lista interpretare rezultateinapoi la lista

Triiodotironina (T3)

Ce este
Triiodotironina (T3) este hormonul tiroidian responsabil în principal de reglarea metabolismului in diverse organe. T3 este produs de glanda tiroida dar cea mai mare parte a sa rezulta in urma conversiei tiroxinei (T4) in T3 in afara tiroidei.
Prin urmare, concentrația serică a T3 reflectă mai mult statusul functional al hormonilor tiroidieni la nivelul țesuturilor periferice decât capacitatea secretorie a glandei tiroide.
Ca si T4, T3 circula in proportie de 99% sub forma inactiva, legat de proteinele transportoare (albumina si TBG – globulina de legate a hormonilor tiroidieni). Forma libera, nelegata este activa metabolic.
T3 este un test recomandat pentru diagnosticul diferitelor forme de hipertiroidism, alaturi de alte teste (TSH, T4, FT4) si mai putin util in diagnosticul hipotiroidismului. Nu este relevanta utilizarea sa ca test de prima intentie pentru evaluarea functiei tiroidiene.
 
In ce situatii se recomanda
 • impreuna cu testele TSH, FT4 sau T4 contribuie la evaluarea functiei tiroidiene si detectarea formelor incipiente de hipertiroidism
 • diagnosticul hipertiroidismului T3
 • diagnosticul diferential al formelor de hipertiroidism
 • depistarea tireotoxicozei factitia
Particularitati
Atat T4 ,cat si T3 cresc in hipertiroidism, mai mult sau mai putin in functie de forma bolii. In T3-tireotoxicoza, o forma rara de hipertiroidism, doar T3, respectiv free T3 este crescut.
Variatiile patologice ale proteinelor care transporta T3 (albumina, TBG) conduc la modificarea consecutiva in sensul cresterii sau scaderii valorilor reale ale T3.
In aceste situatii este recomandata efectuarea testului FT3 (triiodotironina libera) care nu este influentat de nivelul proteinelor serice transportoare.
 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in diferite forme de hipertiroidism: boală Basedow-Graves, gusa multinodulara toxica, adenom tiroidian toxic(boala Plummer), tiroidită acuta, T3-tireotoxicoza,  hipertiroidism in faza incipienta; in tireotoxicoza factitia, gusa datorata deficitului de iod, struma ovarii, hiperproteinemie congenitală, afecțiuni asociate cu niveluri crescute ale TBG (hepatite virale acute, porfirie acuta, limfom, crestere ereditara a TGB)

Intervalele de normalitate care insotesc rezultatele sunt adaptate variatiilor specifice date de varsta si trimestru de sarcina.
 

Valori scazute:

Valori scazute se intalnesc in: hipotiroidism, tiroidectomie, afectiuni care conduc la scaderea albuminei si TBG (malnutritie proteica, sindrom nefrotic, ciroza hepatică, neoplazii, stres, deficit ereditar de TGB).
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Valorile T3 sunt crescute in sarcina si in cazul deficitului de iod si pot sa scada datorita inanitiei sau postului prelungit.

Explorările recente cu radioizotopi pot influenta rezultatele testului.

O gama numeroasa si variata de medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale T3:

Scaderi: amiodarona, asparaginaza, aspirina, atenolol, carbamazepina, colestiramina, cimetidina, clomifen, clomipramina, corticosteroizi, danazol, dexametazon, diclofenac, fenitoin, fenilbutazona, fenobarbital, furosemid, alfa-2a interferon, iodura de potasiu, isotretinoin, litiu, metimazol, metoprolol, naproxen, netilmicina, penicilamina, prednison, propranolol, steroizi anabolizanţi, somatostatin, sulfoniluree, teofilina
Cresteri: acid valproic, amiodarona, amfetamine, clofibrat, contraceptive orale, eritropoietina, fenotiazine, fluorouracil, insulina, levotiroxina, metadona, mestranol, opiacee, propiltiouracil, ranitidina, tamoxifen, terbutalina, hormonul eliberator de tirotropina (TRH)

Interferente analitice pot sa apara in prezenta unor titruri foarte mari de anticorpi anti streptavidina si anti ruteniu. Autoanticorpii hormonilor tiroidieni pot interfera cu testul.
 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

 • Va consuma doar apa cu 8 ore inainte de recoltare.
   
 • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
   

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
 
 
Esantion analizat
Ser – 1 ml  
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 8 zile, frigider (4-8ºC): 2 saptamani, congelat (-20°C): 1 an (nu se recongeleaza)
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)
 

Bibliografie

 1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Chemistry Studies; Appendix E: Effects of  Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
 2. Fisa de metoda pentru T3 – Roche 2023