lista interpretare rezultateinapoi la lista

TIMP DE PROTROMBINA QUICK + ACTIVITATE DE PROTROMBINA + INR (TQ + AP + INR)

Ce este
Coagularea sangelui este rezultatul hemostazei un proces complex care necesita activarea in cascada a mai multor substante (factori ai coagularii).
Timpul de protrombina Quick este unul din testele utilizate in mod uzual pentru investigarea eventualelor defecte de coagulare a sangelui pe calea extrinseca si comuna care implica 4 factori ai coagularii ce formeaza complexul protrombinic: protrombina (factorul II), factorii V, VII si X si fibrinogenul (factorul I).
Protrombina, factorul VII, factorul X sunt proteine produse de ficat in prezenta vitaminei K, sinteza lor fiind influentata de aportul si absorbtia acestei vitamine.
Perturbarile care apar in mecanismele de coagulare se manifesta prin hemoragii (sangerari) sau tromboze (formarea de cheaguri in sange).
In cadrul testelor screening, prin corelarea rezultatelor timpului de protrombina Quick (TQ) cu cel al APTT, se pot identifica aproximativ 95% din defectele de coagulare.
In ce situatii se recomanda
  • hemoragii (epistaxis, hematoame, gingivoragii, hematurie, menoragie);
  • evaluarea capacitatii de coagulare a sangelui pe calea extrinseca
  • stabilirea dozei si monitorizarea tratamentului cu anticoagulante cumarinice
  • screening preoperator si inaintea oricărei manevre invazive cu risc de sangerare
  • screening pentru deficit de vitamina K si protrombina
  • afectiuni hepatice severe
Particularitati
Prin acest test se masoara:
- timpul de protrombina Quick (TP sau TQ) exprimat in secunde (timpul necesar formarii coagulului in vitro)
- INR(international normalized ratio) reprezinta timpul de protrombina standardizat pe baza unei formule de calcul, pentru a reduce variatiile date de reactivi sau metodele de lucru; este utilizat pentru monitorizarea terapiei anticoagulante
- activitatea de protrombina (AP) exprimata in procent (%)

Acesti parametrii nu pot sa fie masurati separat, ci doar impreuna in cadrul acestui test.
 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute ale timpului de protrombina Quick se intalnesc in: administrare de anticoagulante cumarinice, deficit de vitamină K, hepatită, ciroză, obstrucție biliară, intoxicație cu salicilați, coagulare intravasculară diseminată, transfuzie sangvină masivă, deficit ereditar de factori ai coagulării (protrombina, fibrinogen, factor V, VII si X), nou nascuti prematur.

Tratamentul anticoagulant cu medicamente cumarinice este instituit in diverse afectiuni cu scopul de a preveni formarea trombilor. In aceste situatii se monitorizeaza valoarea INR care in functie de situatie este necesar sa fie mentinuta intr-un anumit interval:
INR 1.5-2:  profilaxia trombozei venoase profunde
INR 2.0-3.0: intervenții ortopedice, tromboză venoasă profundă, profilaxia trombemboliei în fibrilația atrială

INR 2.5- 3.5: profilaxie in prezenta valvelor cardiace mecanice
INR 3 – 4: in trombembolismul pulmonar, infarct miocardic acut, tromboza remisa de proteza valvulara mecanica

Stabilirea dozei terapeutice de anticoagulant necesita masurarari repetate ale INR-ului care vor fi efectuate conform indicatiilor medicului curant.
Prelungirea timpului de protrombina Quick (TP sau TQ) este insosit de cresterea INR si scaderea activitatii de protrombina (AP).
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

O dieta bogată în alimente care cresc absorbtia de vitamin K (carnea, grapefruit,   legume verzi: spanac, varza, salata, broccoli) poate sa conduca la scaderea timpului de protrombina iar consumul de alcool poate sa creasca timpul de protrombina.

O gama numeroasa si variata de medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale timpului de protrombina, Quick:

   Scaderi: Antihistaminicele, barbituricele, carbamazepina, cloralhidratul, contra­ceptivele orale, corticosteroizii, digitalicele, difenhidramina, diureticele, estrogenii, griseofulvina, penicilina, primidona, rifampicina, spironolactona, steroizii anabolizanți, tolbutamida și vitamina K

   Cresteri: Acetaminofenul, acidul aminosalicilic, acidul nalidixic, allopurinolul, amiodarona, antibioticele betalactamice, anticoagulantele orale, barbitu­ricele,. carbenicilina, catarcticele, cefalotinele, chinidina, chinina, cimetid­ina, clofibratul, cloralhidratul, cloramfenicolul, clorpromazina, clortali- dona, colestipolul, colestiramina, dextrotiroxina, diazoxidul, diureticele, fenitoină, glucagonul, heparina in doze mari, indometacinul, mercaptopurina, metildopa, neomicina, propiltiouracilul, salicilații, steroizii anabolizanți și sulfonamidele.

Timpul de protrombina, Quick nu este afectat de concentratii mai mici de 1 UI/ml de heparina nefractionata si de concentratii sub 5 anti-Xa UI/ml de heparina cu greutate moleculara mica.

Interferente analitice: o punctie venoasa traumatica si formarea de micro-cheaguri dupa recoltare conduce la scaderea TQ iar cea a unor cheaguri mari la cresterea TQ.
Hematocritul foarte crescut sau foarte scazut afecteaza proportia plasma - anticoagulant putand sa determine valori eronate.
 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Va consuma doar apa cu 8 ore inainte de recoltare.
     
  • Se evita consumul exagerat de carne, grapefruit, legume verzi: spanac, varza, salata, brocoli si alcool cu 24 ore inaintea recoltarii.
     
  • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
     

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange

Precautii!
Se evita mentinerea garoului > 1 minut.
Se vor evita manevrele care pot sa conduca la hemoliza!
Eprubeta se umple pana la nivelul indicat pentru a pastra proportia intre sange si anticoagulant.
Se inclina ușor eprubeta de 5-6 ori pentru a permite omogenizarea san­gelui cu anticoagulantul. Omogenizarea este esentiala pentru a evita coagularea sangelui.

 
Recipient recomandat
Vacutainer cu anticoagulant citrat de Na 3.2% (dop albastru)
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare

De la recoltare si pana in momentul punerii in lucru, proba se pastreaza la temperatura camerei.
 
Esantion analizat
Plasma – 1 ml

Se solicita o noua recoltare daca:
sangele este coagulat

plasma este intens hemolizata
cantitatea recoltata este necorespunzatoare (proportia sange-anticoagulant nu este respectata)
 
Stabilitatea plasmei separate
Stabila la: temperatura camerei (20-25ºC): 1 zi; nu se pastreaza la frigider sau congelator
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru
coagulometrica
 

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Blood Studies- Hematology and Coagulation. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Fisa de metoda pentru timpul de protrombina
  3. V. Dumitrascu, R.Cinca, D.C.Vlad, A.A.Matusz, A. Cheveresan, A.S. Grecu, I.Malita, D. Ana – Farmacologia in laboratorul clinic. Editura de vest, 2007