Tuberculoza, cauze si tratament

Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Ce este tuberculoza?
Tuberculoza este o boala produsa de un bacil numit “bacilul tuberculozei”sau “Bacilul lui Koch” dupa numele celui care l-a descoperit. Infectia cu acest bacil se produce in mod obisnuit pe cale aeriana. Acest lucru explica si frecventa dominanta a tuberculozei cu localizare pulmonara.
Bolnavul de tuberculoza, atunci cand vorbeste, tusete sau stranuta elimina niste picaturi de secretii bronsice invizibile, care contin in ele bacili tuberculosi. Aceste picaturi plutesc in aer si pot fi inhalate de persoane care se afla in preajma bolnavului. In felul acesta bacilii ajung in plamanii persoanelor sanatoase si pot provoca aici leziuni tuberculoase. Se spune ca persoana care a inhalat bacili tuberculosi se poate “infecta”.
Infectia nu inseamna ca persoana este bolnava intrucat organismul este capabil sa “izoleze” acesti bacili care nu vor provoca boala imediat dar bacilii pot ramane viabili, capabili sa produca boala dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de timp. Sigur ca exista si posibilitatea ca boala sa se dezvolte in continuarea infectiei daca sursa de bacili inhalati a fost importanta sau organismul are o rezistenta scazuta.
Identificarea persoanelor infectate cu bacili tuberculosi se face prin efectuarea intradermo - reactiei la tuberculina (IDR) care devine pozitiva la cei infectati. IDR-ul se face prin injectarea intradermica a unei toxine provenita din bacilul tuberculos si daca persoana este infectata, la locul injectarii apare o reactie inflamatorie intrucat bacilii patrunsi in organism creaza un fel de “alergie”. O IDR pozitiva nu inseamna ca persoana este bolnava ci inseamna ca a venit in contact cu bacilul tuberculos provenit de la un bolnav.
Dintre persoanele infectate, numai 10% pot dezvolta tuberculoza boala in cursul vietii. Pot face tuberculoza boala cei care prezinta la un moment dat scaderea rezistentei organismului datorata fie subalimentatiei, fie munca excesiva, alte afectiuni sau excese (alcoolism, surmenaj fizic) . Infectia se poate produce in copilarie si tuberculoza boala sa apara la varste inaintate, 20-40 ani sau mai mult. Sunt si alte localizari ale tuberculozei, dar acestea sunt mult mai rare si reprezinta in principiu 10% din toate cazurile. Aceste localizari pot fi cutanate, genitale, digestive, meningeale, oculare, etc....
Se spune ca “nu exista imbolnavire de tuberculoza decat in situatia in care exista bolnav de la care s-a transmis”
Ce tratament presupune tuberculoza?
Tuberculoza odata diagnosticata, si vorbim de tuberculoza pulmonara care este cea mai frecventa si cel mai usor transmisibila, ea trebuie tratata intrucat se poate vindeca in proportie de peste 95% din cazuri. Cu cat tratamentul este mai precoce administrat cu atat sansa de vindecare creste.
Cineva care tuseste mai mult de 2 saptamani eventual expectoreaza, pierde pofta de mancare, scade in greutate si nu se amelioreaza la tratamentele aplicate initial trebuie sa faca un control pentru tuberculoza:
- se cauta bacilii in expectoratie
- se face control radiologic toracic
Daca s-a pus diagnosticul de tuberculoza, tratamentul se incepe cat mai rapid pentru a preveni contaminarea altor persoane si pentru a preveni progresia bolii.
Medicamentele antituberculoase sunt foarte eficace cu conditia de a fi folosite conform prescriptiei medicului specialist. Initial, tratamentul se face cu 4 medicamente zilnic 2 luni si ulterior inca 4 luni cu 2 medicamente de 3 ori pe saptamana.
Tratamentul efectuat corect pe toata perioada, fara a omite nici o doza realizeaza peste 95 % vindecari. Se spune ca “tuberculoza este cea mai vindecabila dintre bolile infectioase respiratorii”
Cele mai eficace medicamente antituberculoase sunt: izoniazida (hidrazida), rifampicina, pirazinamida streptomicina si etambutolul. Acestea sunt si numite medicamente de linia I-a. Mai sunt si alte medicamente numite de linia II-a care sunt folosite in special in cazul tuberculozelor cu rezistenta la medicamentele din linia I-a.
Se recomanda tratamentul sub directa observatie (Direct Observed Treatment-DOT). Aceasta inseamna ca medicamentele ar trebui luate sub supravegherea unui cadru medical sau a unei persoane instruite special in acest sens pentru a fi siguri ca nu au fost omise unele doze. Tratamentul fiind de lunga durata, s-a constatat ca multi pacienti au tendinta de a intrerupe medicatia facand posibila cronicizarea bolii si aparitia rezistentei la medicamente.
Cum prevenim tuberculoza?
Cea mai buna modalitate de a preveni tuberculoza este tratamentul corect al bolnavilor. In principiu dupa doua saptamani de tratament corect pacientii nu mai sunt contagiosi, deci nu mai transmit boala.
O alta modalitate de prevenire a tuberculozei este vaccinarea BCG la nastere. Chiar daca protectia pe care o presupune acest vaccin este relativ discutabila se admite totusi ca previne dezvoltarea formelor grave si eventual transformarea infectiei in boala. Din pacate nu poate impiedica infectia si protectia nu este foarte ridicata. La persoanele cu risc, cu infectie tuberculoasa, se administreaza izoniazida (hidrazida) ceea ce permite prevenirea in mare masura a transformarii infectiei in boala.
Prof. Dr. Paul Stoicescu, Profesor Doctor Pneumolog din cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca o masura importanta in prevenirea tuberculozei este izolarea pacientilor eliminatori de bacili tuberculo si/sau evitarea contactului cu acestia.
Astazi se pune in special problema evitarii infectiei cu bacili rezistenti de la bolnavi cu acesta forma de boala. Pacientii cu aceste forme de boala, se vindeca greu si pot raspandi boala perioade indelungate. Ei se trateaza cu medicamente scumpe , greu de tolerat, si pe perioade lungi sau foarte lungi de timp: 2-3 ani. Cei infectati cu bacili rezistenti, pot face tuberculoza rezistenta care se vindeca greu. Rata de vindecare la aceasta categorie de pacienti scade pana la 15-20%. In concluzie tuberculoza poate fi prevenita, dar daca apare poate fi vindecata in peste 95% din cazuri daca tratamentul este corect efectuat.
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00