lista interpretare rezultateinapoi la lista

Anticorpi anti HIV(1+2) + antigen p24 (HIV Ag/Ac 1+2)

Ce sunt?
Virusul imunodeficientei umane (HIV) se ataseaza de celulele sistemului imun si le perturba treptat functionarea pana cand acestea nu mai sunt capabile sa isi exercite rolul de aparare a organismului, ajungandu-se in timp (ani) daca infectia nu este tratata la instalarea sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).
Infectia este de cele mai multe ori asimptomatica ani de zile. Identificarea sa in stadiu incipient sau cat mai aproape de momentul infectarii si instituirea tratamentului adecvat cresc sansele stoparii evolutiei bolii.
HIV Ag/Ac (1+2) este un test screening avansat cu sensibilitate crescuta care poate sa detecteze atat prezenta anticorpilor pentru ambele tipuri de HIV cunoscute pana in prezent (HIV 1 si HIV 2), cat si prezenta antigenului p24 al HIV 1.
Anticorpii anti HIV (1si 2) sunt identificati in sange la aproximativ 4 saptamani de la infectare, iar antigenul p24 al HIV1 la 2-3 saptamani de la infectare. Intervalul de aparitie al anticorpilor variaza de la o persoana la alta, putandu-se prelungi in unele cazuri pana la 12 saptamani. Anticorpii persista intreaga viata, dar in cazurile avansate de SIDA nu mai sunt detectati datorita incapacitatii sistemului imun de a-i mai produce.
 
In ce situatii se recomanda
 • prezenta de semne si simptome care ridica suspiciunea de infectie cu HIV
 • screening pentru persoanele expuse la riscul contaminarii cu virusul imunodeficientei umane
 • contact sexual cu o persoana infectata sau care ar putea sa fie infectata
 • screening-ul donatorilor de sange
 • screening prenatal

 
Particularitati
Detectia ARN-ului HIV in sange este esentiala pentru stabilirea diagnosticului.
Ancticorpii anti HIV (1+2) si p24 sunt necesari pentru screening in vederea identificarii persoanelor posibil infectate.
Prezenta anticorpilor anti HIV nu semnifica instalarea sindromului imunodeficientei dobandite (SIDA).

 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

 Rezultatele reactive (pozitive) indica prezenta antigenului HIV 1 si/ sau anticorpilor anti HIV 1 sau 2 in sange si ridica suspiciunea de infectie cu HIV.

Pentru rezultatele reactive (pozitive), dar si cele incerte din zona gri este necesar ca acestea sa fie confirmate prin metoda Western Blot pentru anticorpi si RT-PCR pentru detectia ARN-ului viral. In unele situatii se recomandata retestarea dintr-un nou esantion, dupa 3-4 saptamani.

Rezultatele situate in zona gri sunt considerate incerte, la limita intre pozitiv si negativ. 
 

Valori scazute:

Rezultatele non-reactive (negative) indica absenta antigenului HIV 1 si a anticorpilor anti HIV 1 si 2 in sangele examinat.
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Acesta este un test de screenig, care poate sa aiba unele limitari.

In foarte rare cazuri, un rezultat negativ nu exclude prezenta infectiei cu HIV. Aceasta se poate datora concentratiei foarte scazute a anticorpilor in sange, sub limita de detectie a testului in faza foarte timpurie si cea tarzie a infectiei sau prezentei unei variante necunoscute inca a virusului.

Orice rezultat care nu se coreleza cu datele clinice si epidemiologice este necesar sa fie repetat si confirmat prin teste suplimentare conform recomandarii medicului curant.


Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi, poate sa conduca la rezultate eronate.
 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

 • Nu este obligatoriu repausul alimentar, dar este recomandat ca recoltarea sa nu fie realizata dupa mese copioase.
   
 • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treca minim 8 ore de la ultima doza.
   

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange

Evitati manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!

 
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Esantion analizat
 Ser – 1 ml

Esantioanele intens hemolizate nu vor fi analizate!
 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 1 saptamana, frigider (4-8ºC): 4 saptamani, congelat (-20°C): 3 luni  (serul se poate recongela de maxim 5 ori)
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
 
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)

Bibliografie

 1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Immunodiagnostic Studies; In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
 2.  Fisa de metoda pentru HIV combi – Roche 2022