lista interpretare rezultateinapoi la lista

Albumina urinara

Ce este albumina urinara (albuminuria)?
Albumina reprezinta peste 50% din totalul proteinelor corpului uman. In conditii normale acestea sunt eliminate urinar doar intr-un mic procent.
Prezenta albuminei in urina peste limita normala (albuminuria moderata sau microalbuminuria) este un indicator sensibil si precoce al afectarii renale, moment in care testarea de rutina a proteinelor urinare nu o deceleaza, iar pacientul nu are simptome.
In ce situatii se recomanda determinarea albuminei urinare (albuminuria)?
 • diagnosticul si monitorizarea afectiunilor renale
 • monitorizarea afectarii renale la pacientii diabetici
 • monitorizarea pacientilor cu hipertensiune arteriala, boli cardiace si vasculare
 • monitorizarea functiei renale in sarcina
Particularitati
Albuminuria se poate determina prin trei teste:
 • albumina urinara - din urina spontana
 • albumina urinara - din urina colectata in 24 ore (rata de excretie a albuminei)
 • raportul urinar albumina/creatinina (rata albumina/creatinina)

Albumina urinara din urina de 24 ore este testul de referinta dar recoltarea este laborioasa si poate sa implice erori.
Raportul urinar albumina/creatinina reflecta albuminuria din 24 ore desi implica recoltarea unui esantion de urina spontana sau de dimineata. Este cel mai frecvent utilizat.
Albumina urinara din urina spontana sau de dimineata are semnificatie in asociere cu creatinina urinara pentru calcularea raportului urinar albumina/creatinina. Interpretarea ei fara raportarea la creatinina are semnificatie clinica redusa.

 
Recomandare Gral Medical
Pentru a facilita stabilirea cauzei care a generat modificarea valorii serice a se recomanda determinarea concomitenta a urmatoarelor analize si investigatii:
Hemoleucograma, VSH, proteina C reactiva, feritina,sideremie, fibrinogen, sumar urina, urocultura, glicemie, creatinina, uree, acid uric, TGO, TGP, GGT, fosfataza alcalina, bilirubina totala si directa, eletroforeza proteinelorplasmatice, colesterol total, HDL si LDL, trigliceride, hemoglobina glicata, sodiu seric, potasiu seric, magneziu seric, calcemie totala, PSA totala si freePSA
 • Echografie abdominala generala 
 • EKG
 • Radiografie pulmonara antero-posterioara
 
Medicul curant va interpreta rezultatele in corelatie cu simptomele
si istoricul dumneavoastra de boala. Daca va considera necesar va
a recomanda investigatii suplimentare.

Specialitati recomandate pentru consult: Medicina interna

 
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: boli renale, nefropatia diabetica si hipertensiva, afectiuni cardiovasculare, preeclampsie.

Foarte important!
Microalbuminuria poate detecta nefropatia diabetică cu mulți ani înaintea modificării clearence-ului la creatinina. Pe parcursul monitorizarii, cresterea albuminuriei indica evolutia bolii renale cronice. Este indicata monitorizarea albuminuriei concomitent cu cea a ratei filtrarii glomerulare (RFG).

Ghidul international de specialitate KDIGO clasifica albuminuria in functie de rata de excretie a albuminei (albuminuria/24 ore) astfel:
Albuminuria normala sau usor crescuta: <30 mg abumina/24h
Albuminuria moderat crescuta (microalbuminuria): 30 - 300 mg albumina/24h
Albuminuria severa: >300 mg albumina/24h

Albuminuria poate sa fie prezenta in mod tranzitor in diverse situatii fiziologice si patologice care nu au legatura cu boala renala cronica. Din acest motiv o valoare crescuta a albuminei urinare este necesar sa fie validata de repetarea testului din al doilea esantion recoltat conform indicatiei medicului curant.
Termenul de microalbuminurie a fost inlocuit in ghiduri cu cel de albuminurie moderata dar este inca utilizat in practica medicala. 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Albuminuria poate sa creasca tranzitor in urma efortului fizic intens, ortostatismului prelungit, infectiilor tractului urinar, hematuriei (prezenta sangelui in urina), inflamatiilor, starilor febrile si in sarcina.

Unele medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale albuminei urinare:

Scaderi: diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie (perindopril,etc)

Cresteri: antibiotice, contraceptive orale, nifedipină, verapamil, diazoxid, litiu, calcitriol, carbamazepin, naproxen

 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

 • Se recomanda evitarea efortului fizic intens si a ortostatismului prelungit inaintea recoltarii.
   
 • Nu se recomanda recoltarea in perioade de infectii  urinare, stari febra, a starilor inflamatorii acute sau in perioada  menstruatiei.
   
 • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu:insulina,antihipertensive,antiaritmice,etc). Dozele matinale ale acestor medicamente se vor administra dupa recoltare.

   

Recoltare

Cantitatea de urina necesara
10 ml
Procedura de recoltare:
 • pentru urina de dimineata sau cea spontana din alt moment al zilei: Se recolteaza urina din jetul din mijloc in recipientul de unica folosinta pentru urina.
 • pentru urina din 24 ore: Se arunca prima urina de dimineata. Vezica urinara trebuie sa fie golita complet. Se noteaza ora si din acest moment  se colecteaza toata urina emisa in decursul celor 24 ore care urmeaza, inclusiv urina de a doua zi dimineata, intru-un recipient mare de 2.5 – 3 litri, curat. Dupa fiecare recoltare recipientul este depozitat la rece 4-8ºC. La finalul colectarii se noteaza volumul total de urina colectata in 24 ore, se omogenizeaza usor si se transfera o cantitate de 10 - 50 ml in recipientul de recoltare.

Este obligatorie masurarea exacta a volumului de urina colectata in 24 ore si raportarea sa catre laborator.  
Daca predarea recipientului cu urina catre laborator nu este posibila in decurs de 2-3 ore, acesta se pastreaza la rece la 4-8ºC.

Alte detalii referitoare la recoltarea urinei se gasesc la sectiunea Instructiuni pentru autorecoltare.
 
Recipient recomandat
Recipient de unica folosinta: eprubeta (10 ml) sau pahar de plastic (50 -100 ml) pentru urina.
Pentru colectarea urinei din 24 ore este necesar si un recipient curat de 2.5 – 3 litri.
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
 
Esantion analizat
urina centrifugata: 5 -10 ml
 
Stabilitate in urina spontana si in urina din 24 ore
Stabila la: temperatura camerei (20-25ºC): 12 ore, frigider (4-8ºC): 1 saptamana, congelat (-20°C): 1 luna

 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
 
Metoda de lucru
Imunoturbidimetrie
 

Bibliografie

 1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Urine Studies; Appendix E: Effects of  Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
 2. Kidney Disease: Improving Global Outcomes (KDIGO) Glomerular Diseases Work Group - KDIGO 2021 Clinical Practice Guideline for the Management of Glomerular Diseases, vol 100, octombrie 2021
 3. Fisa de metoda pentru albumina urinara– Roche 2022