lista interpretare rezultateinapoi la lista

Tiroxina (T4)

Ce este
Tiroxina (T4) este principalul hormon tiroidian secretat de glanda tiroida. El circula in sange sub doua forme: legata de proteine serice transportoare si libera, nelegata de proteine, intr-o proportie care se mentine constanta. Tiroxina legata de proteine (TBG, albumina) este majoritara dar inactiva biologic. Forma libera (FT4), un mic procent din tiroxina totala este cea utilizata de tesuturi, fiind biologic activa .
T4 este utilizat impreuna cu TSH pentru evaluarea functiei secretorii a glandei  tiroide in vederea diagnosticarii hipo- sau hipertiroidismului.
 
In ce situatii se recomanda
  • evaluarea functiei tiroidiene impreuna cu TSH
  • depistarea hipotiroidismului si hipertiroidismului
  • monitorizarea tratamentului in afectiunile tiroidiene
Particularitati
Nivelul T4 este influentat de cresterile sau scaderile patologice ale proteinelor care transporta hormonii tiroidieni (albumina si TBG – globulina de legare a hormonilor tiroidieni). In aceste situatii, este indicata testarea tiroxinei libere (FT4), a carei valoare nu este afectata de fluctuatiile si proprietatile de legare a proteinelor transportoare.

 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute: boală Basedow-Graves, gusa multinodulara toxica, adenom tiroidian toxic (boala Plummer), tiroidita acuta, hipotiroidism în tratament cu T4, struma ovarii, afecțiuni asociate cu niveluri crescute ale albuminei si TBG (hipertiroxinemie disalbuminemică familiala, hepatite virale acute, porfirie acuta, limfom, crestere ereditara a TGB)

Intervalele de normalitate care insotesc rezultatele sunt adaptate variatiilor specifice date de varsta si trimestru de sarcina.
 

Valori scazute:

Valori scazute: hipotiroidism datorat insuficientei tiroidiene, hipofizare, sau hipotalamice, deficit de iod, cretinism, mixedem, boala Cushing, hipotiroidism în tratament cu T3, afectiuni care conduc la scaderea albuminei si TBG (malnutritie proteica, sindrom nefrotic, ciroza hepatică, neoplazii, stres, deficit ereditar de TGB)

 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Valorile T4 cresc in sarcina si pot sa fluctueze la pacientii cu boli cronice severe.

Unele medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale T4:
Scaderi: aspirina, anticonvulsivante (carbamazepina), fenitoina, hormoni androgeni, litiu, steroizi anabolizanti

Cresteri: amiodarona, amfetamine, clofibrat, estrogeni, 5-fluorouracil, heroină, levodopă, contraceptive orale, propranolol, substante de contrast care contin iod


Interferente analitice pot sa apara in prezenta unor titruri foarte mari de anticorpi anti streptavidina si anti ruteniu. Autoanticorpii hormonilor tiroidieni pot interfera cu testul.

Testarile repetate efectuate in scopul monitorizarii este recomandat sa fie realizate prin aceeasi metoda si acelasi tip de test; valorile obtinute prin metode diferite nu pot fi comparate direct între ele și ar putea reprezenta cauza interpretărilor medicale eronate.

 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Va consuma doar apa cu 8 ore inainte de recoltare.
  • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
     

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galeben sau rosu)  
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
 
 
Esantion analizat
Ser – 1 ml  
 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 4 zile, frigider (4-8ºC): 8 zile, congelat (-20°C): 1 an (nu se recongeleaza)
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Chemistry studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Fisa de metoda pentru T4 – Roche 2021
  3. https://www.labcorp.com/tests/001149/thyroxine001149:Thyroxine