lista interpretare rezultateinapoi la lista

D-DIMERI

Ce sunt?
D-dimerii sunt fragmente proteice rezultate in urma dizolvarii retelei de fibrina, componenta structurala de baza a cheagurilor de sange (trombi).
Cresterea nivelul D-dimerilor din plasma indica activarea proceselor de coagulare a sangelui si a fibrinolizei care urmeaza ulterior.
Testul este indicat in special pentru infirmarea prezentei trombilor in vasele de sange la pacientii cu suspiciune de tromboza venoasa profunda sau embolism pulmonar, dar si pentru diagnostic si evaluare in afectiuni datorate formarii de trombi.

 
 
In ce situatii se recomanda
  • excluderea diagnosticului de tromboza venoasa profunda si de embolism pulmonar
  • evaluarea riscului de recurenta a trombozei dupa tratament
  • diagnostic si monitorizare in coagularea intravasculara diseminata (CID)
  • contribuie la diagnosticul accidentului vascular cerebral ischemic
  • monitorizarea gradului de liza a chegului in terapia trombolitica
  • evaluarea riscului pacientilor cu fibrilatie atriala si insuficienta cardiaca pentru boala coronariana







 
Particularitati
In urma degradarii cheagului de sange (fibrinoliza), rezulta mai multe tipuri de fragmente proteice, numite produsi de degradare ai fibrinei (PDF). Dintre acestea, D-dimerii sunt cei mai specifici pentru evaluarea fibrinolizei.
 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: coagularea intravasculara diseminata (CID), tromboza venoasa profunda, embolism pulmonar, tromboza arteriala (infarct miocardic, accident vascular cerebral).
D-dimerii cresc si in alte situatii in care procesele de coagulare si fibrinoliza sunt active sau activitatea lor este perturbata: dupa interventii chirurgicale majore, traumatisme, anevrism de aorta, in defecte de coagulare (trombofilie), insuficienta hepatica, insuficienta renala, infectii severe, boli inflamatorii (artrita reumatoida),  diferite forme de cancer (cancer ovarian, mamar), ultimul trimestru de sarcina si primele zile dupa nastere.







 

Valori scazute:

Valorile normale sau scazute indica cel mai probabil absenta trombilor in sange, in majoritatea cazurilor.

Pacientii cu tromboza venoasa profunda distala sau cei cu scor PTP mic ori mediu pot sa prezinte valori normale ale D-dimerilor.

Rezultatele vor fi interpretate in context clinic de catre medicul curant si se asociaza cu rezultatul investigatiilor imagistice: computer tomografie, ecografie doppler, angiografie vasculara.
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Cresteri usoare ale D-dimerilor in sange apar odata cu inaintarea in varsta, in ultimul trimestru de sarcina si primele saptamani dupa nastere sau dupa imobilizare prelungita la pat.

Interferente medicamentoase: valori crescute ale D-dimerilor se inregistreaza in timpul terapiei cu estrogeni, pana la 7 zile dupa terapia fibrinolitica, pana la 1 zi dupa administrarea de anticoagulante orale.


Interferente analitice: s-au observat false cresteri ale D-dimerilor la valori foarte mari (peste 1000 UI/ml) ale factorului reumatoid; in plasmele lipemice valorile D-dimerilor pot sa fie fals scazute; hemoliza intensa poate sa genereze  rezultate eronate.

 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se vor consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.

     
  • Pentru infirmarea diagnosticului de tromboza venoasa profunda este necesar sa intrerupeti tratamentul anticoagulant cu minim 24 ore inaintea recoltarii. In acest caz, consultati medicul curant.

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange

Precautii!
Se evita mentinerea garoului > 1 minut.
Se vor evita manevrele care pot sa conduca la hemoliza!
Eprubeta se umple pana la nivelul indicat. Este esentiala pastrarea proportiei intre sange si anticoagulant.
Se inclina usor eprubeta de 3-4 ori pentru a permite omogenizarea san­gelui cu anticoagulantul. Omogenizarea este esentiala pentru a evita coagularea sangelui.

 
Recipient recomandat
Vacutainer cu anticoagulant citrat de Na 3.2% (dop albastru)

 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare; se pastreaza la temperatura camerei pana la centrifugare

 
Esantion analizat
Plasma – 1 ml

Se solicita o noua recoltare daca:
  • sangele este coagulat
  • plasma este hemolizata
  • cantitatea recoltata este necorespunzatoare (proportia sange-anticoagulant nu este respectata)

 
Stabilitatea plasmei separate    
La temperatura camerei (20-25ºC): 8 ore, congelata (-20°C): 1 luna

 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
 

 
Metoda de lucru
latex aglutinare cu citire fotometrica

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Blood Studies- Hematology and Coagulation; In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Fisa de metoda pentru D-dimeri