Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Sarcoidoza

Sarcoidoza este o afectiune de cauza necunoscuta, care debuteaza cel mai frecvent insidios cu localizare in special intratoracic cu afectarea ganglionilor care se maresc si care morfologic se caracterizeaza prin formarea de granuloame epitelioide necazeificate.

Publicat de STOICESCU Ioan Paul / 26.01.2015 / Clinica de Diagnostic Gral
0
0

Despre sarcoidoza


Sarcoidoza este o afectiune de cauza necunoscuta, care debuteaza cel mai frecvent insidios (oligo sau asimptomatic) cu localizare in special intratoracic cu afectarea ganglionilor care se maresc (adenopatii) si care morfologic (histologic) se caracterizeaza prin formarea de granuloame epitelioide necazeificate.
Lipsa cazeificarii este de multe ori argumentul in favoarea sarcoidozei eliminand tuberculoza.

Evolutia bolii poate fi catre rezorbtie spontana sau evolutie catre fibroza hialina.

Cauzele aparitiei sarcoidozei raman necunoscute chiar daca boala a fost descrisa de peste 100 ani. Au fost incriminate diverse substante organice sau anorganice, polenuri, infectii etc..., dar pana la aceasta data nici una din cauzele presupuse nu au fost confirmate. Se vorbeste si de o predispozitie familiala dar nici din acest punct de vedere nu exista certitudini.

Datorita faptului ca boala se dezvolta de multe ori asimptomatic, descoperirea este intamplatoare si confirmarea se face prin examen histologic prin biopsia zonelor afectate.

Debutul acut apare aproximativ in 15% din cazuri si se refera la eritem nodos asociat cu adenopatie mediastinala si artralgii (Sindrom Loefgreen) sau Sindrom Herford (paralizie faciala cu parotidita si corioretinita).
90 % din cazuri au localizare in torace in special la nivelul ganglionilor limfatici dar sunt si localizari intrapulmonare a caror evolutie catre fibroza este elementul cel mai defavorabil. Sarcoidoza poate afecta in proportii variabile toate tesuturile si organele.

Se mai fac unele investigatii (IDR la tuberculina – frecvent negativ, dozarea angiotensinconvertazei serice, ACS s.a. ), dar ele nu aduc certitudine. Examenul bronhoscopic este folositor atunci cand arata modificari mai modeste decat ar sugera modificarile radiologice dar permite prelevarea de tesut pentru examenul histologic sau lavajul bronhiloalveolar care poate oferi informatii privitoare la profilul citologic din lichidul de lavaj.
 

Cum se trateaza sarcoidoza?


Intrucat nu se cunoaste cauza sarcoidozei nu exista un tratament etiologic. Tinta tratamentului este prevenirea dezvoltarii fibrozei pulmonare si se refera in special la medicatie antiinflamatorie. Coticoizii fiind in principiu cei mai eficienti agenti antiinflamatori sunt si cei indicati in tratamentul sarcoidozei.

Prof. Dr. Paul Ioan Stoicescu, Profesor Doctor Pneumolog in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral  ne spune ca daca boala a fost diagnosticata in stadiul 1, sansa ca rezorbtia spontana sa se produca este suficient de mare pentru a se recomanda espectativa cu monitorizarea tendintei evolutive.

Cand exista localizare pulmonara sau exista si afectarea unor organe vitale, sistem nervos, cord, ochi, etc... indicatia de tratament este certa si se introduc corticoizii in doze relativ moderate si descrescande dar pe o durata care poate fi de un an sau mai mult. Pentru cazurile rezistente la corticoizi se fac tratamente cu medicamente imunosupresoare apelandu-se chiar si la citostatice.

Intrucat nu se cunoaste cauza sarcoidozei nu exista mijloace de prevenire.


Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00


 


« Inapoi

Vizualizari: 3997
Comentarii: 2

Formular de contact
Comentarii

Comentarii Gral Medical
Chindea Corina - 2019-07-22 21:07:18 | » Adauga raspuns
Buna seara! Cumnatul meu are sarcoidoza pulmonara de 9 ani si se simte din ce in ce mai rau, ia corticosteroizi si ar dori un consult din partea domnului Profesor Stoicescu. Am putea beneficia de un consult din partea sa? Starea cumnatului meu s-a inrautatit in ultima vreme. In cazul in care domnul Profesor nu mai lucreaza ne-ati putea recomanda un alt specialist in sarcoidoza? Va multumesc mult, Cu stima, Coeina Chindea Medias Jud. Sibiu

GRAL MEDICAL - 2019-07-24 09:44:16 | » Adauga raspuns Va recomandam sa veniti la dr Burecu Madalina Oana pentru un consult pneumologic in cadrul Clinicii de Diagnostic GRAL din Str.Traian Popovici nr,79-91 Sector 3, Bucuresti. Pentru detalii si programare va rugam sa ne sunati la 021-323.00.00. Multa sanatate!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Puteti efectua analize decontate prin CASMB si in a doua perioada a lunii sept

Nu mai este nevoie sa astepti inceputul lunii pentru a putea efectua analize medicale decontate prin CASMB. Ai bilet de trimitere pentru analize medicale si nu stii unde sa mergi? Cauti un centru medical unde sa iti faci analizele gratuit?

Vino in luna septembrie si fa-ti analizele gratuit la noi!  Detalii aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici