lista interpretare rezultateinapoi la lista

GLUCOZA URINARA

Ce este glucoza urinara ?
Glucoza se elimina prin urina in cantitati mici datorita capacitatii rinichilor de a mentine glucoza la un nivel adecvat in corp in functie de necesitatile organismului.
Cresterea exagerata a glucozei in sange dar si afectarea functiei renale, mai precis a functiei tubulare renale prin care se produce reglarea eliminarii glucozei din corp conduce la excretia unei cantitati crescute de glucoza prin urina (glicozurie).
 
In ce situatii se recomanda determinarea glucozei urinare ?
 • in urma rezultatului pozitiv pentru glucoza obtinut la sumarul de urina
 • pentru screening si monitorizare in diabetul zaharat in corelatie cu glucoza serica
 • in prezenta semnelor si simptomelor afectiunilor tubulare renale
Particularitati
Glucoza urinara poate sa semnaleze prezenta diabetului zaharat dar are o valoare diagnostica redusa. Este necesara interpretarea sa in corelatie cu glucoza serica si hemoglobina glicata.
Pragul renal, adica nivelul maxim al glucozei din sange pana la care rinichii pot sa regleze corespunzator eliminarea urinei din corp este 160-180 mg/dl, dar acesta poate sa varieze cu varsta si interindividual.
 
Recomandare Gral Medical
Pentru a facilita determinarea cauzei care a produs modificarea valorii glucozei urinare se recomanda efectuarea concomitenta a urmatoarelor analize si investigatii:
Hemoleucograma, VSH, proteina C reactiva, fibrinogen, sumar urina, glicemie, hemoglobina glicata, creatinina, uree, acid uric, TGO, TGP, GGT, cortisol seric, TSH.
Echografie abdominala generala

Medicul curant va interpreta rezultatele in corelatie cu simptomele
si istoricul dumneavoastra de boala. Daca va considera necesar
va va recomanda investigatii suplimentare.

Specialitati recomandate pentru consult:
Medicina interna, Diabet zaharat si boli de nutritie

 
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: diabet zaharat, diabet gestational, boli endocrine (sindrom Cushing, acromegalie, hipertiroidie), afectiuni hepatice si pancreatice, afectiuni ale sistemului nervos central, afectiuni renale avansate, sindrom Fanconi.
 

Valori scazute:

Valori scazute sau absenta glucozei in urina sunt normale.
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Cresteri tranzitorii se pot produce in urma stresului, emotiilor intense, dupa un pranz foarte bogat sau la scurt timp dupa administrarea perfuziilor cu glucoza.

Valorile fals scazute se pot datora nerespectarii conditiilor de recoltare si transport a urinii (mentinerea la temperatura camerei) sau a unui consum exagerat de lichide.

Numeroase medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale glucozei urinare:

Scaderi: ampicilina, aspirina, diazepam, digoxin, furosemid, levodopa, fenobarbital, insulina

Cresteri: acid nalidixic, nitrofurantoin, furazolidon, cefalosporine, norfloxacin aspirina, indometacin, corticosteroizi, vitamina C, carbamazepin, intoxicatie cu plumb la copii.

Interferente analitice: prezenta corpilor cetonici poate sa conduca la rezultate fals crescute. Concentratii crescute de cyanokit (hidroxocobalamina) pot sa interfere cu rezultatele.
 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

 • Se recomanda evitarea stresului si a meselor abundente inaintea recoltarii sau pe perioada colectarii urinei din 24 ore, consum echilibrat de lichide.
   
 • Nu se recolteaza primele 2 ore dupa administrarea perfuziei cu glucoza.
   
 • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu:insulina,antihipertensive,antiaritmice,etc).
   

Recoltare

Cantitatea de urina necesara
10 ml
Procedura de recoltare
Pentru urina de dimineata sau cea spontana din alt moment al zilei: Se recolteaza urina din jetul din mijloc in recipientul de unica folosinta pentru urina.
Pentru urina din 24 ore: Se arunca prima urina de dimineata. Vezica urinara trebuie sa fie golita complet. Se noteaza ora si din acest moment  se colecteaza toata urina emisa in decursul celor 24 ore care urmeaza, inclusiv urina de a doua zi dimineata, intru-un recipient mare de 2.5 – 3 litri, curat. Dupa fiecare recoltare recipientul este depozitat la rece 4-8ºC. La finalul colectarii se noteaza volumul total de urina colectata in 24 ore, se omogenizeaza usor si se transfera o cantitate de 10 - 50 ml in recipientul de recoltare.

Este obligatorie masurarea exacta a volumului de urina colectata in 24 ore si raportarea sa catre laborator.  
Daca predarea recipientului cu urina catre laborator nu este posibila in decurs de 1-2 ore, acesta se pastreaza la rece la 4-8ºC.

Alte detalii referitoare la recoltarea urinei se gasesc la sectiunea Instructiuni pentru autorecoltare.
 
Recipient recomandat
Recipient de unica folosinta: eprubeta (10 ml) sau pahar de plastic (50 -100 ml) pentru urina.
Pentru colectarea urinei din 24 ore este necesar si un recipient curat de 2.5 – 3 litri, inchis la culoare.
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
 
Esantion analizat
Urina centrifugata: 5 -10 ml
 
Stabilitate in urina spontana si in urina din 24 ore
Stabila la: temperatura camerei (20-25ºC): 2 ore, frigider (4-8ºC): 2 zile
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
 
Metoda de lucru
Enzimatica colorimetrica cu citire fotometrica

Bibliografie

 1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Urine Studies; Appendix E: Effects of  Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
 2. Fisa de metoda pentru glucoza – Roche 2022