Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Sforaitul, simptome si tratament 

Sforaitul reprezinta zgomotul organismului pe parcursul somnului din cauza obstructiei nazale sau respiratiei orale, cu efecte importante asupra odihnei atat a celui care sforaie , cat si asupra persoanelor din jurul pacientului.

Simptome posibile la copii si adulti

Persoana care sforaie este afectata in principal din cauza hipoxiei si insuficientei umidificari a aerului pentru plaman cu modificarea secretiilor si afectarea schimburilor gazoase la nivelul barierei alveolocapilare.

Respiratia orala are mai multe cauze, atat la adult cat si la copil: una din ele si probabil cea mai importanta la copil este hipertrofia de vegetatii adenoide cu episoade repetate de inflamatie, rinoadenoidita, (polipii copilului), vegetatii care in decursul primei perioade de viata se dezvolta, se edematiaza si se suprainfecteaza, nepermitand un aport de oxigen suficient dezvoltarii corespunzatoare copilului, acesta capatand in decursul timpului, pe masura ce simptomele se cronicizeaza, aspect caracteristic, de icoana bizantina, cu gura deschisa, cu fruntea bombata, cu nasul ingust si paliditate tegumentara si cearcane. Netratarea corecta a episoadelor de rinoadenoidita acuta/cronica, sau repetarea acestora in mod frecvent, si/sau evolutia locala cu complicatii pot afecta dezvoltarea si cresterea copilului, pana la a se ajunge in situatia de subnutritie si subdezvoltare fata de media varstei.

La adult in principal, o alta cauza locala poate fi reprezentata atat de inflamarea mucoasei nazale, rinita, rinosinuzita acuta sau cronica, de deviatia de sept cat si de polipii adultului, polipi care apar in decursul alergiilor netratate corespunzator sau aparuti ca evolutie fireasca in boala cronica de lunga durata (cativa ani) in care modificarile inflamatorii si edematoase ale mucoasei sinusale se continua cu formare de polipi intranazali care protruzioneaza in fosele nazale la nivelul meaturilor, si care ajung in timp sa obtureze lumenul cu aparitia obstructiei nazale cronice, respiratie orala si sforait.

O alta cauza este reprezentata de catre tumori care se pot dezvolta din orice tesut existent in zona, tumori de sine statatoare sau metastaze locoregionale sau la distanta (mai rar) sau ca urmare a unei boli de sistem cu afectare simultana de mai multe locuri/zone, cu evolutie mai mult sau mai putin indelungata, de multe ori descoperite intamplator la ex ORL pentru care pacientul se plange de o usoara raceala care nu mai trece, sau de o ureche infundata, hipoacuzica, care trece partial la administrarea de medicamente.
Tumorile pot fi atat benigne: adenoame, fibroadenoame, angioame, fibroangioame, osteoame, granuloame, meningioame exteriorizate intranazal sau rinofaringian, cu rinolicvoree prezenta la efort, polip invertit (tumora benigna cu comportament de tumora maligna, care infiltreaza tesurile paralateronazale), cat si maligne: carcinoame. adenocarcinoame, limfoame, etc , pana la melanom malign cu localizare atipica in fosele nazale sau cavum.
 

Tratamente specifice

Printre cauzele de origine orofaringiana ale sforaitului, un etaj mai jos, atat la adult cat si la copii este prezenta hipertrofia amigdalelor palatine (kissing tonsils) care se unesc aproape de linia mediana, nepermitand trecerea aerului dinspre nas spre laringe din care cauza pacientul deschide larg gura prezentand respiratie orala. Dr. Paraschiv Gabriela, Medic Specialist ORL, Clinica de Diagnostic Gral ne spune ca tratamentul sforaitului se adreseaza in principal cauzei iar in acest caz va fi ablatia amigdalelor palatine. La adult, se mai adauga hipotonia valului palatin si musculaturii faringiene, cu edem de lueta, uvula, care prolabeaza in lumen vibrand la trecerea aerului si producand zgomotul caracteristic. In aceasta situatie se va indica rigidizarea adica fibrozarea valului palatin prin producerea cu electrocauterul sub anestezie a unor mici linii de cauterizare a mucoasei care in decursul vindecarii vor rigidiza valul nemaipermitand vibrarea lui la trecerea aerului, iar in cazul luetei plonjante se va indica scurtarea ei, cu amendamentul ca manevrele acestea vor trebui efectuate cu deosebita atentie pentru a nu cauza o scurtare exagerata a valului palatin cu incompetenta acestuia si refluarea alimentelor pe nas.

Dr. Paraschiv Gabriela, Medic Specialist ORL,Clinica de Diagnostic Gral ne spune ca tratamentul se va adresa cauzei in principal si nu efectului, incercand pe cat posibil viza curativa, fiind atat medicamentos cat si chirurgical. In deviatia de sept se va face tratamentul chirurgical - rezectie repozitie sept nazal, in rinitele hipertrofice - mucotomie – rezectia mucoasei cornetelor nazale hipertrofiate daca tratamentul medicamentos nu isi mai face efectul. In inflamatiile cronice se face tratamentul medicamentos, in polipoza se va face tratamentul chirurgical de ablatie a polipilor cu tratament medicamentos de insotire reprezentat de sprayuri cu corticosteroizi si sau antibiotice pe cale generala sau locala in caz de suprainfectie sau rinosinuzita de insotire, etc.

Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00« Inapoi

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT - PCR COVID-19 cu rezultat bilingv online, rapid in 24/48 de ore

Ai luat contact cu un bolnav de COVID-19? Ai simptome si crezi ca ai luat de undeva boala? Autoritatile vamale iti solicita prezentarea unui rezultat negativ al testuluI? Cea mai buna cale de a afla este sa faci un test RT-PCR Covid-19! Unde poti efectua testul? In centrele GRAL Medical!

Detalii complete aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici