Rolul vitaminei D in sanatatea organismului
Doresc sa aflu mai multe detalii
Dintre cele mai importante trebuie mentionata implicarea vitaminei D in procesele imunitare, scaderea capitalului de vitamina D al organismului diminuand rezistenta antiinfectioasa si predispunand la boli autoimune, degenerative precum si la cancer de rect, prostata, san sau colon.
Unii cercetatori au atribuit carentei de vitamina D un rol important chiar si in maladii psihice grave precum depresia, schizofrenia si autismul.
Studii epidemiologice pe esantioane foarte mari de populatie din Europa si SUA au depistat carente mari de vitamina D la circa 60% din persoane, indiferent de varsta sau sex. Cauza principala este expunerea insuficienta la razele solare, ceea ce scade eficienta producerii de vitamina D in piele.
Dr. Mihai Corneliu Ungureanu, Medic Specialist Medicina Interna in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca “Cea mai buna metoda de evaluarea a capitalului de vitamina D al organismului este determinarea 25(OH) D in sange. Aceasta analiza trebuie efectuata daca avem dureri musculare si mai ales osoase, susceptibilitate la fracturi sau infectii precum si inainte de efectuarea unui vaccin antigripal. Eficienta vaccinarii poate fi considerabil scazuta daca vitamina D se gaseste in concentratii serice scazute”.
In aceasta situatie trebuie consultat un medic specialist de medicina interna, deoarece cauzele pot fi numeroase (boli ale ficatului, rinichiului, glandelor endocrine), iar administrarea de suplimente cu vitamina D fiind ineficienta in asemenea cazuri.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725).