Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Oncologie Medicala / Cancerul pulmonar

Semnele si simptomele cancerului pulmonar pot include o tuse cronica cauzata de fumat, tuse cu sange, chiar si in cantitate mica, respiratie greoaie, dureri in piept si harait in piept, raguseala continua, pierdere in greutate inexplicabila, durere osoasa si de cap, oboseala.

Publicat de GONGU Mircea / 15.04.2013 / OncoFort Chimioterapie
0
0

Ce este cancerul pulmonar


Cancerul pulmonar este un tip de cancer care se dezvolta din inmultirea necontrolata a unor celule de origine pulmonara, in interiorul plamanilor. Cancerul pulmonar curma mai multe vieti decat cancerul de colon, de prostata, de san si ovarian laolalta.
Riscul de cancer pulmonar creste odata cu varsta si cu numarul de tigari fumate.
Medicii cred ca fumatul provoaca cancer pulmonar din cauza deteriorarii celulelor plamanilor. Cand inhalati fumul de tigara, care este plin de substante cauzatoare de cancer (cancerigene), modificarile in tesutul pulmonar incep aproape imediat.
 

Simptome si cauze


Cancerul pulmonar de obicei nu determina semne si simptome in stadiile incipiente. Acestea apar numai atunci cand boala este avansata. Semnele si simptomele cancerului pulmonar pot include o tuse cronica cauzata de fumat, tuse cu sange, chiar si in cantitate mica, respiratie greoaie, dureri in piept si harait in piept, raguseala continua, pierdere in greutate inexplicabila, durere osoasa si de cap, oboseala.
O serie de factori pot creste riscul aparitiei de cancer pulmonar. Unii factori de risc pot fi controlati, de exemplu, prin renuntarea la fumat. Factorii de risc sunt: fumatul activ sau pasiv, expunerea la azbest si alte substante chimice, antecedente de cazuri in familie, excesul de alcool.
 

Diagnostic


In cazul in care exista motive sa credeti ca ati putea avea cancer pulmonar, medicul va poate recomanda efectuarea unor investigatii: radiografie pulmonara respectiv CT de torace, bronhoscopie cu biopsie, de ex. sputa, analize de sange.
Odata ce cancerul pulmonar a fost diagnosticat, medicul va lucra pentru a determina stadiul bolii. Testele includ investigatii imagistice: CT (computer tomograf), RMN (rezonanta magnetica nucleara), PET (tomografie cu emisie de pozitroni) si scintigrafia osoasa (scanarea oaselor). Nu orice test este adecvat pentru fiecare persoana, insa discutati cu medicul despre procedurile potrivite pentru dvs.
 

Tratament


In functie de tipul si de stadiile cancerului pulmonar, se stabileste tratamentul corespunzator.
Cancerul pulmonar este de doua tipuri mari, bazate pe aspectul celulelor canceroase analizate sub microscop: cancer pulmonar cu celule mici (circa 20% din cazuri) si cancer pulmonar fara celula mica (75% din cazuri – carcinoame scuamoase sau epidermoide, adenocarcinoamele si cancerul cu celula mare).
 

Stadiile cancerului pulmonar


Stadiul I: Cancerul este limitat la plamani si nu s-a extins la ganglionii limfatici. Tumora este, in general, mai mica de 5 cm in diametru.
Stadiul II: Tumora la acest stadiu poate fi mai mare de 5 cm sau putem vorbi despre o tumora mai mica, dar care implica structurile din apropiere, cum ar fi peretele toracic, diafragma sau invelisul din jurul plamanilor (pleura). Cancerul poate fi, de asemenea, extins la ganglionii limfatici din apropiere.
Stadiul III: Tumora la acest stadiu poate fi foarte mare si poate invada alte organe din apropierea plamanilor. Este posibil ca aceasta etapa sa indice si o tumora mai mica, dar insotita de celulele canceroase in ganglionii limfatici situati mai departe de plamani.
Stadiul IV: Cancerul s-a extins si la celalalt plaman sau s-a extins si in alte parti ale corpului (ficat, oase, creier). Cancerul pulmonar cu celula mica este uneori descris ca fiind limitat sau extensiv. Limitat inseamna ca celulele canceroase sunt limitate la un singur plan de iradiere pulmonara, restul fiind cazurile extinse.
 

Optiunile de tratament pentru cancerul pulmonar fara celule mici.


Stadiul I: Chirurgie, uneori chimioterapie
Stadiul II: Chirurgie, chimioterapie, radioterapie
Stadiul III: Radiochimioterapie si radioterapie, chimioterapie, interventii chirurgicale, uneori, pe baza rezultatelor de alte tratamente
Stadiul IV: Chimioterapie, terapia tintita, studii clinice paliative
 

Optiunile de tratament pentru cancer pulmonar cu celule mici.


Stadiul I: Chirurgie atunci cand este posibil, cu toate ca de obicei se recomanda chimioterapie si radiatii combinate
Stadiul II: Chimioterapie si radiatii combinate
Stadiul III: Chimioterapie si radiatii combinate, studiile clinice, de ingrijire de sustinere
Stadiul IV: Chimioterapie, studiile clinice, de ingrijire si de sustinere
 

Sfaturi


Puteti preveni aparitia cancerului pulmonar. Nu fumati! Renuntarea la fumat reduce riscul aparitiei cancerului pulmonar, chiar daca ati fumat de ani de zile. Evitati si fumatul pasiv. Evitati agentii cancerigeni la locul de munca.
Luati masuri de precautie pentru a va proteja de expunerea la substante chimice toxice la locul de munca. Optati pentru o dieta bogata in fructe si legume. Evitati sa luati doze mari de vitamine sub forma de pastile, deoarece acestea pot fi daunatoare. Beti alcool cu moderatie, chiar deloc daca se poate, faceti exercitii fizice
Programati-va la medic din timp, cancerul pulmonar poate dezvolta complicatii, precum dificultati de respiratie, tuse cu sange, dureri atroce, lichid in torace.
Tineti cont de faptul ca din pacate, ratele de supravietuire pentru persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar sunt foarte mici. In cele mai multe cazuri, boala este fatala. Persoanele diagnosticate la primele etape au cele mai mari sanse de supravietuire. Mergeti la medic!

Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00« Inapoi

Vizualizari:
Comentarii: 4

Comentarii

Comentarii Gral Medical
Macedon Pop - 2017-01-03 19:39:18 | » Adauga raspuns
Acest cod de la radiografie (cod 303501 ), necesita un consult de urgenta sau unul de preventie? Nu am nici un complex, as dori ceva mai concret. Multumesc! Cu respect, Macedon Pop

GRAL MEDICAL - 2017-01-04 16:52:41 | » Adauga raspuns  In cadrul clinicii noastre rezultatul nu se elibereaza doar cu un astfel de cod, in cazul in care l-ati efectuat in alt centru va trebui sa luati legatura cu medicul executant respectiv. Ne puteti contacta la 021 323 00 00 pentru alte detalii. Multa sanatate!
macedon Pop - 2016-12-30 12:17:29 | » Adauga raspuns
Dupa efectuarea radiografiei la plamani, la rezultat a fost trecut "cod 303501" fara alte precizari. Care este semnificatia acestui cod? Cu stima!

GRAL MEDICAL - 2017-01-03 16:32:32 | » Adauga raspuns  Va recomandam un consult la medicul care v-a recomandat efectuarea radiografiei sau la unul din medicii din clinica noastra. Pentru programare si alte detalii va rugam sa ne contactati la 021 323 00 00. Va asteptam!
ADAUGA UN RASPUNS


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test determinare Anticorpi Anti SARS-CoV-2 (COVID-19)

Testul pentru Anticorpi Anti SARS-CoV-2 efectuat in Laboratoarele GRAL Medical poate detecta daca un pacient a venit in contact cu virusul chiar daca nu a avut simptome si nu stie ca este sau a fost infectat.

Principalul scop este de a exclude probabilitatea de a infecta fara sa stim persoanele din jurul nostru! 

Programeaza-te la Call Center
021 323 0000 

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici