lista interpretare rezultateinapoi la lista

TRIGLICERIDE

Ce sunt trigliceridele

Principalele lipide oferite de alimentatie sunt trigliceridele (grasimile propriu zise), urmate de fosfolipide (lecitine, cefaline, sfingomieline), colesterolul liber si acil-colesterolii. In timp ce colesterolul si fosfolipidele au un rol structural (in formarea membranelor celulare si a unor hormoni), trigliceridele au un rol energetic. 

Trigliceridele sunt formate in proportie de 90% din acizi grasi. Acestia au capacitatea de a inmagazina energie si de a o elibera, acoperind astfel 40% din nevoile energetice ale organismului. Sintetizate in ficat si intestin, sunt transportate la tesuturi de catre fractiunile LDL si VLDL. Cand nu sunt utilizate imediat, se depoziteaza in tesutul adipos. Ca si in cazul colesterolului, un nivel crescut al trigliceridelor duce la depunerea lor pe peretii vaselor de sange producand treptat  ateroscleroza si ingustarea acestora.

Pentru evaluarea riscului cardiovascular, valorea trigliceridelor din sangese coreleaza cu cele ale colesterolului total si a fractiunilor sale lipoproteice (LDL, HDL).

In ce situatii se recomanda
  • Evaluarea riscului cardio­vascular la persoanele obeze sau cu varsta > 40 ani
  • Depistarea unor  afectiuni care se asociaza frecvent nivele crescute ale trigliceridelor,
  • Monitorizarea persoanelor cu istoric fa­milial de tulburari ale metabolismului 
  • Lipidic
  • Monitorizarea unor tratamente cu posibile efecte secundare pe metabolismul lipidic
Particularitati
Variatie intraindividual posibila 12-40% valori minime dimineata si valori maxime in jurul pranzului.
Valori crescute pot fi generate de obezitate, lipsa activitatii fizice, fumat
Valori scazute, dar tranzitorii, pot aparea dupa efortul intens 
Valori normale
Optim <150 mg/dl
Borderline crescut  150-199 mg/dl
Crescut           200-499 mg/dl
Foarte crescut    ≥500 mg/dl
 
Recomandare Gral Medical
Diagnosticarea bolii care a modificat nivelului sanguin al trigliceridelor va fi facilitata de determinarea concomitenta a urmatoarelor analize:
  • Hemoleucograma
  • glicemie
  • uree
  • creatinina
  • TGO
  • TGP
  • GGT
  • colesterol HDL si LDL
  • sumar urina
Medicul curant va interpreta rezultatele in corelatie cu simptomele si istoricul dumneavoastra de boala. Daca va considera necesar va va
recomanda investigatii suplimentare.

Specialitati medicale recomandate pentru consult: medicina
interna, diabet si boli de nutritie
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

  • Alimentatie bogată în carbohidrati, diabet zaharat necontrolat 
  • Cholesterol crescut
  • Alcoolism, ciroza alcoolica
  • Hipertensiune arteriala 
  • Boli ale arterelor, infarct miocardic
  • Sindrom nefrotic
  • Pancreatita acută sau cronica
  • Hipotiroidie
  • Sarcina

Valori scazute:

  • Sindroame de malabsorbtie cu malnutritie
  • Hipertiroidie, hiperparatiroidism
  • Boli metabolice congenitale

 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Ingestia unei mese bogate în grasimi, consumul crescut de carbohidrati sau de alcool, pot creste nivelul  trigliceridelor. De asemenea, trigliceridele pot sa creasca in perioada sarcinii, la persoanele sedentare sau obeze. O gama numeroasa si variata de medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale trigliceridelor :

Trigliceride crescute: Acidul acetilsalicilic, atenololul, propranololul, ciclosporina, con­traceptivele orale, glucocorticoizii, tamoxifenul, timololul 

Trigliceride scazute: Acidul chenodeoxicolic, asparaginaza, carvedilolul, verapamilul, IECA, statinele, colestipolul, dextrotiroxina, fibrații, insulina, metformin, niacina, prazosinul, dobesilat de calciu, metamizol, vitamina C 

pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Nu mancati cel putin 12 ore inainte- puteti bea doar apa sau cafea neagra fara zahar

  • Nu consumati alcool cu 72 ore inaitea testarii.

  • Se recomanda o dieta neschimbata timp de 3 saptamani inainte de recoltare. Se vor evita mesele foarte bogate în grasimi .

  • Nu se vor face eforturi fizice intense cu 24 ore inainte

  • De preferat sa aiba o greutate corporala stabila

Recoltare

Produs biologic recoltat:

Sange

Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Esantion analizat
Ser – 1 ml
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC) : 2 zile, frigider (4-8ºC): 10 zile, congelat (-20°C): 3 luni
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru:
Enzimatica colorimetrica cu citire fotometrica

Bibliografie

  • F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Diabetes testing, blood glucose, blood sugar and related tests; Appendix E: Effects of  Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  • V.Dinu, E.Trutia, E.Popa-Cristea, A.Popescu – Biochimie medicala – Mic tratat. Editura medicala 1996
  • Fisa de metoda pentru trigliceride – Roche 2022