Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Cum ne reluam activitatile dupa pandemie 

Reintoarcerea la stilul de viata anterior, dupa o rupere de ritm de 2 luni, poate fi destul de dificila. Ni se cere un nou efort de adaptare la un stil de viata care sa integreze, cel putin pentru un timp, o serie de masuri de protectie. Pentru unii, acest efort are efecte psihologice complexe ce pot afecta sanatatea. Silvia Cojanu, Specialist Psiholog, ne poate ajuta sa putem depasi aceasta perioada.

0
1
De aproape 2 luni traim o realitate noua, cu contacte sociale semnificativ reduse, cu activitati centrate mai ales in spatiul locuintei proprii si cu un ritm de viata mai lent. In aceasta perioada ne-am intors catre noi, am avut timp mai mult pe care sa il daruim oamenilor apropiati sau pe care sa il folosim ca sa redescoperim hobby-uri abandonate sau placeri simple uitate in viteza vietii de zi cu zi.

Efectele psihologice ale pandemiei

In acelasi timp am experimentat si emotii mai putin placute: izolarea, singuratatea, plictiseala,izolare in pandemie monotonia, anxietatea si frica legate de posibilitatea imbolnavirii, pentru noi sau pentru cei dragi, temeri legate de viitor si de impactul economic al acestei situatii noi. Ca sa le facem fata, am dezvoltat diverse strategii de evadare. Unele pot fi constructive, dar altele nu. Abuzul de alimente, cresterea consumului de alcool, abuzul de jocuri video si evadarea in realitatea virtuala, toate acestea au efecte negative pentru sanatatea noastra fizica si psihica. In orice caz, cu plusurile si minusurile aferente oricarei realitati, schimbarile au fost mari si au necesitat efort de adaptare.

Reluarea activitatilor dupa pandemie

In prezent pasim inainte, incercand sa reluam o parte din activitatile anterior intrerupte, dar intr-un nou context, in care amenintarea pentru sanatate continua sa existe. De aceea, ni se cere un nou efort de adaptare la un stil de viata care sa integreze, cel putin pentru un timp, o serie de masuri de protectie: purtarea mastilor, distantarea si evitarea aglomerarilor sociale, atentie crescuta orientata catre prevenirea contaminarii.

Am asteptat cu totii ca perioada dificila sa treaca pentru a ne relua vietile, de acolo de unde le-am lasat. Dar in prezent, a devenit clar ca trebuie sa convietuim cu noul virus, pentru o durata de timp despre care acum putem doar specula, in lipsa unor certitudini. Acceptarea faptului ca normalitatea in care ne straduim sa intram acum, nu este neaparat normalitatea asteptata si cunoscuta, poate fi dificila si dureroasa. Ceea ce e greu de acceptat, este de multe ori negat, ignorat. De aceea, vedem in aceste zile oameni care se razvratesc impotriva masurilor de distantare sociala sau care aleg sa le ignore cu desavarsire, pentru ca asta ii ajuta sa se simta mai bine din punct de vedere psihologic, ca si cum nimic nu s-a schimbat.
Dar, chiar daca alegem sa ignoram anumite realitati neplacute, poate chiar dureroase, cum este prezenta COVID-19, asta nu le face sa dispara, nu le schimba si nu le anihileaza. Poate ca incarcatura unor presiuni sau frustrari, acumulate in ultimele luni se mai reduce astfel, dar consecintele in planul sanatatii raman in realitatea obiectiva.

Efectele pandemiei asupra sanatatii

durere cap lipsa concentrareDaca, pentru unii, aceasta perioada este echivalenta cu eliberarea mult asteptata, pentru altii, iesirea din coconul protector al caselor lor poate fi generatoare de temeri intense, uneori asociate cu simptomatologie psihosomatica: ameteli, dureri de cap, insomnie, senzatia de lipsa de aer, tulburari gastrointestinale, etc. Iritabilitatea crescuta, dificultatile de concentrare pot fi alte probleme des intalnite in aceasta perioada. Reintoarcerea la stilul de viata anterior, dupa o rupere de ritm de 2 luni, poate fi destul de dificila. Este important atunci cand ne confruntam cu astfel de simptome, sa apelam la sfaturile unui medic pentru a depista corect cauza si a primi tratamentul corespunzator. Starea noastra emotionala poate influenta sanatatea organismului. Ingrijorarile privind sanatatea pot avea un impact emotional puternic, de aceea este recomandat sa efectuam un control al sanatatii noastre. Putem fi mai relaxati si putem scapa de griji daca apelam la indicatiile unui medic. Un screening general, realizat periodic ne va creste buna dispozitie. Analizele de laborator si investigatiile necesare pentru a ne cunoaste starea de sanatate, pot fi recomandate de catre medicul de familie sau de catre un medic specialist. Te poti programa intr-unul din Centrele GRAL Medical la 0213230000 sau la https://www.gralmedical.ro/Centre-Gral-Medical

Cum depasim teama de a relua activitatile

Este important sa constientazam ca ceea ce simtim este normal si este resimtit si de multi altii din jurul nostru. Sa ne judecam aspru pentru temerile noastre nu este benefic si nici sa le negam existenta, ci este de dorit sa le acceptam ca facand parte din conditia noastra umana.
Ar fi benefica o trecere treptata de la statul in casa extensiv, catre reluarea completa a activitatilor: iesiri mai scurte pentru inceput, o reintoarcere la locul de munca cu o mica perioada de reajustare, fara a pune din prima zi volumul obisnuit de task-uri pe lista de rezolvat. Trebuie sa avem in vedere ca acest nou context ne solicita sa acordam atentie unor detalii si gesturi care acum ne sunt straine si dificile, dar care,realuarea activitatilor in pandemie in timp, se vor transforma in deprinderi (de exemplu, sa nu ne atingem fata cu mainile neigienizate). Acest proces de invatare implica un consum suplimentar de resurse atentionale si poate genera o oarecare scadere a eficientei noastre, pana ne obisnuim cu noile comportamente necesare pentru a ne desfasura sarcinile in conditii de siguranta. 
Este de dorit ca, inainte de a porni la drum, sa ne pozitionam adecvat pe continuum-ul dintre 2 atitudini opuse, intre perceptia ca ”nimic nu poate fi controlat si deci, ce va fi va fi” si sarcina autoimpusa de a ”controla neaparat situatia, totul”. Acceptand ca, desi unele lucruri nu sunt in controlul nostru, avem, de fapt, responsabilitatea alegerilor noastre, putem sa ne luam un timp de reflectie si sa evaluam ceea ce putem face pentru a ne proteja pe noi si pe ceilalti. Putem sa transpunem in gesturi simple, de zi cu zi, grija noastra pentru noi si pentru ceilalti, canalizand constructiv anxietatea si transformand-o in precautie, responsabilitate, altruism, iubire.

Daca teama de a iesi din casa va blocheaza, ingrijorarile sunt puternice si aveti dificultati in a va relua treptat activitatile, un psiholog va poate ajuta sa gasiti cele mai bune solutii pentru a va regasi echilibrul, chiar si in acest context al incertitudinilor.

Programeaza-te la specialistul psiholog Silvia Cojanu, pe care il gasesti in Clinica de Diagnostic GRAL. Apeleaza cu incredere! Programari la 021 323 0000 


« Inapoi

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici