Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Gusa multinodulara toxica si adenomul toxic

Gusa multinodulara toxica poate fi mai frecventa decat boala Basedow la varstnici, in anumite regiuni cu deficit de iod. Unul sau mai multi noduli tiroidieni pot produce cantitati crescute de hormoni tiroidieni. Acest nodul este denumit nodul cald sau nodul toxic. Cand sunt mai multi noduli, devine gusa multinodulara toxica.

Diagnostic si tratament

Prezentarea clinica clasica este un pacient hipertiroidian cu unul sau mai multi noduli (depistati clinic sau ecografic) iar cu ajutorul scintigrafiei tiroidiene putem pune diagonisticul de adenom toxic (cand apare un nodul hipercaptant cu supresia captarii in restul testului tiroidian.) sau de GMN toxica (cand apar una sau mai multe zone hipercaptante).

Pentru pacientii cu gusa multinodulara hipertiroidizata, tratamentul de radioterapie cu iod este individualizat. Se sugereaza acest tratament pacientilor care nu au indicatie chirurgicala (adica nu au gusi foarte mari, peste 80g, simptome de compresie/obstructie- tuse,dispnee,disfagie , coexistenta unui cancer tiroidian sau adenom paratiroidian - in aceste cazuri de prima intentie este interventia chirurgicala).

Radioterapia cu iod poate fi administrata ca prima terapie la pacientii cu hipertiroidism usor. Terapia duce la distrugerea nodulilor functionali in 6-18 saptamani de la administrare, cu amelioarea hipertiroidismului dar si scaderea in volum a nodulilor.

Siguranta pacientilor este prioritara pentru noi. In aceasta situatie de criza cauzata de noul Coronavirus, toti pacientii care vor fi internati in Spitalul OncoFort pentru radioterapia cu iod, vor fi testati pentru COVID-19. 
Pentru mai multe informatii si programari, va stam la dispozitie: 021 323 0000

Studii recente au aratat ca la pacientii cu gusa multinodulara toxica, tratamentul cu iod radioactiv a vindecat hipertirodismul la 92% din cazuri, putini pacienti au avut nevoie de 2 doze. Doar 10-20% din pacienti au nevoie de a 2 a doza, de obicei acestia au hipertiroidism sever sau gusi de dimensiuni foarte mari.
Spre deosebire de Boala Basedow Graves, unde scopul radioterapiei cu iod este distructia glandei cu hipertiroidism, majoritatea pacientilor cu noduli functionali raman cu functia tiroidiana normala deoarece iodul radioctiv se acumuleaza preferential in nodulii hiperfunctionali.

Radioterapia cu iod amelioreaza si anumite gusi netoxice benigne care continua sa creasca si la care pacientii nu doresc tratament chirurgical sau au contraindicatii pentru acesta.
Sunt cateva studii observationale, majoritatea din Europa care descriu efectele radioterapiei cu iod la peste 300 pacienti cu gusa netoxica: reducerea dimensiunii gusilor a fost intre 40 si 60% la 1 si 2 ani de la radioterapia cu iod, efectul major instalandu-se dupa 3 luni.

Radioterapia cu iod se recomanda pentru:
1. Pentru tipurile de cancer tiroidian bine diferentiat din foliculul tiroidian: cancerul tiroidian folicular, cancerul papilar tiroidian, variante ale acestora
2. Pentru anumite boli benigne:
• Boala Basedow-Graves (Gusa toxica difuza)
• Gusa multinodulara hipertiroidizata / toxica
• Nodulul tiroidian autonom toxic
• Reducerea volumului gusilor tiroidiene netoxice voluminoase, inestetice

Contraindicatiile radioterapiei cu iod
Sarcina sau alaptarea sunt contraindicatii absolute. De asemenea, radioterapia cu iod nu trebuie administrata la femeile care planuiesc o sarcina in urmatoarele 6 luni, la pacientii cu cancer tiroidian preexistent, unde se indica tratament chirurgical in prima intentie.

Dr. Iuliana Ilie, Medic Specialist Endocrinologie, Clinica de Diagnostic GRAL, recomanda radioterapia cu iod in caz de gusa tiroidiana hipertiroidizata sau adenom toxic in mod individualizat.

Vezi aici site-ul nostru dedicat pentru afectiunile tiroidei: www.radioterapiecuiod.ro  
Pentru detalii si programari sunati la Call Center 021 323 0000.


« Inapoi

Vizualizari: 70
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici