Cum tratam corect tusea?

Doresc sa aflu mai multe detalii
Generalitati despre tuse
Tusea este un act reflex sau voluntar determinat de diversi factori fizici, chimici, inflamatori ce au ca rezultat expulzarea violenta si sonora a aerului intrapulmonar sau a eventualelor secretii patologice sau a corpilor straini din arborele bronsic. Tusea se produce prin stimularea unor receptori din arborele traheobronsic, ce transmit impulsuri nervoase la nivelul ventriculului 3 din encefal.
Din punct de vedere al secventei respiratorii actul tusei prezinta 3 faze distincte succesive:
- faza inspiratorie (inspir brusc de amplitudine variabila)
- faza compresiva (apare o contractie puternica a musculaturii expiratorii toracice si abdominale, inchiderea glotei si relaxarea diafragmului)
- faza expulziva (determinata de deschiderea brusca a glotei cu decompresia toracica, aerul iesind din caile respiratorii cu mare viteza).
Tusea poate fi pasagera sau persistenta; tusea pasagera se produce in cazul inflamatiilor de origine virala sau bacteriana, poate fi produsa de vapori toxici sau agenti poluantidin atmosfera;tusea persistenta este data de anumite patologii.
Diagnosticul si tratamentul tusei necesita o anamneza atenta a pacientului, examen fizic sistematic, examen radiologic si chiar examene complementare cum ar fi testele functionale pulmonare, analiza gazelor sangvine, teste chimice, microbiologice sau investigatii speciale (bronhoscopie, lavaj bronhoalveloar, biopsie, scintigrama pulmonara etc).
Tipuri clinice de tuse:
- dupa rezultatul tusei se disting: tuse productiva (umeda) urmata de eliminarea unei cantitati de sputa al carei aspect are rol in stabilirea diagnosticului. Tusea productiva presupune o iritatie bronsica cu hipersecretie de mucus sau un proces parenchimatos pulmonar cu aparitia de produse patologice in bronhii sau alveole; tuse seaca (iritativa) fara productie de sputa determinata de iritatia unor zone tusigene extrabronsice sau bronsice.
- dupa caracterul accesului de tuse: tuse surda, in grad maxim afona (bolnavi foarte slabiti cu boli grave, fie prin suferinte laringiene); tuse bitonala este expresia parezei laringelui inferior stang (afectat in procese mediastinale superioare, tumori etc); tuse latratoare, foarte sonora in deformarile traheei prin compresie mediastinala; tuse cavernoasa cu timbru metalic in caz de prezenta unor caverne mari; tuse convulsiva (magareasca) caracterizata prin accese de tuse zgomotoase, suieratoare urmate de sacade repetate de tuse si incheiata printr-un inspir zgomotos.
- dupa momentul sau circumstantele de aparitie: tuse matinala, caracteristica bolnavilor cu bronsita cronica sau bronsiectazii (dilatatii bronsice); tuse pozitionala apare la bolnavii cu bronsiectazii sau abces pulmonar, la care, in anumite pozitii secretiile acumulate patrund in bronhii; tusea de efort si cea nocturna este intalnita la bolnavii cu insuficienta cardiaca stanga; tusea vesperala (de seara) concomitenta cu ascensiunea termica a fost descrisa in tuberculoza.
Complicatiile tusei:
- varsatura, ce poate fi urmarea unor accese prelungite sau violente de tuse-tuse emetizanta;
- sincopa poate complica accesele prelungite de tuse si se explica prin rasunetul hemodinamic al fazei compresivecu scaderea importanta a intoarcerii venoase si a debitului cardiac;
- complicatii mecanice: penumotorax (prin ruptura unei bule de emfizem), emfizem mediastinal sau subcutanat, fracturi costale.
Principalele cauze de aparitie a tusei:
- infectii pleuropulmonare: faringitele acute dau tuse seaca, iritativa, laringita acuta da simptome ca tuse seaca si raguseala, traheobronsita acuta unde tusea este initial seaca devenind productiva in cursul evolutiei; bronsita cronica prin existenta tusei productive minim trei luni, doi ani consecutivi; abcesul pulmonar (infectie cu necroza a parenchimului pulmonar); pneumonia este inflamatia parenchimului pulmonar-tusea face parte din tabloul clinic al oricarei pneumonii; boli parazitare pulmonare (chist hidatic); afectiuni inflamatorii pleurale dau tuse seaca, iritativa.
- boli cardiovasculare: insuficienta cardiaca stanga (tuse seaca, iritativa); edem pulmonar acut; stenoza mitrala; anevrismul aortic; embolia pulmonara da tuse cu sputa hemoptoica.
- agenti fizici: corpi straini patrunsi in arborele traheobronsic dau tuse iritativa; gazele iritante pot produce iritatie bronsica si tuse seaca; fumul de tigara; pneumoconiozele.
- neoplazii: cancer bronhopulmonar, tumori benigne bronsice, metastaze pulomonare, tumori pleurala primitive.
- boli alergice: alergia cailor aeriene superioare, astm bronsic.
- alte cauze de tuse: boli pulmonare interstitiale (sarcoidoza, fibroze pulmonare), granulomatoza Wegener; boli abdominale pot determina tuse iritativa; BRGE; medicamente: inhibitorii enzimei de conversie; patologie ORL: rinosinuzita cronica.
Cand se prezinta pacientul cu tuse la medic?
Dr. Ecaterina Laura Popa, Medic Specialist ORL in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca pacientul cu tuse trebuie sa se prezinte la medic cand simptomatologia a debutat in urma cu ceva timp(~3saptamani) si nu s-a ameliorat in ciuda tratamentelor administrate. Pacientul trebuie sa fie in stare sa relateze medicului cauza simptomelor lui, daca afectiunea este temporara sau cronica, daca au fost complicatii (febra, durere in piept, dispnee, hematemeza, dificultati la vorbire, jena la deglutitie) daca a luat tratamente fara rezultat si bineinteles alte probleme de sanatate, expunere la noxe chimice, fizice, daca este fumator.
Tratamentul potrivit pentru tuse
Tratamentul este individualizat in functie de fiecare pacient, de tipul de tuse, de patologia ce o determina sau daca prezinta si alte patologii asociate, eventuale complicatii. In ceea ce priveste tusea uscata poate fi tratata cu antitusive, antibiotice, antivirale, antihistaminice si nu in ultimul rand tratamentul bolii de fond si inlaturarea factorilor favorizanti.
In cazul pacientilor cu tuse productiva se pot administra mucoliticele cu rol in expectoratie si la fel ca tusea seaca antibiotice, antivirale, antihistaminice sau in caz de alte patologii asociate-tuberculostaticele.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725).