Afectiunile toamnei
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce boli sau afectiuni apar sau se agraveaza in sezonul rece?
- Alergiile de toamna, cu mecanism asemanator celor de primavara; doar triggerii sunt diferiti (ambrosia, mucegai, acarienii de praf din paturi, pilote, saltele etc.)
- Racelile – determinate de infectii virale ale tractului respirator superior (cel mai frecvent rhinovirusuri), transmisibile prin contact cu suprafete contaminate (ex: clante, intrerupatoare) sau pe cale aeriana de la o persoana bolnava; pentru un adult pot fi 2-5 episoade pe an, in timp ce pentru un copil de varsta scolara numarul poate ajunge pana la 12 episoade/an. Cum le prevenim? In primul rand o igiena corecta a mainilor, mai ales inainte de masa; apoi, mentinerea unei temperaturi confortabile in spatiul de locuit/lucru.
- Gripa sezoniera, podusa de virusurile gripale, patogeni cu o virulenta mai mare decat cei ce produc racelile si care se poate solda cu deces, in cazul persoanelor varstnice sau cu multiple comorbiditati. Vaccinul gripal sezonier este o modalitate de a preveni formele severe de boala in cazul pacientilor la risc.
Preventia pentru pacientii cu boli cornice
Preventia in aceste cazuri inseamna, in primul rand, aderarea stricta la tratamentul medical prescris anterior si, in al doilea rand, masuri spcifice (pe care majoritatea pacientilor le cunosc, dat fiind caracterul cronic al acestor afectiuni): fie ca vorbim de evitarea temperaturilor extreme si reducerea nivelului de efort fizic in aer liber (pentru pacientii cu boala cardiaca ischemica) sau de purtarea unor esarfe care sa acopere gura si nasul (pentru pacientii cu astm, evitand astfel inhalarea de aer rece), fie de exercitii fizice care sa creasca mobilitatea articulara pentru pacientii cu artralgii.
Care sunt cele mai bune alimente ale toamnei?
Exista o tendinta de a manca mai mult in sezonul rece; unii cercetatori o pun pe seama faptului ca asa suntem construiti genetic, sa facem “depozite” pentru iarna lunga; altii – pe “tulburarea afectiva sezoniera” (“depresia” de toamna-iarna), determinata de micsorarea duratei si luminozitatii zilei.
Ce schimbam? Introducem mai multe alimente si bauturi calde (supe, ciorbe, ceaiuri) si crestem consumul de proteine si grasimi bune (carne slaba, peste gras – somon, ton, nuci, migdale, caju).
De retinut ca nu exista solutii miraculoase pentru “cresterea imunitatii”; in continuare, odihna, combinata cu alimentatia echilibrata, un pic de activitate fizica si reducerea stresului sunt factorii care ne asigura starea de bine general!
Dr. Onceanu Sorina, Medic Specialist Medicina Interna, Clinica Gral Baneasa, ne spune ca putem, in cel mai bun caz, sa ajutam putin prin suplimentarea aportului de zinc (singurul dovedit a stimula intr.o oarecare masura sistemul imunitar), combinat cu vitamina C. Daca toate acestea nu reusesc sa ne protejeze si ajungem sa ne imbolnavim, cel mai bine este sa cerem sfatul specialistilor, atat pentru investigatii, cat mai ales pentru tratament.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00