Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Astmul bronsic

Astmul bronsic apare cel mai frecvent la persoanele alergice care prezinta in familie printre ascendenti sau descendenti cazuri cu manifestari alergice. 

Publicat de STOICESCU Ioan Paul / 12.04.2016 / Clinica de Diagnostic Gral
0
0

Ce este astmul bronsic?

Astmul bronsic este o afectiune a bronhiilor care provoaca la nivelul acestora o inflamatie resposabila de o serie de simptome caracteristice. Astfel, pacientii cu astm bronsic prezinta de obicei, intermitent, dificultati in respiratie (crize) care se datoreaza spasmului musculaturii bronsice, care micsoreaza lumenul acestora si ingreuneaza respiratia, aparand senzatia de sufocare. Respiratia devine suieratoare (wheezing) si pacientul expira mai greu decat inspira.

Boala apare cel mai frecvent la persoanele alergice (teren atopic) care prezinta in familie printre ascendenti sau descendenti cazuri cu manifestari alergice (astm bronsic, rinita alergica, eczeme sau alte manifestari din categoria respectiva ). Manifestarile de boala pot sa apara din copilarie sau mai tarziu, putand fi declansate fie de o infectie a cailor aeriene superioare, de obicei virotica, sau expunere la alergeni (substante la care pacientul este alergic).

Simptomele, pot fi discrete sau severe si constau in senzatia de sufocare, tuse, uneori expectoratie gelatinoasa si respiratie sueratoare (wheezing). Cand simptomele sunt mai severe si mai frecvente, pot crea un discomfort permanent cu predominenta nocturna.
 

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul la persoanele adulte este relativ usor de determinat datorita manifestarilor clinice sugestive: crize de sufocare cu tuse persistenta, expectoratie gelatinoasa si respiratie suieratoare. La copil, diagnosticul este mai dificil intrucat respiratia suieratoare poate sa apara si in afara astmului.

Pentru confirmarea diagnosticului se face un test numit spirometrie care consta in masurarea capacitatii respiratorii si a volumului de aer pe care il poate elimina pacientul cu o respiratie fortata in unitate de timp (1 secunda). Acesta este volumul maxim expirat /secunda (VEMS). Cand bronhiile sunt ingustate din cauza spasmului, aerul se elimina mai greu din plamani si VEMS-ul este mai mic. Daca se administreaza medicamente care provoaca bronhodilatatie, la acesti bolnavi VEMS-ul se amelioreaza si spunem ca testul este pozitiv ceea ce confirma diagnosticul de astm.

De mentionat ca intre crize, spirometria poate fi normala si se poate face un test la substante care provoaca spasmul bronsic la pacientii cu astm (testul la acetilcholina). In criza, la ascultatie, medicul aude raluri bronsice si wheezingul asociate cu tuse persistenta.
 

Cum se trateaza?

Tratamentul astmului presupune in primul rand diminuarea, sau eliminarea daca este posibil, a factorilor de risc. Aceasta inseamna masuri igienico-sanitare. Factorii de risc sunt alergenii potentiali sau identificati. Sunt in general aproximativ 50.000 alergeni posibili. Nu intotdeauna putem identifica antigenul cauzal si daca il identificam el poate fi multiplu sau pacientul poate face sensibilizare si la alti alergeni potentiali. Din aceasta cauza se iau masuri generale care sa diminueze alergenii potentiali sau cei cunoscuti.

Dintre cei mai frecventi incriminati alergeni sunt cei domiciliari (pulberi domiciliare). Astfel, se iau masuri care sa diminueze aceste pulberi dintre care cele care sunt cele mai incriminate sunt: fulgii din perne, mancarea pentru pestii din acvarii (pulbere de daphnia), fulgi de pasari de camera, peri sau proteine degajate din pielea animalelor, mucegaiuri, acarieni (microvietati care traiesc in spatiile dintre placile de parchet sau dusumele), polen de flori s.a. Dec, eliminarea prin curatenie (aspiratie) a pulberilor de camera este o metoda de protectie foarte utila. 

Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, Presedinte al Comisiei de Pneumologie a Academiei de Stiinte Medicale, Profesor Pnemulogie in Clinica de Diagnostic Gral ne spune ca astmul nu este o boala vindecabila, ceea ce nu inseamna ca nu poate fi tratata in asa fel incat pacientul sa poata duce o viata normala. Exista medicamente care sunt foarte eficace si care nu produc efecte secundare importante chiar daca sunt folosite pe o durata mai lunga de timp.

Sunt medicamente care se folosesc “in criza” (de depanare – de salvare) si medicamente care se folosesc pe perioade lungi (tratament de fond). Cele mai folosite si cele mai utile medicamente pentru astm sunt cele care se admnistreaza pe cale inhalatorie intrucat dozele folosite sunt foarte mici cu eficacitate mare si fara efecte secundare importante intrucat ele nu patrund in sange decat in cantitate foarte mica. Ele actioneaza ca tratament local (ca o alifie pe piele). Medicamentele pe cale inhalatorie sunt conditionate fie in spray-uri (lichide) sau in pulberi.

Medicamentele sunt in general cu doua efecte principale: antiinflamatorii si bronhodilatatoare. Boala astmatica fiind o boala inflamatorie, tratamentul cu aceste medicamente este esential. Dintre medicamentele cele mai eficiente antiinflamatorii sunt corticosteroizii. Intrucat au fost creati corticoizi cu activitate mare la doze foarte mici, ei pot fi folositi atunci cand este nevoie pe cale inhalatorie pe perioade foarte lungi fara efecte secundare majore. Tratamentul trebuie facut pana se obtine disparitia simptomelor (controlul acestora) si se continua pentru mentinerea controlului.

S-au preparat si medicamente combinate (corticosteroizi cu bronhodilatatoare) care sunt cele mai folosite. Bronhodilatatoarele sunt cu actiune rapida si de scurta durata (salbutamol) sau cu actiune de lunga durata. Cele din urma sunt combinate de obicei cu corticosteroizi si se administreaza simultan intrucat au efect sinergic. Medicamentele bronhodilatatoare cu actiune de scurta durata se folosesc”la nevoie” in caz de criza.

Se mai folosesc si alte medicamente care chiar daca nu au un efect la fel de amplu, pot fi folositoare cand sunt prescrise corect (teofiline, antihistaminice, modificatori de leucotriene si cromoglicat de sodium). Chiar cu un tratament corect pacientii cu astm pot prezenta manifestari severe care necesita internarea si adaptarea tratamentului la gravitatea manifestarilor. In aceste situatii, fie se cresc dozele medicamentelor utilizate, fie se administreaza si cortizonice pe cale sistemica (pe gura sau intravenos).
In concluzie, pacientul cu astm bronsic, chiar daca nu se vindeca, daca este tratat corect poate duce o viata normala.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00


« Inapoi

Vizualizari: 5009
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici