Radioterapia cu iod este un tratament eficient si sigur

Iodoterapia sau terapia cu radioiod se adreseaza pacientilor cu diferite afectiuni tiroidiene benigne si este de asemenea o optiune rezervata pacientilor diagnosticati cu cancer tiroidian bine diferentiat (papilar si folicular).

 

Radioterapia cu iod(I-131) presupune internarea pacientului in Spitalul Oncofort Caloian pentru o perioada de 4 zile. In tratamentul cu iod radioactiv(I-131), pacientul ingera o capsula pe cale orala, care contine o doza prescrisa de medicul specialist. Dozajul de iod radioactiv (I-131) este determinat de medicul specialist de Medicina Nucleara pe baza mai multor factori, cum ar fi nivelul de hormoni, stadiul bolii, markeri tumorali.

Ablatia eficienta se realizeaza mult mai bine cu conditia unei bune stimulari a nivelului de TSH seric. Nivelul TSH determinat inainte de ablatie in cazul pacientilor cu cancer tiroidian trebuie sa fie ≥ 30mUI/l. Inainte de externare se vor face 2 investigatii imagistice (scintigrafii tiroidiene) urmand ca la 6 luni post-terapie pacientul sa revina la control.