Tratamente complementare chimioterapiei

Deoarece tratamentul chimioterapic este, nu de putine ori, deosebit de solicitant pentru organism, este bine sa apelati la ceea ce am numit tratamnet suportiv sau de susutinere. Acesta are rolul de a ajuta organismul sa se refaca cat mai repede dupa sedintele de chimioterapie sau radioterapie si consta in tratament perfuzabil prin care se administreaza solutii care sa va normalizeze starea de hidratare, combinate cu medicamente cu efecte protectoare gastrice, antiemetice, antialergice, vitamine si orice altceva impune starea dumneavaostra in acel moment. Se vor ameliora si chiar vor dispare simptomele induse de cura de tratament.

 

Vom putea apela la un astfel de tratament suportiv si pentru starile provocate doar de prezenta bolii. 

Boala canceroasa si tratamentul ei, fie ca este chimioterapie, fie ca este radiotarapie sau combinatia lor, pot duce la aparitia unei anemii care poate deveni foarte grava. Atunci cand evaluarea medicala facuta considera oportun si necesar, se apeleaza la tratamentul prin transfuzie.

 

Daca incepeti sa aveti o paloare care se accentueaza, oboseala la eforturi tot mai mici, ameteala, chiar o anumita “lipsa de aer’’, este posibil sa fi dezvoltat o anemie care se agraveaza. Anuntati medical dumnevoastra despe simptomele nou instalte cat mai curand. Una dintre optiunele terapeutice rapid eficiente pentru pacientii anemici, atunci cand este necesara restabilirea rapida a echilibrului celulelor din sange este transfuzia. Pot fi transfuzate doar unele sau toate componentele sangelui. In acest fel organismul recapata o anumita forma de echilibru biologic care ii permite ‘’lupta cu boala’’ si, nu in ultimul rand, supravietuirea.

Se stie ca doar un organism suficient de vital poate sa supravietuiasca unei boli cum este cancerul si unei terapii solicitante cum este tratamentul acestei boli. Pentru pacientii care, din diverse cause, nu se mai pot hrani in mod normal, pe cale orala, nutritia parenterala reprezinta suportul nutritiv absolut necesar. Pacientii sunt hraniti pe cale venoasa, respectandu-se in totalitate principiile nutritive si raportul dintre acestea. Scopul nutritiei sau alimentatiei parentale este de a aduce pacientului un aport alimentar intravenos, atunci cand acesta nu poate fi hranit partial sau total pe cale orala. Eficacitatea nutritiei parenterale este dovedita si ea va permite continuarea demersului terapeutic al bolii.