Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Faringo-amigdalita

Faringo-amigdalita este inflamatia (acuta sau cronica) a faringelui si amigdalelor palatine. Cauzele sunt infectia acuta sau crionica cu germeni patogeni (germeni si virusi) sau potentiali patogeni. Diagnosticul este facil si se pune de catre medicul ORL-ist sau de catre medicul infectionist.

Definitie si simptome


Faringo-amigdalita este inflamatia (acuta sau cronica) a faringelui si amigdalelor palatine. In stadiul acut faringo-amigdalita se caracterizeaza prin simptomatologie zgomotoasa de tipul tumor, rubor, calor, dolor: marirea de volum a amigdalelor cu hiperemia intensa a mucoasei, febra, disfagie (jena la inghitit) si odinofagie (dureri la inghitire) sau pur si simplu o senzatie de usturime prezenta la nivelul portiunii posterioare a cavitatii bucale sau gatului aparute in urma unei infectii acute sau cronice reacutizate cu germeni patogeni sau potential patogeni.
Acestia pot fi germeni din grupul streptococilor si stafilococilor, fusospirili, bacilul difteric, rinovirusuri sau adenovirusuri, pneumococ, Haemophylus Influentzae etc care determina la nivelul mucoasei faringoamigdaliene inflamatie acuta +/- depozite specifice de puroi si debris ...In stadiul cronic inflamatia este mai putin evidenta si simptomatologia mai putin grava, fiind prezente doar o hipertrofie foliculara intramucoasa/submucoasa cu o usoara senzatie de iritare locale sau jena la inghitire...
 

Cauzele aparitiei faringo-amigdalitei


Principalele cauze sunt infectia acuta sau cronica cu germeni patogeni (germeni si virusuri) sau potentiali patogeni, acei germeni prezenti in mod normal in cavitatea bucala dar care devin patogeni in conditii de scadere a imunitatii gazdei: scaderea nivelului de anticorpi de tip IgA la nivelul mucoasei orofaringiene, in timpul bolilor infectocontagioase cu afectare faringoamigdaliana (scarlatina, rujeola, gripa, febra tifoida, difteria, HIV, tuberculoza, CMV, EBV, mononucleoza infectioasa, faringita cu herpes simplex, cea cu virus varicelozosterian, chiar sifilis, in cadrul sd paraneoplazice , candidoze etc) angina cu fusospirili sau bolile hematologice cu implicare amigdaliana. Alteori apare dupa ingestia de consum de alimente si bauturi fierbinti sau foarte reci, traumatisme operatorii, ingestie substante corozive sau consecutiv corpilor straini faringieni ascutiti care pot determina inflamatie locala cu disfagie si odinofagie unilaterala.
 

Diagnosticul


Diagnosticul este facil si se pune de catre medicul ORL-ist sau de catre medicul infectionist sau chiar hematolog bazat pe semnele clinice, paraclinice si de laborator

  • examenul clinic,
  • exudatul faringian,
  • hemoleucograma cu formula leucocitara,
  • VSH,
  • fibrinogenul,
  • proteina C reactiva
  • ASLO
     

Recomandarile medicului


O fibroscopie locala va putea indica o eventuala extensie a procesului la rinofaringe sau hipofaringe, mai ales in conditiile in care aceasta boala coexista cu altele, inclusiv cu tumorile.
Dr. Gabriela Paraschiv, Medic Specialist ORL in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca tratamentul unui puseu acut este local si general si depinde foarte mult de germenul patogen care l-a declansat, de sensibilitatea acestuia la tratamentul medicamentos, adica de sensibilitatea la antibiotice/antimicotice/antivirale, de gravitatea simptomatologiei, de prezenta eventualelor complicatii locale sau la distanta, de comorbiditati si de terenul alergic al pacientului..pentru streptococ va ramane intotdeauna de electie antibioticul de tip penicilina, daca pacientul nu este alergic la acest tip de substanta.

In cazul unei simptomatologii foarte zgomotoase sau grave se impune internarea in spital intr-o clinica de specialitate de ORL sau de infectocontagioase...pentru episoadele mai putin zgomotoase se opteaza pentru tratamentul antibiotic per os sau injectabil, alaturi de antiinflamatoare si antialgice ,la care se adauga spalaturile locale sau badijonarile cu substante antiseptice timp de minim 5 zile, preferabil 7 zile sau 2-3 zile in plus dupa amendarea simptomatologiei.
Complicatiile care pot surveni sunt, abcesul intraamigdalian, flegmonul periamigdalian, parafaringian inflamatia si abcesul ganglionilor cervicali si a tesuturilor moi cervicale...f iecare din acestea necesita tratament medicamentos, suportiv si chirurgical de specialitate.
Alte complicatii sunt otita acuta, edemul subglotic, septicemiile si angina Ludwig, mai frecvente in trecut cand nu exista tratamentul antibiotic.
 

Preventia


Preventia
este poate pasul cel mai important si cuprinde igiena de viata: evitarea stressului care sa scada imunitatea organismului, evitarea aglomeratiilor, evitarea contactului cu persoane bolnave, spalatul pe maini, punerea unei batiste la gura in cazul stranutului si tusei (picaturile Pflugge fiind responsabile de trasmiterea aeriana de la om la om), alimentatia sanatoasa, consumul de vitamina C, sport, plimbarile lungi in aer liber in conditii de confort termic al organismului, evitarea schimbarilor bruste de temperatura care solicita foarte mult organismul, evitarea consumului de bauturi extrem de reci sau fierbinti, a fumatului si alcoolului.


Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00« Inapoi

Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test determinare Anticorpi Anti SARS-CoV-2 (COVID-19)

Testul pentru Anticorpi Anti SARS-CoV-2 efectuat in Laboratoarele GRAL Medical poate detecta daca un pacient a venit in contact cu virusul chiar daca nu a avut simptome si nu stie ca este sau a fost infectat.

Principalul scop este de a exclude probabilitatea de a infecta fara sa stim persoanele din jurul nostru! 

Programeaza-te la Call Center
021 323 0000 

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici