Principalele lipide oferite de alimentatie sunt trigliceridele (grasimile propriu zise), urmate de fosfolipide (lecitine, cefaline, sfingomieline), colesterolul liber si acil-colesterolii. In timp ce colesterolul si fosfolipidele au un rol structural (in formarea membranelor celulare si a unor hormoni), trigliceridele au un rol energetic.
Trigliceridele sunt formate in proportie de 90% din acizi grasi. Acestia au capacitatea de a inmagazina energie si de a o elibera, acoperind astfel 40% din nevoile energetice ale organismului. Sintetizate in ficat si intestin, sunt transportate la tesuturi de catre fractiunile LDL si VLDL. Cand nu sunt utilizate imediat, se depoziteaza in tesutul adipos. Ca si in cazul colesterolului, un nivel crescut al trigliceridelor duce la depunerea lor pe peretii vaselor de sange producand treptat ateroscleroza si ingustarea acestora.
Pentru evaluarea riscului cardiovascular, valorea trigliceridelor din sangese coreleaza cu cele ale colesterolului total si a fractiunilor sale lipoproteice (LDL, HDL).