Cand au nevoie copiii de vitamine si minerale?

Doresc sa aflu mai multe detalii
Cand au nevoie copiii de anumite suplimente?
In general copiilor li se indica o alimentatie variata, diversificata, echilibrata care sa acopere toate nevoile nutritionale din perioada importanta de crestere si de dezvoltare a copilariei.
Principalele situatii in care copiii au nevoie de suplimente:
- copiii cu apetit scazut, care nu consuma cantitati suficiente de alimente
- copiii in a caror alimentatie lipsesc categorii importante de nutrienti (fructe, legume, diete vegane, raw-vegane, ovo-lacto-vegetariene, diete fara lactate etc)
- copiii cu afectiuni cronice digestive, in special de malabsorbtie si maldigestie
Sunt situatii in care, inaintea recomandarii suplimentelor medicul poate efectua analize medicale pentru a vedea nivelele serice ale diverselor vitamine, mai ales, ca in anumite cazuri exista si riscul de supradozare. In functie de situatie, se pot recomanda variante simple sau combinatii de vitamine.
In realitate, parintii ajung sa foloseasca mult mai frecvent suplimente nutritive decat ar fi nevoie, de multe ori fara indicatia medicului, din dorinta de a creste apetitul sau de a reduce riscul anumitor boli.
Vitaminele care se pot da zi de zi, fara a exista o carenta dovedita
Vitamina D s-a demonstrat ca poate sa fie data zilnic cu efecte benefice asupra intregii populatii, dar mai ales asupra copiilor.
Aceasta se adminstreaza zilnic, la scurt timp dupa nastere, iar administrarea ei ar fi bine sa se faca si dupa perioada primilor 2 ani de viata pentru a sustine un ritm normal de crestere.
Vitaminele A si C sunt necesare zilnic, dar cel mai bine sa le luam din surse alimentare bune precum fructe si legume proaspete.
Este mai important sa adaptam regimul alimentar in functie de perioadele prin care trece copilul, decat sa ne bazam pe suplimentele nutritive. Ele raman variantele de urgenta in situatiile in care copilul refuza sau consuma in cantitate mica alimentele necesare varstei, efortului fizic, anotimpului etc.
Care sunt semnele care indica carenta unei vitamine, care ar trebui sa-i trimita pe parinti la specialist?
Un apetit scazut, modificat sau capricios pe o perioada de mai mult de 2 saptamani necesita consult de specialitate.
Alte semne: modificari ale starii generale - prea apatic, modificari ale pielii si fanerelor, cresterea in greutate scazuta - sunt principalele semne ce ar trebui sa ii determine pe parinti sa ceara sfatul specialistului.
Sfatul specialistului
Dr. Nita Mihaela, Medic Specialist Pediatrie in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca “In cazul copiilor cu probleme de somn nu as recomanda suplimente nutritive de tipul multivitaminelor.
In primul rand as recomanda:
- crearea unei rutine de somn
- evitarea factorilor excitanti inainte de culcare
- masa de seara cu o baza de cereale cu circa 1-2 ore inainte de culcare
Pentru cresterea apetitului pana la suplimentele nutritive este important sa:
- incurajam copiii la masa
- sa mancam constant impreuna cu ei
- sa nu cadem in plasa alimentelor de tip fast-food, alimentelor procesate, dulciurilor
- sa nu folosim alimentatia ca recompensa/pedeapsa de tipul "nu primesti desertul, daca nu mananci ciorba"
- NU fortam niciodata copilul sa manance, nu il distragem de la masa
- Sa incercam texturi noi, gusturi noi, modalitati diferite de a manca (de exemplu picnic inloc de masa traditionala)
Cand in ciuda eforturilor noastre cantitatile sunt mici, o perioada mai lunga de 2 saptamani, se recomanda consult de specialitate, existand cauze medicale care pot explica situatia: eruptii dentare, afte, viroze, leziuni etc.
In cazul copiilor agitati ar fi mai indicat un consult de specialitate - sunt situatii in care agitatia, refuzul alimentatiei pot fi cauzate de afectiuni de tipul ADHD care pot fi depistate si tratate precoce.
Pentru copiii cu imbolnaviri frecvente este foarte importanta anamneza pentru a se vedea contextul acestora - intrare in comunitatea de copii, fond emotional etc. Pentru dezvoltarea intelectuala este important sa nu folosim produse degresate in alimentatia copiilor mici, colesterolul fiind folosit si pentru crearea noilor celule nervoase.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).