Plasmafereza
Plasmafereza in scop terapeutic reprezinta tehnica transfuzionala prin care se poate indeparta plasma sanguina. Prin aceasta tehnica se indeparteaza din sangele circulant substante aflate in exces in plasma, substante care pot afecta starea de sanitate a pacientului Scopul este sa optimizam continutul vaselor de sange necesar unei stari clinice care sa permita o viata mai buna.
Plasmafereza se efectueaza in Laboratorul GRAL Colentina cu un aparat de functionare automata a sangelui destinat procedurii – HAEMONETICS. Acesta permite separarea automata prin centrifugare a componentelor sangelui cu ajutorul unor kituri speciale de unica folosinta.
In functie de scopul terapeutic, aparatul este programat tinand cont de constantele fizice ale fiecarui pacient. Astfel, se pot separa diverse fractiuni sangvine si indeparta specific si individual componentele care contribuie la afectarea starii sale de sanatate. Cu ajutorul plasmaferezei pot fi tratate diferite boli hematologice, boli autoimune, metabolice, neurologice, dermatologice, reumatologice si renale, dar si intoxicatii.
Sangele atat prin compozitie cat si prin functiile sale asigura sanatatea omului.
Circulatia sa aduce oxygen de la plamani si il distribuie tuturor componentelor organismului, dar tot el asigura eliminarea deseurilor metabolice substante destinate excretiei prin rinichi cat si transportul secretiilor active functionand pentru toate organele corpului.
Pentru o functie optima deci este importanta structura sa, care poate avea implicatii directe asupra starii de sanatate sau boala a individului.
Plasmafereza poate indeparta secvential fractiuni plasmatice ce contin componente patologice rezultate in urma unor dereglari ale organismului (boala) sau substante toxice care pot afecta functionarea normala a organismului.
Se pot citi:
- Cantitati crescute de proteine care duc la cresterea vascozitatii sangelui
- Prezenta unor proteine anormale crioglobuline
- Prezenta de antianticorpi prin dereglari autoimmune sau izoanticorpi post interventii terapeutice
In Laboratorul GRAL Colentina se foloseste pentru plasmafereza metoda de separare a plasmei sanguine prin centrifugare utilizand un separator automat de tip HAEMONETICS MCS 3p
Echipamentul nostru este usor de folosit – utilizeaza principiul centrifugarii care este mai avantajos decat filtrarea
Durata procedurii este in medie de aproximativ 1 ora si nu necesita in toate cazurile internarea in clinica
Rata de eficacitate a fost aprox 80% daca bolnavul a respectat indicatiile medicului specialist
Programul este diferentiat in functie de pacient si de boala atat ca timp cat si ca numar de sedinte
- Tratamentul epurator prin plasmafereza va fi individualizat
- Permite pacientului sau unui organ lezat sa depaseasca o situatie critica
- Ajuta la vindecarea Poliradiculonevritei
- Utilizata in tratamentul bolilor ca lupus eritematos sistemic, insuficienta hepatica, sindromul Guillain-Barré, sindromul Lambert-Eaton si miastenia gravis, boli autoimune si transplanturi renale
- Este utilizata pentru a reduce nivelul de colesterol la pacientii cu hipercolesterolemie familiala
Pregatire pacient pentru Plasmafereza
- Analize de orientare diagnostica
- Analize de orientare fiziologica obligatorii hemoleucograma, proteine serice totale
Terapia prin plasmafereza este orientata individual in functie de:
- Starea biologica a pacientului
- Statusul metabolic
- Afectiunea patologica existenta
Este importanta prezenta unor vene superficiale bune.
Anatomia patologică este o ramură medicală care se ocupă cu diagnosticul bolilor pe baza examinării macroscopice, microscopice, imunologice și moleculare a țesuturilor. Această specialitate ocupă un rol central în diagnosticul cancerelor și orientarea conduitei terapeutice optime. Astfel, activitatea din laboratorul de patologie este centrată pe fiecare pacient în parte, în ciuda contactului direct redus dintre medic și pacient.
Anatomia patologică este o ramură medicală care se ocupă cu diagnosticul bolilor pe baza examinării macroscopice, microscopice, imunologice și moleculare a țesuturilor.
Anatomia patologică este ramura medicinei care studiază bolile prin examinarea țesuturilor și celulelor, esențială pentru diagnosticarea precisă, în special a cancerelor.