Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Cand sa iti duci copilul la urgente?

Unele afectiuni, denumite urgente medico-chirurgicale, pot pune in pericol viata copiilor daca nu sunt recunoscute la timp si nu este inceput un tratament eficient cat mai rapid.

Publicat de FILIP Cristiana / 16.02.2017 / Clinica Gral Baneasa
0
1

Greseli pe care orice mama le face cand copilul este racit

Cea mai frecventa greseala pe care mamele o fac atunci cand copiii lor sunt raciti este administrarea medicatiei fara consultul unui medic, si mai ales administrarea antibioticelor, in situatia in care cele mai multe dintre raceli sunt virale. O mama, care nu este medic , nu poate aprecia intotdeauna corect gravitatea bolii, riscand sa administreze un tratament fie in exces, fie care este ineficient sau care determina o agravare a bolii copilului.

De asemenea, unele mame nu cunosc metodele fizice de scadere a temperaturii, tinand copiii imbracati cu haine groase, nu ii hidrateaza suficient, nu stiu sa efectueze impachetarile hipotermizante, fiindu-le teama ca astfel vor raci mai mult.

O alta greseala frecventa este trimiterea in colectivitate a copiilor raciti in primele zile de la debutul bolii, atunci cand contagiozitatea este cea mai mare, conducand astfel la cresterea frecventei imbolnavirilor. De asemenea, el insusi, avand o stare de imunodepresie , poate lua o alta boala, evolutia afectiunii fiind nefavorabila. Copiii raciti pot fi spalati, inclusiv pe cap!

Parintii trebuie sa cunoasca unele semne de alarma pentru a ajunge in cel mai scurt timp cu copilul la Urgente sau sa solicite la 112 un consult medical. Iata cateva dintre ele.

1. Criza severa de astm bronsic, care evolueaza catre insuficienta respiratorie. Aceasta poate apare la un copil deja diagnosticat cu astm bronsic, sau poate fi o criza inaugurala. Copilul, care poate sau nu sa prezinte febra , tuseste foarte frecvent spastic, are respiratie suieratoare (wheezing), are frecventa respiratorie crescuta (polipnee), greutate in respiratie (dispnee), cu retractii intercostale, balans toraco-abdominal, ulterior cianoza (coloratie violacee perioronazala sau generalizata).

2. Aspiratia de corp strain in caile respiratorii. Copilul, de obicei mic, in functie de localizarea corpului strain si de gradul de obstructie, poate avea o simptomatologie diferita,dar in general exista un acces de tuse paroxistica, dispnee, raguseala, uneori wheezing, cianoza,cateodata sputa hemoptoica.

3. Convulsiile febrile sau in afebrilitate si mai ales starea de rau epileptic (convulsiile dureza peste 30 minute sau crizele se succed la intervale foarte scurte, fara revenirea starii de constienta, pe o perioada de peste 30 minute). Convulsiile pot fi de diverse tipuri, cele mai severe fiind cele tonico-clonice generalizate care implica hipoxie-ischemie la nivel cerebral (prin tulburarile respiratorii si cardiovasculare), cu posibile leziuni sechelare ale sistemului nervos central (SNC).

4. Sindromul de hipertensiune intracraniana este un sindrom clinic care apare atunci cand tensiunea din interiorul cutiei craniene depaseste valorile normale pentru varsta si poate avea etiologie traumatica (traumatisme craniene severe) sau nontraumatica (tumori cerebrale,hidrocefalie decompensata, hemoragie intracraniana, infectii ale sistemului nervos central: meningite, encefalite, etc ). Semne si simptome:durere de cap intensa (cefalee), varsaturi in jet, care amelioreza cefaleea, tulburari de vedere,tulburari ale starii de constienta, deficite neurologice, la sugari bombarea fontanelei,crestera perimetrului cranian,retard neuropsihic, crize convulsive.

5. Stopul cardiorespirator, spre deosebire de adult, la copil nu are drept cauza principala o afectiune cardiaca ci, este mai degraba consecinta hipoxiei, ca urmare a unei insuficiente respiratorii agravate progresiv sau a unei stari de soc. Copilul poate fi constient sau inconstient, poate respira (chiar si cu dificultate), sau poate fi in apnee, pulsul mai mare sau mai mic decat 60/minut .Este necesara inceperea rapida a manevrelor de resuscitare cardiorespiratorie.

6. Insuficienta cardiaca reprezinta o urgenta medicala cu morbiditate si mortalitate ridicate, care necesita o interventie imediata pentru a asigura o supravietuire fara sechele sau cu sechele minime. Simptome sugestive: dispnee de repaus sau de efort, edeme ale gleznelor, tahicardie (frecventa cardiaca crescuta), frecventa respiratorie crescuta, ficat marit de volum, falimentul cresterii, turgescenta venelor jugulare, etc.

7. Intoxicatiile acute cu medicamente, produse menajere caustice, produse industriale (petrol, antigel, monoxid de carbon, pesticide), alcool, droguri, etc. Aceste intoxicatii pot fi accidentale, de obicei la varste mici,sau voluntare, la grupe mai mari de varsta. Recunoasterea unei intoxicatii acute la copil nu este usoara, mai ales daca anturajul sau parintii nu ofera date concrete privind contactul cu toxicul. Intoxicatia trebuie evocata in fata unor tablouri clinice grave, aparute brusc, brutal in plina stare de sanatate.

8. Enterocolita acuta cu sindrom sever de deshidratare (peste 10%): copilul poate fi sau nu febril , prezinta scaune diareice frecvente, cu sau fara varsaturi, aport redus de alimente, stare generala alterata, culoare cenusiu-pamantie a tegumentelor, uneori cianoza, ochi infundati in orbite, buze uscate, limba alba, aspra, pliu cutanat persistent, fontanela anterioara deprimata, sugarul este polipneic, are sete vie, mictiuni rare (diureza redusa), tulburari ale starii de constienta, mergand pana la coma, convulsii.

9. Apendicita acuta: debut brusc cu dureri abdominale cu caracter colicativ, initial difuze sau localizate periombilical, ulterior in fosa iliaca dreapta.Se asociaza anorexia, greata, varsaturile, cu sau fara febra. Riscul perforatiei esate mai mare la varsta mica.

10. Traumatisme cu diverse localizari si gravitate: plagi taiate, luxatii, fracturi, contuzii abdominale, etc.

11. Socul anafilactic este o urgenta medicala extrema, care impune o cat mai rapida evaluare si interventie terapeutica (prognosticul vital depinde depinde de promptitudinea acesteia).Poate fi declansat de intepaturi de insecte, seroterapie, vaccinuri, alergeni alimentari: nuci,oua, etc, alergeni inhalati din praf, polen.

Dr.Cristiana Filip, Medic Specialist Pediatrie, Clinica Gral Baneasa ne spune "Simptomele variaza de la copil la copil si pot implica diverse aparate si sisteme:
-pielea: prurit generalizat, urticarie, edeme;
-aparat respirator: stranut, rinoree, pana la detresa respiratorie severa;
-aparat cardiovascular: tahicardie, hipotensiune arteriala, colaps;
-aparat digestiv: varsaturi, colici, diareee;
-SNC: pierderea starii de constienta, convulsii."

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00


« Inapoi

Vizualizari: 3825
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici