lista interpretare rezultateinapoi la lista

IMUNOGLOBULINA A (IgA)

Ce este?
Imunoglobulina A reprezinta o clasa de anticorpi produsi de celulele sistemului imun pentru a proteja mucoasele de invazia bacteriilor si a virusurilor. IgA se gasesc in saliva, lacrimi, colostru, secretii bronsice, secretii gastrointestinale, genitale si urinare dar si in sange constituind o prima bariera protectoare fata de agentii infectiosi.
Cresterea nivelului imunoglobulinelor A in sange apare in contextul unor afectiuni care afecteaza mucoasele, in unele infectii dar si in boli autoimune si hematologice in care functionarea sistemului imunitar si a celulelor producatoare de anticorpi este perturbata.
 
In ce situatii se recomanda
  • evaluarea deficitului imun de imunoglobuline A si a imunitatii umorale in general
  • monitorizarea mielomului multiplu tip IgA si a altor gamapatii monoclonale IgA
Particularitati
Modificarea nivelului imunoglobulinei A poate sa fie izolata sau insotita de modificarea nivelului altor imunoglobuline (IgG, IgM).
Persoanele cu deficit de imunoglobulina A au o predispozitie pentru dezvoltarea unor afectiuni autoimune cu aparitia de anticorpi anti IgA.
 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: afectiuni hepatice cronice, icter obstructiv, infectii cronice, boli intestinale inflamatorii, afectiuni hematologice (mielom multiplu IgA, alte gamapatii monoclonale, limfom, plasmocitom), boli autoimmune (artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic), sarcoidoza, sindromul Wiscott‑Aldrich (deficienta a sistemului imun).

Intervalele de normalitate care insotesc rezultatele sunt adaptate variatiilor specifice grupei de varsta.
 

Valori scazute:

Valori scazute se intalnesc in: ataxie- telangiectazie (sindrom Louis-Bar), deficit congenital izolat, boala Bruton caracterizata de infectii recurente sino – pulmonare (otite medii, pneumonii, sinuzite), hipoproteinemie (sindrom nefrotic, enteropatie cu pierdere de proteine), disgamaglobulinemie, mielom multiplu non IgA.
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

In trimestrul trei de sarcina, dupa 1 an de abstinenta la alcool nivelul IgA poate sa scada iar in urma efortului fizic si a alcoolismului cronic nivelul IgA poate sa creasca.

Unele medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale imunoglobulinei A :

Scaderi: administrare de medicamente imunosupresoare, dextrina
Cresteri: fenitoina, gamaglobulinele administrate in scop terapeutic, gidralazina, izoniazida, procainamida



Interferente analitice: hemoliza intensa, lipemia intensa si in unele cazuri prezenta gamapatiei monoclonale pot sa conduca la rezultate neconcludente.
 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Nu este obligatoriu repausul alimentar, dar este recomandat ca recoltarea sa nu fie realizata dupa mese copioase.
     
  • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
     

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Esantion analizat
Ser - 1 ml

Esantioanele intens hemolizate nu vor fi analizate.
 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 8 luni, frigider (4-8ºC): 8 luni, congelat (-20°C): 8 luni
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru
imunoturbidimetrie

Bibliografie

F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Immunodiagnostic Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
Fisa de metoda pentru imunoglobulina A – Roche 2022