lista interpretare rezultateinapoi la lista

PROLACTINA (PRL)

Ce este
Prolactina este un hormon secretat de glanda pituitara (hipofiza), responsabil de initierea si producerea lactatiei. PRL mai este implicata si in dezvoltarea glandelor mamare la ambele sexe, in reglarea ciclului menstrual la femei si producerea spermei la barbati.
Cresterea prolactinei este normala in timpul sarcinii si in perioada lactatiei. Hiperprolactinemia reprezinta o crestere patologica a nivelului prolactinei in sange atat la femei cat si la barbati care inhiba producerea hormonilor gonadotropi (FSH si LH), avand drept consecinta aparitia de: menstruatii neregulate, disfunctii sexuale, infertilitate, galactoree (productie anormala de lapte).
Hormonii estrogeni si TRH (hormone eliberator de tirotropina) stimuleaza producerea de prolactina iar dopamina o inhiba.
 
In ce situatii se recomanda
  • suspiciunea de adenom hipofizar (prolactinom)
  • evaluarea disfuncțiilor sexuale de etiologie necunoscuta la femei si barbati
  • semne de hiperprolactinemie la femei (dereglari ale ciclului menstrual, cicluri anovulatorii, amenoree, galactoree, infertilitate, hirsutism) si la barbati (ginecomastie, galactoree, scaderea libidoului, disfunctii erectile, infertilitate)
  • monitorizarea terapiei tumorilor secretante de prolactina
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: tu­mori hipofizare secretante de PRL (adenoame hipofizare), metastaze hipofizare, boli infiltrative ale axei hipotalamo-hipofizare (ex. granulom, sarcoidoză), hipotiroidie, sindrom de ovar polichistic, insuficiență corticosuprarenală, anorexia nervosa, insuficiență renală sau  hepatică, sindrom Chiari-Frommel (lactatie anormala si amenoree dupa sarcina), inflamatia hipofizei in afectiuni autoimune.

Cresteri fiziologice se intalnesc in: lactatie, sarcina, postpartum (4-6 sptamani) si la nou nascuti.
Rezultatele vor fi interpretate de medicul curant in context clinic.
Intervalele de normalitate care insotesc rezultatele sunt adaptate variatiilor specifice date de varsta, sex si trimestru de sarcina. Pe parcursul ciclului menstrual variatiile prolactinei sunt mici, nesemnificative.
 

Valori scazute:

Valori scazute se intalnesc in: distrucție hipofizara (sindrom Sheehan), hipogonadism hipogonadotropic idiopatic
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Cresteri usoare si tranzitorii ale PRL se inregistreaza dupa stimulare mamelonara nedatorata alaptarii, contact sexual, efort fizic, stres, durere, traumatisme recente in zona pieptului, in timpul mesei, in crizele epileptice.
Nivelul prolactinei in sange variaza pe parcursul unei zile, în timpul somnului nivelele crescand de circa 2-3 ori, egalându-le pe cele prezente în timpul sarcinii.
O gama variata de medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale prolactinei:

Scaderi: Anticonvulsivantele, apomorfina, bromocriptina, cabergolinul, calcito­nina, ciclosporina, clonidina, derivații alcaloizi, dexametazona, dopamina, levodopa, metoclopramidul, morfina, nifedipina, octrotidul, pergolidul, ranitidina, rifampicina și hormonii tiroidieni

Cresteri: Amitriptilina, carbidopa, clorofenilpiperazina, clorpromazina, cimetid­ina, clomipramina, contraceptivele orale, desipramina, enfluranul, estrogeni, fen­fluramina, fenitoină, fenoldopamul, flunarizina, flufenazina, imipramina, insulina, labetalolul, loxapina, metoclopramidul, pentagastrina, fenoti­azinele, opioidele, proclorperazina, promazina, ranitidina, rezerpina și verapamilul

Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi si hemoliza intensa poate sa conduca la rezultate eronate.

Macroprolactinemia indica prezenta in concentratii mari a dimerilor si polimerilor de prolactina, care sunt inactivi biologic; acestia vor genera valori fals crescute ale prolactinei. In astfel de situatii, dozarea prolactinei PEG, prin pretratarea probei cu polietilen glicol (PEG) ajuta la diferentierea hiperprolactinemiei reale de macroprolactinemie (care nu se coreleaza cu datele clinice si imagistice).
 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Va consuma doar apa cu 8 ore inainte de recoltare.
  • Este recomandat ca recoltarea sa fie efectuata dimineata, la 3-4 ore dupa trezirea din somn.
     
  • Nu se vine la recoltare la scurt timp dupa stimularea mamelonară, contact sexual, consult ginecologic, efort fizic, stres, traumatisme recente in zona pieptului.
     
  • La indicatia medicului, se vine in prima zi a ciclului menstrual la recoltare.
  • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treca minim 8 ore de la ultima doza.
     
  • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
     

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
 
Esantion analizat
Ser – 1 ml
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 5 zile, frigider (4-8ºC): 14 zile, congelat (-20°C): 6 luni
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
 
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Chemistry Studies; Appendix E: Effects of  Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Fisa de metoda pentru prolactina – Roche 2022