lista interpretare rezultateinapoi la lista

Virusul hepatitei B – Anticorpi anti HBs (Ac. anti HBs)

Ce este
Anticorpii anti HBs (ac. anti HBs) sunt produsi de catre sistemul imun pentru neutralizarea antigenului de suprafata al virusului hepatitei B (ag. HBs); ei au rolul de a proteja organismul de infectia sau reinfectia cu acest virus pentru intervale mari de timp, care variaza de la o persoana la alta (de la luni pana la ani).
Cu foarte rare exceptii, prezenta ac. anti HBs implica absenta ag. HBs si indica evolutia spre vindecarea infectiei.
Atat trecerea prin infectie cat si vaccinarea impotriva virusului hepatitei B au ca urmare aparitia acestor anticorpi, prezenta lor fiind un semn al imunizarii.
In ce situatii se recomanda
  • monitorizarea pacientilor infectati cu virusul hepatitei B
  • evaluarea statusului imun dupa vaccinare sau dupa contactul asimptomatic cu VHB
 
Particularitati
Intre declinul ag. HBs si momentul evidentierii ac. anti HBs, exista o perioada numita “fereastra imunologica” in care nu este posibila detectia nici unuia din acesti doi markeri; in aceste situatii este utila dozarea ac. anti HBc, ac. anti HBe si a AND-ului viral.
Anticorpii anti HBs sunt singurul tip de anticorpi produsi in urma vaccinarii.
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Rezultatul reactiv (pozitiv pentru ac.anti HBs) indica dobandirea imunitatii si protectia fata de infectia cu virusul hepatitei B in urma bolii, contactului asimptomatic cu VHB sau a vaccinarii.

Dupa vindecarea infectiei cu VHB, sunt detectati in sange atat ac. anti HBs cat si ac. anti HBc. In urma vaccinarii, doar ac. HBs pot sa fie prezenti.

Rezultatele vor fi interpretate in context clinic de catre medicul curant.

Valori scazute:

Rezultatul non-reactiv (negativ pentru ac. anti HBs) indica absenta imunizarii sau un raspuns imun insuficient fata de virusul hepatitei B.
Absenta imunizarii poate sa fie o recomandare pentru vaccinare sau revaccinare impotriva hepatitei B.
In cazul infectiei cu VHB, absenta anticorpilor anti HBs in prezenta ag. HBs indica persistenta infectei; absenta atat a ac. anti HBs cat si a ag.HBs poate sa corespunda perioadei de “fereastra imunologica”.
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Desi ac. anti HBs sunt prezenti, exista cazuri rare de reinfectie cu virusul hepatitei B, datorita unor tulpini mutante.
Ac. anti HBs pot sa dispara in timp, atat la persoanele care au trecut prin infectie cat si la cele vaccinate.
In urma transfuziilor de sange, plasma sau a tratamentului cu imunoglobuline, se pot detecta in sange ac. anti HBs timp de 3-6 luni, datorita transferului pasiv al anticorpilor prezenti in aceste produse.

Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi, hemoliza si lipemia intense pot sa conduca la rezultate eronate.
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se pot consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.

     
  • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treaca minim 8 ore de la ultima doza.

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Evitati manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!

 
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)

 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
 
Esantion analizat
Ser – 1 ml
 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 3 zile , frigider (4-8ºC): 6 zile, congelat (-20°C): 3 luni (se poate recongela de 5 ori)
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi

 
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Immunodiagnostic Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2.  Fisa de metoda pentru ac. anti HBs – Roche 2022
  3. HBA- Overview: Hepatitis B Surface Antibody, Qualitative/Quantitative, Serum (mayocliniclabs.com)