logo gral medical

Call Center

021-323.00.00

Despre noi

Programari Online

Noutati

Intreaba medicul

Autorecoltare

Acces Medici

Colaboratori

Acces MM

Rezultate analize

Call center

021-323.00.00

    Solicita programare Rezultate analize
  • Medici
  • Specialitati
  • Locatii arrow down
    Laboratoare Clinici Centre de Recoltare Spitale Centrul de Chirurgie GRAL
  • Spitale
  • Servicii
  • Analize A-Z
  • Preturi arrow down
    Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
  • Oferte
  • Noutati
    Intreaba medicul
    Autorecoltare
    Acces medici
    Colaboratori
    Acces MM
icon icon

Contul meu

Infectia virala versus infectia bacteriana

Solicita Programare GRAL Medical Solicita programare
Cele mai frecvente infectii virale sunt: coriza, faringita, laringita, pneumonia virale. In functie de locul infectat, apare hiperemia intensa a mucoaselor, cu edem superficial, senzatie de obstructie nazala, disfagie si odinofagi, adica jena si durere la inghitit, disfonie – voce ragusita, tuse initial iritativa.
infectiile virale

Doresc sa aflu mai multe detalii

Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
Apasand butonul “Trimite” confirmi ca esti de acord cu Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Despre infectiile virale


Toamna este anotimpul racelilor provocate, in principal, de virusurile ADN (adenovirusuri) si ARN (ribovirusuri). Acestea se cantoneaza la nivelul mucoasei rino- si orofaringiene, producand multiplicarea intracelulara, urmata de distrugerea celulelor infectate de catre sistemul imunitar al organismului.

Aceste celule de tip citotoxic – celule infectate – nu mai sunt recunoscute ca proprii (self) de catre organism, fiind distruse odata cu virusul din interior care se comporta ca un „terorist/pirat”. Se infiltreaza in genomul celular si deturneaza toata activitatea celulei catre multiplicarea virala.

Noile particule vor infecta alte celule care, la randul lor, vor incepe producerea de noi particule virale. Cele mai frecvente infectii virale sunt: coriza, faringita, laringita, pneumonia virale. In functie de locul infectat, apare hiperemia intensa a mucoaselor, cu edem superficial, senzatie de obstructie nazala, disfagie si odinofagie, adica jena si durere la inghitit, disfonie – voce ragusita, tuse initial iritativa, care poate deveni productiva din cauza hipersecretiei de mucus/suprainfectarii.
 

Simptome


Simptomatologia este in principal autolimitata la 7 zile, atat cat ii ia organismului timpul necesar declansarii raspunsului imun de aparare.

Cele mai frecvente infectii virale sunt coriza, faringita virala, laringita virala, pneumonia virala. Functie de locul infectat apare hipertemia intensa a mucoaselor cu edem superficial, cu senzatie de obstructie nazala, disfagie si odinofagie, adica jena si durere la inghitit, disfonie - voce ragusita, tuse initial iritativa care apoi poate deveni productiva din cauza hipersecretiei de mucus/suprainfectarii.

Febra de diferite grade poate aparea functie de agresivitatea virusului si de capacitatea organismului de aparare. Deasemeni, apare o stare de curbatura cu oboseala, mialgii, adica dureri musculare, cefalee - dureri de cap.

Infectiile virale scad capacitatea organismului de aparare pregatind terenul pentru infectiile bacteriene cu germeni oportunisti, adica germeni potential patogeni care de regula sunt saprofiti dar in conditii propice devin patogeni, sau cu germeni patogeni, contactati de la persoanele bolnave cu care se vine in contact direct sau indirect (saliva, picaturi Flugge, contaminarea suprafetelor, obiectelor, aerului etc). In aceste conditii apare secretia purulenta alba/galbena sau verzuie la nivelul mucoaselor infectate sau suprainfectate, secretie care necesita efectuarea exudatului cu antibiograma aferenta.

Orice viroza din sfera ORL se poate suprainfecta cu germeni patogeni sau potential patogeni. Doar in aceste conditii este necesar tratamentul cu antibiotic, infectia virala necesitand doar tratament simptomatic cu antiinflamatoare, vitamina C in doze crescute, antitermice, antitusive, medicamente care se adreseaza efectelor si nu cauzei.
 

Tratament


Cauza, adica infectia virala se trateaza cu antivirale specifice sau imunomodulatoare doar in conditiile in care infectia este severa sau pune in pericol viata ca in cazul infectiei cu virusurile gripale, virusurile B, C, D, virusul varicelozosterian.

Virusul varicelozosterian ramane cantonat dupa primoinfectie in ganglionii senzitivi paravertebrali de unde pe calea dendritelor neuronale ajung la nivelul tegumentelor aferente denumite dermatoame, in cazul recaderilor, producand vezicule pline cu lichid clar continand virusi care ajung in aer in momentul in care aceste vezicule se sparg. Infectia secundara se denumeste zona zoster, si este foate dureroasa in cazul adultilor si batranilor si foarte putin dureroasa sau nedureroasa in cazul copiilor.

Unele infectii virale pot fi suficient de agresive incat sa determine o epidemie in cadrul careia virusul sa prezinte mutatii genetice odata cu schimbarea gazdei care sa il faca din ce in ce mai agresiv (de regula cam la jumatatea epidemiei) urmata apoi de scaderea agresivitatii virale spre sfarsitul epidemiei.

Din aceasta cauza, nu toti pacientii prezinta acelasi fel de simptome si in plus nu toti au acelasi raspuns imunitar. In cazurile grave este necesar internarea pacientilor si chiar tratament antiviral si /sau antibacterian - simple sau combinate - la nevoie, la care se adauga tratamentul suportiv antiinflamator, antialgic, antitermic, de crestere a imunitatii, vitamina C in doze mari.
 

Sfatul specialistului


Dr. Ruxandra Gabriela Paraschiv, Medic Specialist ORL, in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca orice raceala care in decurs de 1 saptamana nu se vindeca sub tratament simptomatic, necesita obligatoriu prezentarea la medic pentru investigatii suplimentare si tratament adecvat, cu izolare la domiciliu sau in mediu spitalicesc cu repaus la pat si evitarea efortului fizic si intelectual.

Prelungirea unei infectii virale se poate datora aparitiei unei complicatii, ca de exemplu aparitia unei suprainfectii bacteriene sau a unei alte complicatii sistemice virale care necesita evaluare clinico paraclinica si terapeutica sistematica.

Complicatiile noi aparute sau chiar infectia primara pot fi amenintatoare de viata daca nu se diagnosticheaza la timp si nu se instituie tratamentul corespunzator.


Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00

 
08-12-2014
Clinica de Diagnostic Gral
facebook linkedin
Programeaza-te
 logo Gral medical

Call Center

021-3230000
*4725

GRAL MEDICAL este o firma privata cu capital integral romanesc din topul celor mai mari companii din domeniul serviciilor medicale

Gral Medical
  • Video
  • Contact
  • Medici
  • Specialitati
  • Locatii
  • Servicii
  • Preturi
  • Despre noi
  • Webmail
Utile
  • Programari Online
  • Rezultate analize
  • Acces medici
  • ANMCS
  • ANPC
  • ANPC-SAL
  • Noutati
  • Cariere
  • Chestionar de satisfactie
Aboneaza-te la newsletter
  • Apasand butonul Trimite, confirmi ca esti de acord sa trimiti informatiile tale catre GRAL Medical, care le va folosi doar pentru a-ti trimite Newslettere despre diferite noutati si promotii, in conformitate cu politica sa de confidentialitate. Vezi Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii


  • Camp Obligatoriu


  • Camp Obligatoriu
  • Protectia datelor

Descarca aplicatia mobila GRAL Medical

Google Play App Store
anmcs

Copyright 2020 @ Gral Medical. Toate drepturile rezervate.

Protectia datelor

Termeni si conditii

Politica de cookies

Youtube GRAL Medical Facebook GRAL Medical Linked-in image tik-tok logo Instagram GRAL Medical
Programeaza-te