Ce este biopsia?

 

Biopsia este investigația sigură și eficientă pentru diagnosticarea și planificarea tratamentului pacientilor care in urma unei investigatii au o suspiciune ce trebuie clarificata. Este investigația precisă pentru stabilirea sau excluderea diagnosticului oncologic in primul rand. Poate fi utilizata si pentru diagnosticarea si altor afectiuni (ex: infertilitate, boli hepatice, infecții, inflamatii). 

In cadrul Gral Medical  planificarea procedurii biopsice este ghidata de un Manager de caz iar impreuna cu medicul si pe baza dosarului medical si imagistic se stabilește metoda prin care se intervine pentru a se obtine informatia de diagnostic necesara. 

Biopsia se poate realiza fie prin extragerea chirurgicala (excizionala sau incizionala) a unor fragmente (ex: bucatica de piele, tesut, organ, ganglion, formatiune) sau prin punctie de aspiratie cu diverse tipuri de ace prin metode fie ghidate ecografic, CT sau folosindu-se alte tipuri de instrumente (ex. bronhoscop, colposcop, endoscop). Ulterior acestei manevre materialul de diagnostic este trimis in laborator pentru evaluare anatomopatologica si de imunohistochimie.