lista interpretare rezultateinapoi la lista

PROTEINE URINARE

Ce este
In conditii fiziologice proteinele sunt eliminate prin urina intr-o cantitate foarte redusa datorita capacitatii rinichilor de a preveni pierderea lor.
Prezenta proteinelor in urina peste limita stabilita ca fiind normala poate sa sugereze o disfunctie renala atat in formele avansate dar si in stadiile incipiente ale bolii, inainte de aparitia simptomelor clinice. Proteinuria poate sa apara si in alte afectiuni ne-renale (infectii, intoxicatii, afectiuni hematologice, etc) si tranzitor in conditii fiziologice.
Proteinele urinare sunt reprezentate in principal de albumina si globuline. Albumina se elimina mai rapid decat globulinele iar proteinuria usoara se poate datora albuminuriei intr-o prima etapa.
Proteinele urinare se pot determina si din urina spontana dar rezultatele cele mai concludente sunt cele din urina colectata in 24 ore.
 
In ce situatii se recomanda
  • persistenta prezentei proteinelor urinare in sumarul de urina
  • diagnosticul si monitorizarea afectiunilor renale
  • monitorizarea pacientilor cu diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli cardiace ,vasculare, a gravidelor cu risc de preeclampsie
  • cresterea proteinelor totale serice in contextul unor afectiuni hematologice
  • evaluarea proteinuriei ortostatice
Particularitati
Proteinuria nu este prezenta in toate afectiunile renale.
Eliminarea de proteine in afectiunile renale poate sa nu fie constanta, iar concentratia proteinelor in urina nu se coreleaza intotdeauna cu severitatea bolii.
Cresterea albuminei urinare apare frecvent inaintea cresterii proteinelor totale urinare.
Interpretarea rezultatelor
Valorile scazute sunt considerate normale.



 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Este confirmarea unei valori crescute, interpretarea in context clinic si analiza eventualelor interferente.
Valori crescute se intalnesc in:

afectiuni renale: glomerulonefrita, sindrom nefrotic, rinichi polichistic, afectiuni tubulare renale, sindrom Fanconi, boala Wilson, amiloidoza, afectarea renala in contextul diabetului zaharat, hipertensiunii maligne, lupusului eritematos sistemic, neoplazii
afectiuni hematologice insotite de cresterea proteinelor serice: mielom multiplu (proteine Bence-Jones), macroglobulinemia Waldenström, limfom malign
alte afectiuni care conduc la proteinurie functionala: infectii acute, infectii urinare joase, cistite, septicemie, inflamatii, insuficienta cardiaca congestiva, preeclampsia, hipertiroidism, leziuni ale sistemului nervos central, afectiuni vasculare, siclemie, intoxocatii cu metale grele (plumb, mercur, cadmiu), traumatisme.

Valori scazute:

Valorile scazute sunt considerate normale.
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Proteinuria creste tranzitor in urma efortului fizic intens, deshidratarii (consum redus de lichide, varsaturi, diaree), ortostatismului (proteinuria ortostatica care se normalizeaza daca recoltarea este efectuata in pozitie orizontala la unele persoane), stres, stari febrile, alergii alimentare, in sarcina, dupa administrarea de substante de contrast.

Prezenta leucocitelor sau a hematiilor in numar foarte mare in urina, contaminarea urinei cu secretii vaginale, mucus sau sperma poate sa conduca la false cresteri ale proteinelor urinare.

Urinile foarte diluate pot sa determine valori fals scazute sau normale ale proteinelor urinare.


O gama variata de medicamente poate sa produca cresteri ale proteinelor urinare :

 
Cresteri: acetaminofen, acetazolamida, acid mefenamic, aldesleukin, aminofilina, acid aminosalicilic, amfotericina B, ampicilina, antiiflamatorii nesteroidiene, argint, arsenicale, acid ascorbic, asparaginaza, aspirina, auranofin, aurotioglucoza, bacitracin, benazepril, betaxolol, bicarbonat de sodiu, capreomicin, carbamazepin, cefaclor, cefamandol, cefdinir, cefaloridin, cefalotin, chinina, cloralhidrat, clorhexidin, cloroform, clorfeniramin, clorpromazin, clorpropamid, clortalidon, cidofovir, cisplatin, clindamicina, clofibrat, codeina, colistin, compusi cu mercur, corticosteroizi, corticotropina, ciclosporina, dantrolen, demeclociclina, dihidrotahisterol, doxapram, doxiciclina, enalapril, ergotamina, eter, etosuximid, etretinat, fenazopiridin, fenolftaleina, fenoprofen, foscarnet, fosfor, furosemid, gabapentin, gemcitabin, gentamicina, gliburid, glicerina, griseofulvina, hifralazina, ibuprofen, ifosfamida, indometacin, interferon alfa-2a, izoniazida, izotretinoin, kanamicina, ketorolac, litiu, mesalamina, methenamin, meticilina, mitomicina, mitotane, naproxen, neomicina, netilmicina, nifedipina, norfloxacin, olsalazine, oxacilina, oxaprozin, paraldehida, paramethadion, paromomycin, pegasperagase, penicilamina, penicilina, piperacilina, piroxicam, preparate cu fier, preparate cu iod, probenecid, promazina, ramipril, ranitidina, salsalate, streptokinaza, streptomicina, subsalicilat de bismut, substante radiologice de contrast, sulfadiazina, sulfamethoxazol, sulfasalazina, sulfisoxazol, sulindac, tacrolimus, taliu, teofilina, tetraciclina, tiabendazol, ticarcilina, ticlopidin, tobramicina, tolbutamida, tolmetin, tramadol, trifluoperazin, ulei de castor, vancomicina
 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Se recomanda evitarea efortului fizic intens si a ortostatismului prelungit inaintea recoltarii.
     
  • Nu se recomanda recoltarea in perioada infectiilor tractului urinar, starilor febrile, a inflamatiilor acute sau a menstruatiei la femei.
     
  • Se recomanda un aport echilibrat de lichide cu 12 ore inainte de recoltare.
     
  • Se recolteaza inaintea administrarii de fluoresceina sau la minim 24 ore dupa administrarea acesteia.
     
  • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
     

Recoltare

Este realizata de catre pacient prin colectarea unui esantion din urina spontana (de preferat prima urina de dimineata) sau din urina colectata timp de 24 ore, conform recomandarii medicului.
 
Cantitatea de urina necesara

10 ml

Procedura de recoltare
Pentru urina de dimineata sau cea spontana din alt moment al zilei: Se recolteaza urina din jetul din mijloc in recipientul de unica folosinta pentru urina.
Pentru urina din 24 ore: Se arunca prima urina de dimineata. Vezica urinara trebuie sa fie golita complet. Se noteaza ora si din acest moment se colecteaza toata urina emisa in decursul celor 24 ore care urmeaza, inclusiv urina de a doua zi dimineata, intru-un recipient mare de 2.5 – 3 litri, curat. Dupa fiecare recoltare recipientul este depozitat la rece 4-8ºC. La finalul colectarii se noteaza volumul total de urina colectata in 24 ore, se omogenizeaza usor si se transfera o cantitate de 10 - 50 ml in recipientul de recoltare.
Este obligatorie masurarea exacta a volumului de urina colectata in 24 ore si raportarea sa catre laborator.  

Daca predarea recipientului cu urina catre laborator nu este posibila in decurs de 2-3 ore, acesta se pastreaza la rece la 4-8ºC.
Alte detalii referitoare la recoltarea urinei se gasesc la sectiunea Instructiuni pentru autorecoltare.
 
Recipient recomandat
Recipient de unica folosinta: eprubeta (10 ml) sau pahar de plastic (50 -100 ml) pentru urina.
Pentru colectarea urinei din 24 ore este necesar si un recipient curat de 2.5 – 3 litri.
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Esantion analizat
Urina centrifugata: 5 -10 ml
 
Stabilitate in urina spontana si in urina din 24 ore
Stabila la: temperatura camerei (20-25ºC): 1 zi, frigider (4-8ºC): 1 saptamana, congelat (-20°C): 1 luna
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru
turbidimetrie

Bibliografie

F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Urine Studies; Appendix E: Effects of Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
Fisa de metoda pentru proteine urinare– Roche 2022