Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Ce sunt spondiloartritele?

Spondiloartritele reprezinta o familie de boli sistemice, inflamatorii, autoimune, de cauze neelucidate, care produc artrite.

0
0

Dr. Cristina Sava, Medic Primar Medicina Interna / Medic Specialist Reumatologie, in cadrul Clinicii GRAL Stefan cel Mare, ne vorbeste despre spondiloartrite: 

,,Spondiloartritele sau spondiloartropatiile (SpA) reprezinta o familie de boli sistemice, inflamatorii, autoimune, de cauze neelucidate, care produc artrite (inflamatii ale articulatiilor), in principal ca urmare a producerii de entezite - inflamatii ale entezelor (tesuturi de legatura ale ligamentelor si tendoanelor de os)." 

Inflamatiile
provoaca durere si rigiditate la nivelul coloanei vertebrale si articulatiilor sacroiliace, iar in unele cazuri, apar dureri ale articulatiilor mainilor, bratelor si picioarelor. In timp, este afectata ireversibil integritatea cartilajelor, precum si cea osoasa; apar deformari ale zonelor implicate, ale coloanei vertebrale, este afectata mobilitatea umerilor, soldurilor si plantelor. Spondiloartropatiile pot implica grav si alte organe.
 

Categorii de spondiloartrite

1. Spondiloartritele axiale (axs-SpA) reprezinta grupul cel mai frecvent. Afecteaza, in principal, coloana vertebrala, si, precoce, articulatiile sacroiliace, conducand la aparitia sacroileitei (inflamatia articulatiilor sacroiliace), pacientii acuzand asa-numita durere de spate joasa si rigiditatea coloanei vertebrale.
In prezent, SpA sunt grupate in:
  • spondilite anchilozante (SA), cand sacroileita (bilaterala) este pusa in evidenta radiografic, respectiv spondiloartrite axiale neradiografice (nr-axSpA), cand sacroileita nu este evidentiata radiografic
  • spodiloartritele axial-periferice, care implica afectarea bratelor si picioarelor

Simptomele spondiloartritelor axiale

1. Spondiloartritele axiale au debut insidios, aparand mai ales pana la varsta de 40-45 ani, cu durere, eventual nocturna, in regiunea lombo-sacrala, care se amelioreaza la miscare, dar nu si la repaos, si care are tendinta de cronicizare (durata mai mare de 3 luni). Durerile si rigiditatea se pot extinde in timp la nivelul intregii coloane vertebrale. Alte simptome sunt oboseala, entezite si artrite periferice. Manifestarile extra-articulare conduc la afectiuni grave oculare (uveita), dermatologice (dactilita), pulmonare (fibroze), cardiace, vasculare, renale, gastrointestinale, metabolice si neurologice.
2. Artrita psoriazica - o alta boala din categoria spondiloartropatiilor care apare in general la pacientii suferind de psoriazis. Dupa diverse statistici, intre 10-30% din pacientii suferind de psoriazis, dezvolta ulterior artrita psoriazica. Uneori, artrita psoriazica poate apare fara a fi precedata de manifestari cutanate de tip psoriazic. Manifestarile bolii, pe langa cele ale bolii psoriazice propriu-zise, implica artrita oligoarticulara asimetrica, poliartrita simetrica, artropatie inter-falangiana distala, artrita mutilans si sacroileita unilaterala (inflamatia articulatiilor sacroiliace).
3. Artritele reactive. In cadrul spondiloartritelor, multi includ si artritele reactive (sindromul Reiter), artrita enteropata asociata unor boli inflamatorii intestinale (colita ulceroasa si boala Crohn).

Diagnostic

Diagnosticarea spondiloartritelor necesita examinarea de catre medicul specialist (medicinainterna, reumatolog, dermatolog sau oftalmolog) si se bazeaza pe aplicarea unor criterii de diagnosticare,  clasificare si evaluare a raspunsului clinic elaborate si actualizate de catre grupuri de lucru si organisme internationale medicale recunoscute in domeniu: Liga Europeana impotriva Reumatismului (EULAR), Colegiul American de Reumatologie (ACR), Societatea Internationala pentru Evaluarea Spondiloartritelor (ASAS), Intre asemenea criterii mentionam indicele BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Activity Index), scorul ASDAS (Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score), criteriile CASPAR (Classification Criteria for Psoriatic Arthritis). 
 

Investigatii necesare in diagnosticarea spondiloartritelor

Diagnosticarea corecta a spondiloartritelor presupune un efort complex de corelare a datelor clinice privind durerile de spate, entezele, artritele, cu rezultatele examenelor imagistice si de laborator, recomandate, selectate in principal, dintre cele de mai jos:

Examene imagistice: radiografii articulatii sacroiliace, RMN articulatii sacroiliace, radiografie coloana vertebrala, RMN coloana vertebrala, radiografie pulmonara, ecografie musculo-scheletala

Analize de laborator: teste antigen HLA-B27, hemoleucograma completa, nivelul VSH si PCR, factor reumatoid, testele de autoanticorpi, teste ale functiei hepatice, creatinina serica, markeri hepatici.
Analize suplimentare in cadrul suspiciunii de artrita reactiva: anticorpi anti-helicobacter pilori, anticorpi anti toxocara, IGG IGM, anticorpi anti-toxoplasma IGM, anticorpi anti-borelia, anticorpi anti-chlamidia, precum si alte teste pentru a depista o boala infectioasa.

Daca va confruntati cu situatii similare, va puteti programa pentru un consult la Dr. Cristina Sava, Medic Primar Medicina Interna / Medic Specialist Reumatologie, in cadrul Clinicii GRAL Stefan cel Mare pentru a primi un diagnostic corect si tratament specific.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).


« Inapoi

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test determinare Anticorpi Anti SARS-CoV-2 (COVID-19)

Testul pentru Anticorpi Anti SARS-CoV-2 efectuat in Laboratoarele GRAL Medical poate detecta daca un pacient a venit in contact cu virusul chiar daca nu a avut simptome si nu stie ca este sau a fost infectat.

Principalul scop este de a exclude probabilitatea de a infecta fara sa stim persoanele din jurul nostru! 

Programeaza-te la Call Center
021 323 0000 

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici