logo gral medical

Call Center

021-323.00.00

Despre noi

Programari Online

Noutati

Podcast

Autorecoltare

Acces Medici

Colaboratori

Rezultate analize

Call center

021-323.00.00

  • Medici
  • Specialitati
  • Locatii
    Laboratoare Clinici Centre de Recoltare Spitale Centrul de Chirurgie GRAL
  • Spitale
  • Servicii
  • Analize A-Z
  • Preturi
    Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
  • Oferte
  • Solicita programare GRAL Medical Noutati
    Rezultate Analize GRAL Medical Podcast
    Rezultate Analize GRAL Medical Autorecoltare
    Acces medici GRAL Medical Acces medici
    Rezultate Analize GRAL Medical Colaboratori
    Rezultate Analize GRAL Medical Rezultate analize
    Solicita programare GRAL Medical Solicita programare
icon
icon icon

Contul meu

Bilantul vestibular in Clinica MC Gral Ploiesti

Solicita Programare GRAL Medical Solicita programare
Efectuarea investigatiilor vestibulare este absolut necesara pentru a diferentia un vertij de tip periferic (cauzat de o afectare a organului echilibrului din urechea interna) de un vertij de tip central (neurologic).
Vertij site

Doresc sa aflu mai multe detalii

Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
Apasand butonul “Trimite” confirmi ca esti de acord cu Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Diagnosticul vertijului

 

Vertijul este un simptom caracterizat prin senzatia de miscare atunci cand persoana sta pe loc.
Acesta este adesea asociat cu simptome precum stari de greata, voma si pierdera echilibrului. Vertijul este descris adesea prin termenul de ameteala. Ameteala include senzatii de dezechilibru, de cap tulbure, dezorintare spatiala, intoleranta la miscare, senzatii de plutire sau de balans.

Este foarte important sa diferentiem vertijul, care este un subtip de ameteala, definit ca iluzia miscarii cauzata de stimularea asimetrica a sistemului vestibular, de celelalte tipuri de ameteala. Desi vertijul propriu-zis, este adesea rezultatul unei afectiuni a urechii interne, ameteala poate fi un simptom al diverselor afectiuni sistemice sau ale sistemului nervos central sau cardiovascular.

In cadrul Clinicii MC Gral Ploiesti se poate efectua un bilant vestibular complet ce consta intr-o baterie de investigatii care sa testeze functia fiecarei structuri anatomice ale urechii interne (structuri raspunzatoare pentru sindroamele vestibulare de tip periferic). Efectuarea investigatiilor vestibulare este absolut necesara pentru a diferentia un vertij de tip periferic (cauzat de o afectare a organului echilibrului din urechea interna) de un vertij de tip central (neurologic).
 

Tipuri de teste vestibulare

 

1. Evaluarea Nistagmusului.
Ochii functioneaza in strinsa legatura cu urechea interna pentru realizarea echilibrului, astfel ca miscarea capului sau un alt stimul al urechii interne trimite semnale catre muschii oculari prin intermediul sistemului nervos, formand asa numitul reflex vestibule-ocular (RVO). RVO produce in mod normal miscari ale globilor oculari ce mentin vederea clara in timpul miscarii capului. Examinarea nistagmusuluii se realizeaza utilizind niste ochelari speciali-ochelari VideoFrenzel cu doua camere video conectate la un sistem computerizat de analiza a miscarii globilor oculari. Un test VNG evalueaza miscarea ochilor in timp ce urmaresc o tinta in miscare. Alt test evalueaza miscarea ochilor in timp ce capul este orientat in diferite directii.

2. Video Head Impulse Test (cel mai nou si totodata cel mai important test pentru diagnosticul vertijului).
VideoHit este investigatia ce testeaza individual functia celor sase canale semicirculare, cea mai frecvent afectata componenta a sistemului vestibular periferic. Acest test se poate efectua in prezent cu ajutorul unor ochelari de videonistagmografie foarte usori, dotati cu o camera video ultraperformanta de mare viteza capabila sa surprinda cele mai mici detalii ale ochilor in timpul testarii. Un soft foarte rapid permite inregistrarea si analiza lor complexa, transformand acest test clasic intr-unul de mare valoare in precizarea sediului leziunii.

Investigatia consta in efectuarea unor miscari de mica amplitudine a capului in ambele directii (dreapta-stanga), pacientul incercand sa tina privirea fixata pe o tinta de pe perete si inregistrarea miscarilor ochilor de catre videocamera ochelarilor. Aparitia asa numitelor sacade corectoare (miscari ale ochilor ce aduc imagine ape retina) este surprinsa si analizata in comparatie cu viteza de miscare a capului, masurata de niste senzori din ochelari. Este un test rapid si confortabil pentru pacient, in aproximativ 10 minute obtinandu-se rezultatul.

3. Posturografia statica computerizata
Posturografia statica computerizata (PSC) este un test de stabilitate posturala. In timp ce VNG evalueaza interactiunea oculo-vestibulara, PSC ofera informatii despre controlul motor sau functia de echilibru in diferite conditii de mediu. PSC testeaza legaturile dintre toate componentele sistemului ce asigura echilibrul – ochii, sistemul somatosenzitiv si sistemul vestibular. Masoara reactia unei persoane la medii in care cantitatea de informatie trimisa de ochi si sistemul somatosenzitiv este variata. Testul consta in mentinerea pozitiei pe o platforma, cu privirea fixata la o tinta anume. Tinta se misca in timp ce senzorii de presiune de sub platforma inregistreaza miscarile greutatii corpului (balansul) in timp ce persoana testata isi mentine echilibrul (se foloseste un cadru de siguranta pentru a preveni caderea in timpul-testarii). Posturografia ofera informatii despre cat de bine este mentinut echilibrul in timpul unor situatii anume provocate.

La Clinica MC Gral Ploiesti functioneaza in prezent posturograful static Synapsys - sistem computerizat de analiza si interpretare a tulburarilor de echilibru in cazul pacientilor cu afectiuni vestibulare. Sistemul este compus dintr-o platforma cu senzori de presiune care preia datele generate de miscarile (voluntare si involuntare) ale pacientului si le transmite unui software specializat, capabil sa diferentieze cauza tulburarilor de echilibru: suferinta urechii interne (afectare vestibulara), suferinta somatica osteoarticulara (somatosenzoriala) sau afectiuni oculare (oftalmologice). Pe baza acestei analize se elaboreaza planul de tratament si recuperare al bolilor cauzatoare de vertij si tulburari de echilibru, si se evalueaza eficienta tratamentului.

O alta aplicatie importanta o constituie reeducarea vestibulara. Aceasta consta intr-o serie de exercitii de coordonare a miscarilor pacientului efectuate direct pe platforma posturografului, care urmaresc accelerarea recuperarii echilibrului dupa bolile care afecteaza urechea interna. Practic pacientul are posibilitatea de a reinvata miscarile necesare unei coordonari adecvate a echilibrului corpului. In acest mod se scurteaza semnificativ durata tratamentului afectiunilor vestibulare.

In completarea acestor investigatii se pot face urmatoarele teste de audiologie:
- audiograma tonala liminara: testarea functiei auditive
- impedanta-identificarea lichidului in urechea interna
- testarea reflexului acustic al muschiului scaritei

Dr. Simona Simion, Medic Primar Otorinolaringologie in cadrul Clinicii MC Gral Ploiesti ne spune ca vertijul paroxistic pozitional benign (VPPB) este cel mai frecvent/comun sindrom vertiginos periferic, diagnosticul pozitiv fiind pus pe baza anamnezei si a manevrei Dix-Hallpike. Interesant este ca tratamentul de electie nu este unul medicamentos ci consta in manevre de repozitionare a otolitilor din canalul semicircular posterior (cel mai frecvent afectat), respectiv manevrele Epley sau Semont.

In final, pe baza informatiilor oferite de aceste investigatii (ce se pot realiza in prezent la Clinica MC Gral Ploiesti) cu aparatura de ultima generatie) se poate stabili nivelul unde se afla leziunea aparatului vestibular - asa numitul “topodiagnostic vestibular” si initia un protocol terapeutic.
 

Promotie investigatii complete audio-vestibulare

 
Vino in perioada 30.07.2018 - 30.09.2018 in Clinica MC Gral Ploiesti si poti beneficia de audiometrie, timpanometrie si examen clinic vestibular cu videonistagmoscopie la pret promotional de 155 lei, reducere 56% (200 lei) din pretul intreg de 355 lei.


Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725)
 

29-07-2018
Clinica MC Gral Ploiesti
facebook linkedin
Programeaza-te
 logo Gral medical

Call Center

021-3230000
*4725

GRAL MEDICAL este o firma privata cu capital integral romanesc din topul celor mai mari companii din domeniul serviciilor medicale

Gral Medical
  • Video
  • Contact
  • Medici
  • Specialitati
  • Locatii
  • Servicii
  • Preturi
  • Despre noi
  • Webmail
Utile
  • Programari Online
  • Rezultate analize
  • Acces medici
  • ANMCS
  • ANPC
  • ANPC-SAL
  • Noutati
  • Cariere
  • Chestionar de satisfactie
Aboneaza-te la newsletter
  • Apasand butonul Trimite, confirmi ca esti de acord sa trimiti informatiile tale catre GRAL Medical, care le va folosi doar pentru a-ti trimite Newslettere despre diferite noutati si promotii, in conformitate cu politica sa de confidentialitate. Vezi Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii


  • Camp Obligatoriu


  • Camp Obligatoriu
  • Protectia datelor

Descarca aplicatia mobila GRAL Medical

Google Play App Store
anmcs

Copyright 2020 @ Gral Medical. Toate drepturile rezervate.

Protectia datelor

Termeni si conditii

Politica de cookies

Youtube GRAL Medical Facebook GRAL Medical Instagram GRAL Medical Linked-in image tik-tok logo
Programeaza-te
Acest website utilizează Cookie-uri care sunt necesare pentru funcționarea site-ului și sunt importante pentru a-ti imbunătăți experiența de navigare, astfel incat sa gasesti informatia mai repede si mai usor. Toate detaliile despre cookies le gasesti in
Politica de Cookies - Protectia datelor