lista interpretare rezultateinapoi la lista

DETERMINAREA GRUPEI DE SANGE ABO

Ce este?
 Globulele rosii (hematiile) din sange prezinta pe suprafata membranei celulare o mare diversitate de proteine, denumite antigene. Cele mai importante din punct de vedere medical sunt grupul de antigene ABO si sistemul de antigene Rhesus (Rh).
Prin asocierea acestor antigene rezulta 8 tipuri de grupe de sange: grupa A cu Rh pozitiv sau negativ, grupa B cu Rh pozitiv sau negativ, AB cu Rh pozitiv sau negativ, O (zero) cu Rh pozitiv sau negativ (O nu este un antigen, ci un indicator al absentei antigenelor A si/sau B de pe suprafata hematiilor).
Absenta unuia sau a ambelor antigene (A, B) este asociata in mod natural cu prezenta in plasma a anticorpilor specifici (ex. grupa de sange A, la care lipseste antigenul B, prezinta anticorpi anti B).
Acest aspect are o importanta deosebita atunci cand se impune efectuarea unei transfuzii de sange, compatibilitatea grupei donatorului cu a persoanei care primeste sangele fiind esentiala. In general se recomandă transfuzarea de sânge cu grup ABO și Rh identic cu al primitorului. In cazul incompatibilitatii, contactul anticorpilor cu antigenul specific va genera complicații ce pot varia de la febră la anafilaxie cu hemoliză intravasculară severă.




 
In ce situatii se recomanda
  • Testarea compatibilitatii de grup sanguin in vederea efectuarii unei transfuzii de sange, atat pentru persoanele care doneaza sangele, cat si pentru cele care urmeaza sa primeasca
  • La femei in perioada de sarcina si la nou nascut pentru monitorizarea compatibilitatii de grup sanguin
  • In cadrul testelor de paternitate
  • In contextul unor studii populationale
Particularitati
Grupa de sange se transmite genetic de la parinti, putand sa fie identica cu a unuia din ei sau o combinatie intre cele doua grupe (de exemplu: mama grup A, tata grup B, copilul poate sa aiba grupa O, A, B sau AB)



 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Grupa de sange A: indica prezenta antigenului A pe suprafata hematiilor si a anticorpilor anti-B in plasma
Grupa de sange B: indica prezenta antigenului B pe suprafata hematiilor si a anticorpilor anti-A in plasma
Grupa de sange AB: indica prezenta atat a antigenului A cat si a antigenului B pe suprafata hematiilor; plasma nu contine anticorpi anti-A sau anti-B
Grupa de sange 0: indica absenta antigenelor A si B de pe suprafata hematiilor; plasma contine atat anticorpi anti-A cat si anticorpi anti-B




 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Aglutinare falsa poate sa apara datorita prezentei altor anticorpi in contextul unor boli autoimune, infectii, tratamente medicamentoase; in urma transfuziilor cu sange incompatibil sau la nou-nascuti din sarcina cu incompatibilitate de grup; prezenta aglutininelor la rece sau efectuarea testului din sange recoltat din cordonul ombilical genereaza false reactii de hemaglutinare.

Reactiile de aglutinare slabe sau absente apar atunci cand antigenele sunt slab reprezentate (subgrupa A sau B slaba, la nou-nascuti, pacienti cu leucemii/limfoame) sau dupa transfuzii cu sange de grup 0 la persoane cu grupa A sau B.
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se vor consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.
     

Recoltare

Produs biologic recoltat:
 Sange

Precautii :
Se inclina ușor eprubeta de 8-10 ori pentru a permite omogenizarea san­gelui cu anticoagulantul (EDTA).
Evitati manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!

Se solicita o noua recoltare daca:
  • sangele este coagulat
  • sangele este intens hemolizat
  • cantitatea recoltata este necorespunzatoare (proportia sange-anticoagulant nu este respectata

  
Recipient recomandat
Vacutainer cu anticoagulant EDTA (dop mov) sau citrat de sodiu (dop albastru)


 
Prelucrarea produsului biologic
Nu se centrifugheaza.

 
 Esantion analizat
Sange integral 2 ml

 
 Stabilitatea sangelui
La temperatura camerei (20-25ºC): 1 zi,  frigider (2-8ºC): 7 zile
Nu se congeleaza!

 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi lucratoare
 
 
Metoda de lucru ​​​​​​​ 
hemaglutinare pe lama (metoda Beth-Vincent)

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Immunodiagnostic Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Metodologia de lucru indicata de producatorii reactivilor