termen scurt. Apar in decurs de 3 pana la 7 zile dupa debutul tratamentului: anorexia, greata si varsaturile, stomatita si mucozita, senzatie de rau, durere la nivelul tumorii sau articulatiilor vecine, mielosupresie (scaderea producerii de celule sangvine), sindrom gripal incluzand febra, inflamatia vezicii urinare, hematurie (prezenta a sangelui in urina), constipatie, diaree, astenie fizica, dureri articulare, dureri musculare.
Efecte toxice pe termen lung (cronice). Cel mai frecvent sunt cumulative si apar dupa 7 zile de la debutul tratamentului: alopecie, reactii cutanate, modificari ale unghiilor, fibroza pulmonara, tromboflebita, insuficienta cardiaca congestiva, disfunctie hepatica, toxicitate renala, tulburari sexuale, probleme neurologice, astenie, somnolenta, depresia, cefaleea.
   

Metode de combatere a efectelor adverse

 • Combaterea greturilor si varsaturilor: administrarea medicatiei antivomitive cu 30-60 de minute inaintea perfuziei, dar si la domiciliu, la nevoie, pentru cateva zile post-chimioterapie
 • Combaterea diareei: evitarea alimentelor care predispun la diaree, hidratare corespunzatoare, administrare medicamente antidiareice, la recomandarea medicului curant
 • Combaterea constipatiei: hidratare adecvata, alimentatie bogata in fibre, administrare de laxative, clisma evacuatorie/microclisma
 • Managementul reactiilor cutanate: oprirea perfuziei cu citostatic, spalarea venei cu ser fiziologic, administrarea de glucocorticoizi, oxigenoterapie, reluarea administrarii citostaticului la un ritm mai scazut sau intreruperea definitiva a administrarii acestuia
 • Managementul sindromului mana-picior: examinarea permanenta a mainilor si picioarelor de catre pacienti, purtarea incaltamintei comode, evitarea expunerii la soare, dusurile de preferat cu apa calduta, utilizarea cremelor de piele emoliente, evitarea compreselor si bandajelor pe piele, aplicarea pe zonele afectate pungi cu gel inghetat, sau bai reci
 • Managementul stomatitei: administrarea glicerinei boraxate, gargara cu bicarbonat de sodiu-profilactic, iar in cazurile severe - antibioterapie
De retinut!
Tratamentul oncologic este personalizat pentru fiecare pacient in functie de stadializarea bolii si planul de tratament stabilit in comisia de tumor-board. Pacientul trebuie sa apeleze la medicul curant oncolog pentru a stabili un plan de combatere a efectelor secundare, informatiile pot fi oferite atat la prima consultatie, la inceperea tratamentului si ulterior, odata cu monitorizarea periodica.

La Spitalul OncoFort Pitesti, Dr. Baiesu Iuliana Maria, medic cu o experienta vasta in tratamentul oncologic, ofera consultatii de specialitate zilnic, in intervalul orar 11:30 – 15:00, iar serviciile medicale oncologice (chimioterapia si medicamentele) sunt decontate 100% de CNAS.

Beneficiile chimioterapiei

In ciuda toxicitatilor, chimioterapia, in situatiile in care reprezinta singura optiune terapeutica disponibila, prezinta urmatoarele beneficii:
 • In stadiile localizate, poate contribui la obtinerea remisiunii totale a bolii
 • Ajuta la reducerea volumului si dimensiunilor tumorii primare, in cazul tumorilor inoperabile, cu scopul convertirii la operabilitate
 • Reducerea volumului si dimensiunilor tumorii si al metastazelor in stadiile depasite chirurgical
 • In terapia adjuvanta, beneficiul consta in distrugerea potentialelor celule canceroase care au scapat in torentul sangvin / la nivelul vaselor limfatice, in urma interventiei chirurgicale cu viza curativa
 • Imbunatatirea calitatatii vietii, prin ameliorarea simptomelor
 • Previne aparitia recidivelor loco-regionale/metastazelor
 • In anumite situatii contribuie la imbunatatirea supravietuirii generale

De retinut!
Chimioterapia se efectueaza impreuna cu alte optiuni terapeutice, radioterapia sau chirurgia oncologica, de aceea in cazul diagnosticarii este foarte important ca dosarul oncologic sa fie dezbatut in comisia de tumor board (formata din medici oncologi, imagisti, radioterapeuti, chirurgi si anatomopatologi).

Prognosticul in oncologie

Cei mai importanti factori sunt legati de tipul bolii, localizarea tumorii, stadializare, datele imunohistichimice si mai nou de datele genetic moleculare.
Este foarte important ca tratamentul sa inceapa in faze incipiente, iar timpii dintre controlul periodic si tratamentele complementare sa fie cat mai mici. Un alt factor important ce duce la rezultate pozitive sunt date de dotarea centrului medical (radioterapie tintita, imagistica performanta, laborator anatomie patologica), experienta medicala, colaborarea interdisciplinara (second opinion si comisie de tumor board) si raspunsul la prima linie de tratament.

Rata de supravietuire reprezinta procentul pacientilor care sunt in viata la un anumit moment dupa diagnostic.

Tipurile de cancer cu cea mai buna rata de supravietuire la 5 ani sunt:
 • Cancerul de san – 99-100% (pentru stadiul I)
 • Cancerul de prostata - 99% (pentru stadiile I si II)
 • Cancerul testicular - 99% (pentru stadiile localizate la nivel testicular) si 96% (pentru cancerele regionale - afectare ganglionara locoregionala)
 • Cancerul de tiroida – 98-100% (pentru stadiile I si II)
 • Melanomul cutanat- 92% pentru stadiul IA si 96% pentru stadiul IB
 • Cancerul de col uterin – 93% pentru stadiul I
 • Limfomul Hodgkin – in jurul valoii de 90% pentru stadiile I si II

Spitalul OncoFort Pitesti
- unul dintre cele mai mari spitale private oncologice din Judetul Arges a reusit inca de la inaugurare sa formeze o echipa medicala de exceptie din mai multe specialitati medicale: radioterapie, oncologie medicala, imagistica medicala, endocrinologie si fizica medicala.

Pentru programari la medicul oncolog puteti suna la Call center: 0348-410.201, Mobil: 0739-884.566 sau direct folosind formularul de programari de mai jos.


« Inapoi

Vizualizari: 16025
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici