Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Primii pasi in depistarea cancerului de san

Aparitia unui nodul la san este un semnal de alarma! Depistarea cancerului de san in stadiu incipient iti poate salva viata.

Data publicare: 23.09.2019 / OncoFort Chimioterapie
0
0

Screeningul salveaza vieti!

Undeva in lume, o femeie moare de cancer de san in fiecare minut. Cancerul mamar reprezinta principala cauza de deces prin cancer in randul femeilor la nivelul tarii noastre.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, exista sanse mari de vindecare atunci cand este depistat in statii incipiente. Diagnosticarea precoce a cancerului de san, inaintea raspandirii in organism, creste la 95% rata de supravietuire de 5 ani.
 
Cea mai importanta metoda de screening pentru cancerul mamar este autoexaminarea, care trebuie efectuata la orice varsta. Pentru a creste sansele descoperirii unui nodul in faza incipienta este indicat ca fiecare femeie sa isi faca autoexaminarea o data la doua luni. Daca in urma acesteia se depisteaza modificari la nivelul sanilor sau aparitia unor noduli, se recomanda un consult de specialitate. Medicul specialist de obstetrica-ginecologie va realiza un consult clinic si ecografic pentru a verifica daca totul este in regula.
 

Primele semne ale cancerului mamar

Depistarea cancerului mamar in stadiu incipient va ofera o sansa mai buna de supravietuire, de aceea este bine sa cunoasteti semnele cancerului mamar.
Este recomandat sa efectuati un control de specialitate daca aveti urmatoarele simptome:
 • Aparitia unui nodul la nivelul sanului sau axilei. In special daca acesta persista dupa ciclul menstrual si este nedureros sau provoaca o senzatie de intepatura
 • Durere si sensibilitate la nivelul sanilor
 • Modificari ale texturii pielii de pe sani si din jurul acestora
 • Secretii neobisnuite
 • Senzatia de arsura si aparitia unei ulceratii la nivelul mamelonului 
   

Preventia cancerului de san

Screeningul este esential in depistarea cancerului de san, scopul principal fiind de a depista boala inaintea aparitiei simptomelor. Cele mai importante teste de screening sunt: autoexaminarea, ecografia mamara, mamografia, RMN, CT. De regula, pentru femeile sub 40 ani, se recomanda ecografie mamara la trei ani, in timp ce pentru femeile de peste 40 ani este recomandata o mamografie anual.

In Spitalul OncoFort puteti efectua, pe langa toate metodele imagistice de screening, odata cu descoperirea unui nodul si testele de confirmare: biopsie ecoghidata, excizionala sau incizionala si testele genetice.

Factori de risc

Factorii de risc major ai cancerului de san nu pot fi schimbati, dar este important sa ii cunoastem.
Elementele care pot creste riscul aparitiei cancerului de san pot fi:
 • Factorii hormonali (aparitia ciclului menstrual la varste mici, aparitia menopauzei la varste inaintate, pilulele contraceptive)
 • Factorii genetici (principalele gene implicate in formele ereditare de cancer de san sunt BRCA1 si BRCA2)
 • Radiatiile
 • Alimentatia bogata in grasimi
 • Densitatea mamara
In Spitalul OncoFort se poate efectua testul "Cancer ereditar de san si/sau ovar (Determinare risc, secventiere NG a peste 21 gene: BRCA1, BRCA2, CHEK2, PALB2, BRIP1, TP53, PTEN, STK11, CDH1, ATM, BARD1, MLH1, MRE11A, MSH2, MSH6, MUTYH, NBN, PMS1, PMS2, RAD50, RAD51C)(BGI)”.

Testul se recomanda in cazul:
 • Femeilor care au rude apropiate cu cancer la san sau ovarian
 • Celor cu antecedente personale de cancer de san/ovarian
 • Daca exista alte suspiciuni de transmitere ereditara a cancerului, se recomanda analiza mutatiilor genelor BRCA1 si BRCA2.

Daca te regasesti in informatiile de mai sus, nu mai astepta si programeaza-te acum pentru un consult la Call Center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).


« Inapoi

Vizualizari: 1403
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici