Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Cancerul anal, de la factori de risc la tratament personalizat 

Carcinomul cu celule scuamoase al anusului, este o boala care reprezinta 1-2% dintre tumorile tractului digestiv si 2-4% dintre tumorile colonice, rectale si anale. Incidenta este mai mare la femei si este in continua crestere in ultimii ani.

Publicat de CHIRITOIU Roxana / 17.06.2020 / OncoFort Chimioterapie
0
0

Factori de risc ce conduc la aparitia cancerului anal

Cancerul anal este puternic asociat cu infectia cu papilomavirusul uman HPV, care reprezinta agentul cauzal la 80-85% dintre pacienti. Alti factori de risc importanti includ: virusul imunodeficientei umane HIV, imunosupresia la primitorii de transplant, bolile autoimune, deprivarea sociala, fumatul (care poate avea rol important in modularea/persistenta infectiei cu HPV si astfel influenteaza rezultatele tratamentului), sexul anal sau numarul mare de parteneri sexuali de-a lungul vietii, care creste riscul de infectie persistenta cu HPV la femei si barbati, ceea ce duce in final la malignitate.

Diagnosticarea cancerului anal

Pacientii prezinta frecvent sangerare, iar diagnosticul este intarziat adesea deoarece hemoragia este atribuita de multe ori prezentei hemoroizilor.
Obiceiurile alimentare si prezenta hemoroizilor nu par sa determine o predispozitie pentru aceasta patologie. De asemenea, se pot asocia oricare dintre urmatoarele simptome: ulceratie care nu se vindeca, masa tumorala, durere, hemoragie, prurit, secretie, incontinenta pentru materiile fecale sau chiar fistula.
cancer anal GRAL MedicalConfirmarea histopatologica este obligatorie, deoarece, pe langa tipul scuamos, exista si alte variante disponibile ce includ adenocarcinomul, melanomul, tumorile stromale gastrointestinale sau limfoamele. 
  
Prelavarea tesutului pentru examenul histopatologic se va face printr-o biopsie, proba de tesut va fi analizata in Laboratorul de Anatomie Patologica GRAL Medical.
Evaluarea clinica include tuseu rectal, examinarea vaginala, proctoscopia, RMN-ul abdomino-pelvin, CT-ul de torace, analizele de sange complete, iar optional, testarea HIV. Investigatiile pentru diagnosticare se realizeaza in Centrele GRAL Medical.
Stadializarea clinica TNM se bazeaza pe evaluarea exacta a dimensiunii tumorii (stadiul T), a implicarii ganglionilor limfatici regionali (N) si a diseminarii metastatice (M).

Tratamentul cancerului anal

Tratamentul standard este reprezentat de efectuarea chimioterapiei combinata cu radioterapia,eficacitatea lui fiind sustinuta de studii clinice multiple. La Spitalul OncoFort tratamentele oncologice sunt decontate prin Casa Nationala de Asigurari.
Se recomanda evaluarea raspunsului la tratament la 6 saptamani, iar cei cu raspuns complet, trebuie sa fie evaluati la fiecare 3-6 luni, pe o perioada de 2 ani si la 6-12 luni pana la 5 ani, prin examen clinic, inclusiv tuseu rectal si palparea ganglionilor limfatici inghinali. Se recomanda si efectuarea RMN la 6 luni in primii 3 ani.
Citeste aici povestea unui pacient tratat de cancer rectal la Spitalul OncoFort. 

Cum prevenim aparitia cancerului anal

Pentru a preveni aparitia bolii, in prezent se recomanda vaccinarea fetelor impotriva tulpinilor oncogene ale HPV in scopul prevenirii cancerului de col uterin. “O raportare recenta a indicat ca pana la 80% dintre cancerele anale pot fi evitate prin administrarea profilactica a vaccinului HPV tetravalent (impotriva tipurilor HPV 6, 11, 16, 18). Insa vaccinarea nu are nici un rol in cazul in care boala este deja prezenta.” (¹) Indicat este ca boala sa fie descoperita in stadii incipiente, inainte de agravarea simptomelor. Screeningul trebuie realizat periodic! Persoanele cu antecedente in familie ar trebui sa aiba in vedere realizarea unui screening anual. Medicul este cel care va recomanda investigatiile necesare screeningului in functie de antecedentele personale ale fiecaruia. 

Ce facem daca avem diagnosticul de cancer anal

Calitatea vietii pe termen lung are un rol foarte important pentru pacientii cu cancer anal. Trebuie intreprinse eforturi pentru a gestiona corect efectele imediate, dar si pe cele tardive ale tratamentului, cum ar fi probleme legate de viata sexuala sau incontinenta fecala.
Pacientii cu cancer anal trebuie sa fie gestionati, de la momentul stabilirii diagnosticului, pe parcursul tratamentului initial si al supravegherii ulterioare, de o echipa multidisciplinara cu experienta specializata.
celule cancer cancer anal GRAL MedicalEchipa multidisciplinara a Spitalului OncoFort are rezultate foarte bune in tratarea cu succes a diferitelor tipuri de cancer. Un beneficiu pentru pacient este faptul ca serviciile si investigatiile medicale de diagnostic, tratament si monitorizare, pot fi realizate in acelasi loc. Tratamentul personalizat prescris de echipa multidisciplinara este un plus pe care pacientul il are in Spitalul OncoFort.

Pentru programari la Dr. Roxana Chiritoiu, Medic Specialist Oncologie, puteti suna la 021 323 0000. Pentru consultatii oncologice online va puteti programa aici: https://www.oncofort.ro/articole/consultatii-oncologice-online-simplu-cu-un-click


Bibliografie
(1)Palefsky JM, Giuliano AR, Goldstone S et al. HPV vaccine against anal HPV infection and anal intraepitelial neoplasia. N Engl J Med 2011; 365: 1576-1585


« Inapoi

Vizualizari: 1789
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici