Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Consultul endocrinologic, cine trebuie sa-l faca si de ce? 

Ai stari de oboseala inexplicabila? Te-ai ingrasat in ciuda unui stil de viata sanatos?
Ai transpiratii in exces fara motiv? Ai insomnii? Esti agitat?
Cauza acestor simptome poate fi tiroida care functioneaza anormal.
Tu ti-ai verificat tiroida? Suntem aici pentru a te ajuta!

Publicat de / 29.01.2021 / Clinica de Diagnostic Gral
0
0
     Disfunctiile tiroidiene sunt frecvente. Netratate, pot duce la afectiuni grave de sanatate. Incidenta cea mai mare o are hipotiroidismul, adica o tiroida lenesa, care nu secreta suficienti hormoni tiroidieni; si in mai putine cazuri - hipertiroidismul, cand apar hormoni tirodieni in exces.

     Pe langa functionarea anormala a glandei tiroide, putem avea si noduli tiroidieni, acestia putand fi depistati la ecografia de tiroida. Acestia sunt foarte frecventi, aproape 50% din populatie are un nodul tiroidan, iar 95% din acestia sunt benigni (noncancerosi).
Nodulii tiroidieni nu secreta hormoni decat in rare cazuri, fiind functionali, cu hipertiroidism.

Cine ar trebui sa-si faca un control tiroidian la medicul endocrinolog?

     In primul rand persoanele simptomatice: oboseala inexplicabila, intoleranta frig, constipatie, tulburari memorie, depresie nou instalata, tulburari menstruale sau infertilitate, modificarea vocii cu raguseala, gusa (marirea tiroidei vizibil); crestere ponderala in ciuda unei alimentatii echilibrate.
     Oricare din simptomele de mai sus poate fi cauzat de hipotiroidism, adica deficit de hormoni tiroidieni cu incetinirea metabolismului.
    In caz de exces de hormoni tiroideni, simptomele sunt date de accelerarea metabolismului: agitatie, tremor, insomnii, palpitatii, tranzit intestinal accelerat, transpiratii in exces, slabire fara o cauza aparenta, tulburari de vedere cu marirea globilor oculari (exoftalmie), gusa (marirea tiroidei vizibil).

    La persoanele asimptomatice este necesar un consult endocrinologic in caz de: istoric personal sau familial de boli autoimune (ex: vitiligo, anemie Biermer, Boala Addison, Diabet zaharat tip 1, Boala celiaca, insuficienta ovariana), istoric familial de boli tiroidiene, istoric personal de afectare tiroidiana (operatie la nivel cervical, radioterapie externa); istoric de terapii care pot modifica functia tiroidiana (ex amiodarona, litiu, interferon, imunoterapie); anumite boli hipofizare sau hipotalamice (tumori, istoric traumatisme craniene); femeile gravide (in special in primul trimestru de sarcina); persoanele care au copilarit in zone cu deficit de iod, numite zone gusogene (Moldova, zonele subcarpatice).
 

Investigatii pentru evaluarea functiei tiroidei

    Pentru a ne asigura ca nodulii sunt benigni si nu cauzeaza probleme, se fac pentru o prima evaluare analize hormonale si ecografie de tiroida. La nodulii mari sau suspecti ecografic se indica punctie tiroidiana cu ac subtire (unde se recolteaza probe citologice din nodul, iar medicul histopatolog stabileste daca celulele sunt cu risc de malignitate). In alte cazuri (de TSH scazut cu hipertiroidism) se indica scintigrafie tiroidiana, investigatie de medicina nucleara utila in acest caz pentru depistarea statusului functional al unui nodul (captant sau nu de radiofarmaceutic). Acest test este contraindicat femeilor insarcinate sau care alapteaza. Medicul endocrinolog stabileste ce este de facut pentru fiecare caz, in functie de aspectul ecografic al nodulilor si de analizele hormonale.

    Analizele si investigatiile pentru diagnosticarea disfunctiilor tiroidei pot fi efectuate in centrele GRAL Medical, inclusiv investigatia de medicina nucleara - scintigrafia tiroidiana in Spitalul OncoFort Caloian Bucuresti.
 

Tratamentul nodulilor tiroidieni

• Monitorizare - daca nodulii sunt mici si au criterii de benignitate. Se urmaresc ecografic si se indica punctie tiroidiana daca acestia cresc semnificativ
• Chirurgie - pentru excizia unui lob tiroidian sau a tiroidei in totalitate; daca nodulii sunt mari ( >4 cm si dau simptome de compresie) sau daca punctia tiroidiana sugereaza malignitate.
• Tratament cu antitiroidiene de sinteza sau radioterapie cu iod - doar in cazul in care nodulii sunt functionali (secreta hormoni tiroidieni)

     Te asteptam in Clinica de Diagnostic GRAL la Dr. Iuliana Ilie, medic specialist endocrinolog sau la Dr. Raluca Muntean, medic specialist endocrinolog, pentru consult endocrinologic si ecografie de tiroida! Medicul iti va recomanda investigatii suplimentare daca ai nevoie pentru evaluarea sanatatii tiroidei. Dupa ce primesti rezultatele investigatiilor, tratamentul personalizat iti va fi recomandat de catre medicul endocrinolog.
 
Ai grja de sanatatea tiroidei tale deoarece poate afecta sanatatea intregului organism!

Programeaza-te la:
• Call center 021 323 0000
• Mail: programari@gralmedical.ro
• Formular de contact: https://www.gralmedical.ro/Programari-online


« Inapoi

Vizualizari: 527
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici