lista interpretare rezultateinapoi la lista

SCCA – Antigen specific carcinoamelor cu celule scuamoase

Ce este SCCA?
Carcinomul cu celule scuamoase (SCC) este o tumora maligna a epiteliului scuamos-component al mai multor tesuturi si organe.
SCCA (antigenul carcinomului cu celule scuamoase) prezinta nivele crescute cel mai frecvent in SCC cu localizare in: plaman, col uterin, vagin, buze, cavitate bucala si nazala, faringe, laringe, esofag, dar poate sa fie prezent si in unele afectiuni benigne.
In cancerul de col uterin SCCA este un marker de electie pentru monitorizare, valoarea sa corelandu-se cu stadiul, marimea si progresia tumorii, aparitia recurentelor dupa tratament și gradul de supraviețuire al pacientelor.
SCCA corelat cu alte teste imagistice si de laborator este un marker tumoral util pentru depistarea si monitorizarea SCC cu diverse localizari, daca exista semne clinice.  Nu este indicata utilizarea sa pentru screening-ul pacientilor asimptomatici.

Testul SCCA include ambele forme ale antigenului: SCCA1 si SCCA2.

 
In ce situatii se recomanda determinarea SCCA (antigenul carcinomului cu celule scuamoase)?
  • suspiciune de SCC
  • urmarirea evolutiei si monitorizarea tratamentului la pacientii cu diagnosticul de carcinom cu celule scuamoase indiferent de localizare
Particularitati
Nivelul seric al SCCA nu este crescut in toate cazurile de carcinon cu celule scuamoase si nu toate situatiile in care valoarea SCCA este crescuta indica prezenta acestui tip de carcinom sau a unei afectiuni maligne.
 
Recomandare Gral Medical
Depistarea cauzei care a generat o valoroare crescuta SCCA va fi facilitata de efectuarea concomitenta a urmatoarelor analize si investigatii:
Hemoleucograma, proteina C reactiva inalt sensibila, feritina, sideremia
fibrinogen, sumar urina, TGP, fosfataza alcalina, creatinina, uree, CEA,
CYFRA 21-1, NSE.
Echografie abdominala generala
Radiografie pulmonara antero-posterioara


Medicul curant va interpreta rezultatele in corelatie cu simptomele si istoricul dumneavoastra de boala.Daca va considera necesar va va recomanda investigatii suplimentare.

Specialitati recomandate pentru consult: Medicina interna,
Oncologie.


Pentru diagnosticul diferential al formatiunilor tumorale
pulmonare si monitorizarea cancerului pulmonar este
indicata corelarea.
 
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in:
cancer pulmonar cu celule non-mici (NSCLC)- in principal tipul SCC, carcinom cu celule scuamoase la nivelul colului uterin, capului si gatului (buze, cavitate bucala si nazala, amigdale, faringe, laringe), esofag;
mai rar cancer genital feminin (cancer endometrial, vulvar, vaginal, ovarian), tract urinar, gastrointestinal, hepatic, neuroendocrin, piele
afectiuni benigne: ale pielii (psoriazis, eczeme, dermatite), insuficienta renala si hepatica, astm bronsic, tuberculoza, sarcoidoza, afectiuni ginecologice.

Nivelele cele mai ridicate ale SCCA se gasesc in stadiile avansate ale SCC, în special de col uterin și pulmonar. Scaderea nivelului SCCA indica o buna evolutie dupa tratament, iar cresterea sa este un semn al progresiei bolii sau al aparitiei recurentelor.
 

Valori scazute:

Valorile scazute nu au semnificatie clinica.

 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

In cazul testarilor repetate efectuate pentru monitorizare se recomanda utilizarea aceleiasi metode pentru evitarea rezultatelor diferite datorate tehnicilor diferite de lucru.
Nu exista date referitoare la interferente ale SCCA cu compusi ai medicamentelor.
Interferente analitice: hemoliza intensa a serului poate sa conduca la rezultate eronate.
 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Este recomandat repaus alimentar de minim 4 ore inainte de recoltare, dar nu este obligatoriu.
     
  • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treca minim 8 ore de la ultima doza.
     

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange

Evitati manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!
 
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
 
Esantion analizat
Ser – 1 ml

Esantioanele intens hemolizate nu vor fi analizate.
 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 5 zile, frigider (4-8ºC): 2 saptamani, congelat (-20°C): 3 luni (nu se recongeleaza).
 
Timpul de eliberare a rezultatului
5 zile
Metoda de lucru
Electrochemiluminiscenta (ECLIA)