Calciul este un mineral esential pentru buna desfasurare a activitatii organismului uman. El circula in sange sub doua forme: calciu ionic (forma libera) si calciu legat de proteine.
Calciul ionic este implicat in transmiterea impulsului nervos si in contractia musculara, activitatea unor enzime, sinteza unor hormoni si in procesul de coagulare. Calciul neionizat este inactiv fiziologic.
Doresc sa aflu mai multe detalii
ContactCALCIU IONIC SERIC
- Afectiuni ale glandelor paratiroide
- Valori modificate ale calciului total
- Tetania latenta (spasmofilie)
- Sindroame de malabsorbtie intestinala
- Afectiuni renale in stadiu avansat
- Unele neoplazii
- Interventii chirurgicale majore
Scaderea calciului total si/sau ionic in sange (hipocalcemie) se manifesta prin spasme musculare spontane, contractia musculaturii netede, senzatie de amorteala a limbii, buzelor si degetelor (tetanie latenta sua spasmofilie), dureri si deformari osoase, fracturi, piele si par uscat, unghii friabile.
Cresterea calciului in sange poarta numele de hipercalcemie si conduce la scaderea tonusului muscular, senzatie de slabiciune, batai neregulate ale inimii, calculi renali (oxalat sau fosfat de calciu), constipatie, greturi, varsaturi.
Pentru a grabi stabilirea cauzei care a produs modificarile valorii calciului ionic se recomanda determinarea concomitenta a urmatoarelor analize si investigatii:
- Hemoleucograma
- VSH
- Proteina C reactiva
- Sumar urina
- Calcemie totala
- Glicemie
- Creatinina
- Uree
- Acid uric
- TGP
- Fosfataza alcalina
- Magneziu seric
- Sideremie
- EKG
simptomele si istoricul dumneavoastra de boala. Daca va
considera necesar va va recomanda investigatii suplimentare
Interpretarea rezultatelor
Valori crescute:
Valori scazute:
Interactiuni si interferente
Nivelul calciului ionic poate sa fii influentat tranzitor de diversi factori:
Scaderi- dupa transfuzia unor cantitati mari de sange citratat.Cresteri- ingestia excesiva de lapte, mentinerea prelungita a garoului
Unele medicamente
Scaderi: aspirina, anticonvulsivante, calcitonina, chimioterapice, contraceptive orale, corticosteroizi, furosemid, estrogeni, heparina, laxative, saruri de magneziuCresteriri: medicamente antiacide, androgeni, progesteron, PTH, tamoxifen, vitamina D, vitamina A
Pregatirea pacientului
- Va consuma doar apa cu 8 ore inainte de recoltare.
- Cu 8 – 12 ore inainte de recoltare nu se administreaza suplimente de calciu.
- Se recomanda ca recoltarea sa fie efectuata dimineata deoarece in mod fiziologic exista o variatie diurna a nivelului calciului cu un maxim in jurul orei 21.
Recoltare
Bibliografie
- F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Chemistry Studies; Appendix E: Effects of Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
- Fisa de metoda pentru calciu total – Roche 2022
- Merck Manual Diagnostic and Therapy 20th Edition 2018