Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Bilantul vestibular in Clinica MC Gral Ploiesti

Efectuarea investigatiilor vestibulare este absolut necesara pentru a diferentia un vertij de tip periferic (cauzat de o afectare a organului echilibrului din urechea interna) de un vertij de tip central (neurologic).

Publicat de SIMION Simona / 30.07.2018 / Clinica MC Gral Ploiesti
0
0

Diagnosticul vertijului

Vertijul este un simptom caracterizat prin senzatia de miscare atunci cand persoana sta pe loc.
Acesta este adesea asociat cu simptome precum stari de greata, voma si pierdera echilibrului. Vertijul este descris adesea prin termenul de ameteala. Ameteala include senzatii de dezechilibru, de cap tulbure, dezorintare spatiala, intoleranta la miscare, senzatii de plutire sau de balans.

Este foarte important sa diferentiem vertijul, care este un subtip de ameteala, definit ca iluzia miscarii cauzata de stimularea asimetrica a sistemului vestibular, de celelalte tipuri de ameteala. Desi vertijul propriu-zis, este adesea rezultatul unei afectiuni a urechii interne, ameteala poate fi un simptom al diverselor afectiuni sistemice sau ale sistemului nervos central sau cardiovascular.

In cadrul Clinicii MC Gral Ploiesti se poate efectua un bilant vestibular complet ce consta intr-o baterie de investigatii care sa testeze functia fiecarei structuri anatomice ale urechii interne (structuri raspunzatoare pentru sindroamele vestibulare de tip periferic). Efectuarea investigatiilor vestibulare este absolut necesara pentru a diferentia un vertij de tip periferic (cauzat de o afectare a organului echilibrului din urechea interna) de un vertij de tip central (neurologic).
 

Tipuri de teste vestibulare

1. Evaluarea Nistagmusului.
Ochii functioneaza in strinsa legatura cu urechea interna pentru realizarea echilibrului, astfel ca miscarea capului sau un alt stimul al urechii interne trimite semnale catre muschii oculari prin intermediul sistemului nervos, formand asa numitul reflex vestibule-ocular (RVO). RVO produce in mod normal miscari ale globilor oculari ce mentin vederea clara in timpul miscarii capului. Examinarea nistagmusuluii se realizeaza utilizind niste ochelari speciali-ochelari VideoFrenzel cu doua camere video conectate la un sistem computerizat de analiza a miscarii globilor oculari. Un test VNG evalueaza miscarea ochilor in timp ce urmaresc o tinta in miscare. Alt test evalueaza miscarea ochilor in timp ce capul este orientat in diferite directii.

2. Video Head Impulse Test (cel mai nou si totodata cel mai important test pentru diagnosticul vertijului).
VideoHit este investigatia ce testeaza individual functia celor sase canale semicirculare, cea mai frecvent afectata componenta a sistemului vestibular periferic. Acest test se poate efectua in prezent cu ajutorul unor ochelari de videonistagmografie foarte usori, dotati cu o camera video ultraperformanta de mare viteza capabila sa surprinda cele mai mici detalii ale ochilor in timpul testarii. Un soft foarte rapid permite inregistrarea si analiza lor complexa, transformand acest test clasic intr-unul de mare valoare in precizarea sediului leziunii.

Investigatia consta in efectuarea unor miscari de mica amplitudine a capului in ambele directii (dreapta-stanga), pacientul incercand sa tina privirea fixata pe o tinta de pe perete si inregistrarea miscarilor ochilor de catre videocamera ochelarilor. Aparitia asa numitelor sacade corectoare (miscari ale ochilor ce aduc imagine ape retina) este surprinsa si analizata in comparatie cu viteza de miscare a capului, masurata de niste senzori din ochelari. Este un test rapid si confortabil pentru pacient, in aproximativ 10 minute obtinandu-se rezultatul.

3. Posturografia statica computerizata

Posturografia statica computerizata (PSC) este un test de stabilitate posturala. In timp ce VNG evalueaza interactiunea oculo-vestibulara, PSC ofera informatii despre controlul motor sau functia de echilibru in diferite conditii de mediu. PSC testeaza legaturile dintre toate componentele sistemului ce asigura echilibrul – ochii, sistemul somatosenzitiv si sistemul vestibular. Masoara reactia unei persoane la medii in care cantitatea de informatie trimisa de ochi si sistemul somatosenzitiv este variata. Testul consta in mentinerea pozitiei pe o platforma, cu privirea fixata la o tinta anume. Tinta se misca in timp ce senzorii de presiune de sub platforma inregistreaza miscarile greutatii corpului (balansul) in timp ce persoana testata isi mentine echilibrul (se foloseste un cadru de siguranta pentru a preveni caderea in timpul-testarii). Posturografia ofera informatii despre cat de bine este mentinut echilibrul in timpul unor situatii anume provocate.

La Clinica MC Gral Ploiesti functioneaza in prezent posturograful static Synapsys - sistem computerizat de analiza si interpretare a tulburarilor de echilibru in cazul pacientilor cu afectiuni vestibulare. Sistemul este compus dintr-o platforma cu senzori de presiune care preia datele generate de miscarile (voluntare si involuntare) ale pacientului si le transmite unui software specializat, capabil sa diferentieze cauza tulburarilor de echilibru: suferinta urechii interne (afectare vestibulara), suferinta somatica osteoarticulara (somatosenzoriala) sau afectiuni oculare (oftalmologice). Pe baza acestei analize se elaboreaza planul de tratament si recuperare al bolilor cauzatoare de vertij si tulburari de echilibru, si se evalueaza eficienta tratamentului.

O alta aplicatie importanta o constituie reeducarea vestibulara. Aceasta consta intr-o serie de exercitii de coordonare a miscarilor pacientului efectuate direct pe platforma posturografului, care urmaresc accelerarea recuperarii echilibrului dupa bolile care afecteaza urechea interna. Practic pacientul are posibilitatea de a reinvata miscarile necesare unei coordonari adecvate a echilibrului corpului. In acest mod se scurteaza semnificativ durata tratamentului afectiunilor vestibulare.

In completarea acestor investigatii se pot face urmatoarele teste de audiologie:
- audiograma tonala liminara: testarea functiei auditive
- impedanta-identificarea lichidului in urechea interna
- testarea reflexului acustic al muschiului scaritei

Dr. Simona Simion, Medic Primar Otorinolaringologie in cadrul Clinicii MC Gral Ploiesti ne spune ca vertijul paroxistic pozitional benign (VPPB) este cel mai frecvent/comun sindrom vertiginos periferic, diagnosticul pozitiv fiind pus pe baza anamnezei si a manevrei Dix-Hallpike. Interesant este ca tratamentul de electie nu este unul medicamentos ci consta in manevre de repozitionare a otolitilor din canalul semicircular posterior (cel mai frecvent afectat), respectiv manevrele Epley sau Semont.

In final, pe baza informatiilor oferite de aceste investigatii (ce se pot realiza in prezent la Clinica MC Gral Ploiesti) cu aparatura de ultima generatie) se poate stabili nivelul unde se afla leziunea aparatului vestibular - asa numitul “topodiagnostic vestibular” si initia un protocol terapeutic.
 

Promotie investigatii complete audio-vestibulare

Vino in perioada 30.07.2018 - 30.09.2018 in Clinica MC Gral Ploiesti si poti beneficia de audiometrie, timpanometrie si examen clinic vestibular cu videonistagmoscopie la pret promotional de 155 lei, reducere 56% (200 lei) din pretul intreg de 355 lei.


Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725)
 « Inapoi

Vizualizari: 3219
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test determinare Anticorpi Anti SARS-CoV-2 (COVID-19)

Testul pentru Anticorpi Anti SARS-CoV-2 efectuat in Laboratoarele GRAL Medical poate detecta daca un pacient a venit in contact cu virusul chiar daca nu a avut simptome si nu stie ca este sau a fost infectat.

Principalul scop este de a exclude probabilitatea de a infecta fara sa stim persoanele din jurul nostru! 

Programeaza-te la Call Center
021 323 0000 

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici