Radioterapia cu Iod – Drumul tau catre vindecare!
Radioterapia cu iod sau iodoterapia este un tratament specific de medicina nucleara, care foloseste un izotop radioactiv al iodului numit ¹3¹iod (¹3¹I). Poate trata atat afectiuni beninge ale tiroidei cat si cancerul tiroidian bine diferentiat din foliculul tiroidian, chiar daca acest tip de neoplasm s-a raspandit in alte tesuturi. Iodul radioactiv circula in tot corpul prin fluxul sanguin. Acesta este in principal preluat de celulele tiroidei. Celulele de cancer tiroidian bine diferentiat din foliculul tiroidian, oriunde s-ar afla in organism, vor absorbi iodul radioactiv. Radiatia gamma emisa din iod va distrige celulele canceroase.
Tratamentul cu iod radioactiv poate fi recomandat:
- Dupa o interventie chirurgicala, tiroidectomie completa sau tiroidectomia cvasitotala, pentru ablatia cu iod radioactiv a celulelor tiroidiene care pot ramane dupa operatie
- In metastazele cancerului tiroidian
- In tratamentul cancerului tiroidian recidivat, chiar si dupa 5-8 ani
- Pentru tratamentul definitiv al hipertiroidismului sau pentru cel rezistent la terapia cu antitiroidiene de sinteza
Radioterapia cu iod este recomandata in 6-8 saptamani dupa operatia de tiroida, conform ghidurilor European Society for Medical Oncology, National Comprehensive Cancer Network si de catre Asociatia Chirurgilor Endocrinologi Americani.
Despre procedura:
Iodoterapia sau terapia cu radioiod se adreseaza pacientilor cu diferite afectiuni tiroidiene benigne si este de asemenea o optiune rezervata pacientilor diagnosticati cu cancer tiroidian bine diferentiat (papilar si folicular).
Radioterapia cu iod(I-131) presupune internarea pacientului in Spitalul Oncofort Caloian pentru o perioada de 4 zile. In tratamentul cu iod radioactiv(I-131), pacientul ingera o capsula pe cale orala, care contine o doza prescrisa de medicul specialist. Dozajul de iod radioactiv (I-131) este determinat de medicul specialist de Medicina Nucleara pe baza mai multor factori, cum ar fi nivelul de hormoni, stadiul bolii, markeri tumorali.
Ablatia eficienta se realizeaza mult mai bine cu conditia unei bune stimulari a nivelului de TSH seric. Nivelul TSH determinat inainte de ablatie in cazul pacientilor cu cancer tiroidian trebuie sa fie ≥ 30mUI/l. Inainte de externare se vor face 2 investigatii imagistice (scintigrafii tiroidiene) urmand ca la 6 luni post-terapie pacientul sa revina la control.
- In doua saptamani poti incepe tratamentul
- Tratament 360 grade personalizat
- Iodoterapia trateaza cancerul tiroidian bine diferentiat, metastazele ganglionare si pe cele la distanta
- Distruge tesutul tiroidian care nu a fost indepartat prin interventie chirurgicale
- 9 din 10 pacienti cu cancer de tiroida au avut remisie completa
- Are 80% eficienta in tratamentul pe termen lung al hipertiroidismului
-
In doua saptamani poti incepe tratamentul
-
Tratament 360 grade personalizat
-
Iodoterapia trateaza cancerul tiroidian bine diferentiat, metastazele ganglionare si pe cele la distanta
-
Distruge tesutul tiroidian care nu a fost indepartat prin interventie chirurgicale
-
9 din 10 pacienti cu cancer de tiroida au avut remisie completa
-
Are 80% eficienta in tratamentul pe termen lung al hipertiroidismului
Pregatire pacientului pentru radioterapia cu iod
Inainte de inceperea terapiei cu iod(I-131)
Pentru a creste eficienta tratamentului cu iod radioactiv este nevoie ca pacientul cu cancer tiroidian sa devina hipotiroidian. Acest lucru se datoreaza faptului ca iodul radioactiv (¹3¹I) este mai bine captat atunci cand nivelul TSH (hormonul tiroidian de stimulare) este ridicat. Nivelul TSH din sange incepe sa creasca in urma intreruperii tratamentului cu hormoni tiroidieni de sinteza. Intreruperea acestui tratament se face la recomandarea medicului specialist in medicina nucleara. In cazul in care nu se intrerupe tratamentul cu levotiroxina se pot face 2 injectii intramusculare cu Thyrogen, tot un substitut de hormon tiroidian, care va ajuta celulele cancerului tiroidian din organism sa preia iodul radioactive. Injectiile cu Thyrogen se fac cu 48 respectiv 24 de ore inainte de ablatia cu iod radioactiv (¹3¹I).
Pacientul trebuie sa urmeze o dieta cu continut scazut de iod cu 2-4 saptamani inainte de radioterapia cu iod (¹3¹I).
Protejarea populatiei generale de expunerea la radiatii
Pe perioada internarii pentru acest tratament nu se permit vizite. Contactul cu familia se poate face prin telefonul mobil din salon.
Sarcina si alaptare
Nu se poate administra iod radioactiv femeilor insarcinate si celor care alapteaza, existand un risc crescut de iradiere. Alaptarea trebuie intrerupta cu 2 luni inainte de adminstrarea iodului radioactive si nu trebuie reluata dupa, iodul eliminandu-se in laptele matern.
Bronhoscopie GRATUITA - 40 locuri disponibile!
Respiri cu dificultate? 👃 Obosesti ușor? 🫁 Poate fi vorba de o afectiune pulmonara. Afla raspunsul printr-o bronhoscopie GRATUITA la GRAL Medical.
Programeaza-te la Call Center