lista interpretare rezultateinapoi la lista

TESTOSTERON

Ce este
Testosteronul este principalul hormon sexual masculin secretat de testicole la barbati, dar si de ovare la femei si in cantitati mici de glandele suprarenale la ambele sexe. Secretia sa este reglata de LH (hormonul luteinizant).
Odata cu apropierea de pubertate, nivelul testosteronului creste semnificativ la sexul masculin fata de sexul feminin. Acest hormon este responsabil de dezvoltarea organelor genitale masculine, a caracteristicilor masculine secundare (pilozitate, ingrosarea vocii, forta musculara, cresterea oaselor), producerea spermei, functia erectila si prezenta libidoului.
In cazul femeilor, importanta testosteronului consta in faptul ca e un precursor al hormonului estrogen (esential pentru sistemul reproducator feminin), dar si un potentator al libidoului.
Scaderea testosteronului este denumita hipogonadism si afecteaza ambele sexe, dar in mod special sexul masculin prin deficit in dezvoltare si infertilitate. Cresterea moderata a testosteronului afecteaza in principal sexul feminin prin aparitia semnelor de virilizare.
 
In ce situatii se recomanda
 • pubertate precoce sau intarziata la baieti
 • evaluarea barbatilor cu semne de hipogonadism: pierderea libidoului, disfunctie erectila, ginecomastie, osteoporoza, infertilitate
 • investigarea femeilor cu semne de virilizare, hirsutism, oligo sau amenoree
 • caracteristici sexuale ambigue la copii
 • diagnosticul tumorilor secretante de testosteron
 • monitorizarea terapiei cu testosteron si antiandrogenica
Particularitati
Pentru stabilirea diagnosticului cel mai frecvent se asociaza masurarea testosteronului impreuna cu LH (hormonul luteinizant) si FSH (hormonul foliculo stimulant).
In unele situatii particulare este necesara testarea SHBG (globumina care leaga hormonii sexuali) si a testosteronului liber pentru identificarea nivelului de testosteron biologic activ.
 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc la sexul masculin in: pubertate precoce, hiperplazie suprarenală, tumoră corticosuprarenală, testiculara sau hipofizara, hipertiroidie, sin­drom de rezistență la testosteron, pinealom, encefalita.
Valorile crescute se intalnesc la sexul feminin in: tumori ovariene virilizante, tumora corticosuprarenală, boala trofoblastică la gravide, hiperplazia suprarenală, ovarele polichistice, hirsutism

In criptorhidie (testicol necoborat la baieti), oligospermie (numar scazut de spermatozoisi) si azoospermia (absenta spermatozoizilor in sperma) nivelul de testosteron este normal.

In situatiile in care rezultatele nu se coreleaza cu starea clinica este recomandata retestarea, de preferat dimineata sau conform indicatiilor medicului curant.

Intervalele de normalitate care insotesc rezultatele sunt adaptate variatiilor specifice date de varsta si sex.
 

Valori scazute:

Valori scazute se intalnesc in: insuficienta gonadala, orhidectomie (indepartarea chirurgicala a unuia sau a ambelor testicole), boli cronice (diabet, insuficienta renala, ciroză hepatica), sindrom Klinefelter, sindrom Down, pubertate intarziata
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Nivelul testosteronului variaza pe parcursul zilei si de la o zi la alta. Valorile maxime sunt inregistrate dimineata devreme iar cele minime seara. 

Utilizarea abuziva de testosteron si steroizi anabolizanti de catre sportivi conduce la cresterea nivelului testosteronului in sange iar consumul excesiv de alcool determina  scaderea lui.

O gama variata de medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale testosteronului:

Scaderi: carbamazepina, ciclofosmida, cinacalcet, ciproterona, corticosteroizii, dexametazona, diazoxid, digoxinul, estrogen conjugat, fenoldopam, fenotiazina, FSH, gemfibrozil, glucocorticoizi, goserelina, hormoni androgeni, hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH), interleukina, ketoconazolul, leuprolide, letrozol, magneziu, medroxiprogesteron, metformin, metilprednisolon, prednison, spironolactona, stanozolol, tetraciclina, verapamil
Cresteri: anticonvulsivante, barbiturice, bromocriptina, clomifen, estrogen/progesteron, fenitoin, flutamid, goserelin, gonadotropina, mifepristona, nalmefene, naloxone, nilutamid, rifampicina, fenilbutazona, acid valproic, steroizi anabolizanti, rifampicina

Cresteri sau scaderi: contraceptive orale, cimetidina, danazol, finasterid, nafarelin, pravastatin,tamoxifen

Interferente analitice: tratamentul cu Nadrolol, utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi, hemoliza si lipemia pot sa conduca la rezultate eronate.

In cazuri izolate, la femeile cu insuficienta renala cronica avansata pot sa apara false cresteri datorila unor limitari ale metodei. Testarea printr-o metoda superioara (LC-MS) poate sa clarifice aceste situatii.

 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

 • Va consuma doar apa cu 4 - 8 ore inainte de recoltare.
   
 • Este recomandat ca recoltarea sa fie efectuata dimineata.
   
 • Nu se va consuma alcool, steroizi anabolizanti sau androgeni cu 1-2 zile inaintea recoltarii.
   
 • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treca minim 8 ore de la ultima doza.
   
 • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
   

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Se evita manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!
 
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Se evita pastrarea serului mai mult de 1- 2 ore la temperatura camerei.
 
Esantion analizat
Ser – 1 ml
Esantioanele hemolizate nu vor fi analizate!

 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: frigider (4-8ºC): 1 saptamana, congelat (-20°C): 6 luni

Pastrarea serului la temperatura camerei conduce la inactivarea sa.
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)

Bibliografie

 1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Chemistry Studies; Appendix E: Effects of  Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
 2. Fisa de metoda pentru testosteron – Roche 2022