Lipidele
Lipidele sunt
cele mai calorigene alimente (contin de doua ori mai multe calorii comparativ cu glucidele

sau proteinele), sunt foarte
placute la gust si
pot produce foarte usor un
surplus ponderal,
factor favorizant in aparitia
diabetului zaharat,
hipertensiunii arteriale si chiar
cancerului.
Excesul de prajeli, fast-food, dulciuri, carne grasa, ulei, unt, margarina, untura, icre, lactate grase, si alte preparate bogate in grasimi saturate,
cresc nivelul colesterolului din sange (in special a LDL colesterolului, colesterolul “rau”), care se va depune pe vase (proces numit aterogeneza) si va
favoriza aparitia
bolilor cardio-vasculare.
Proteinele
Excesul de proteine poate fi frecvent
intalnit la
persoanele care
doresc sa slabeasca, sau care fac sport si vor sa-si
creasca masa musculara.
Carbohidratii
Consumul excesiv de carbohidrati este
periculos atunci cand sunt ingerate
alimente cu
indice glicemic crescut, de tipul glucidelor simple, rafinate (zahar, miere, prajituri, fainoase). Acestea sunt puternic generatoare de tesut gras, prin stimularea secretiei de insulina. In timp, daca nivelul de insulina este mentinut crescut o perioada indelungata, se va instala rezistenta la insulina, care va duce la aparitia diabetului zaharat.
In cazul
persoanelor cu
diabet zaharat este
interzis aportul de glucide simple si sunt
recomandate glucidele cu absorbtie lenta, de tipul legumelor, cerealelor integrale, produsele lactate si anumitor fructe.
Dr. Pavel Cristina Ioana, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, in cadrul
Clinicii
de Diagnostic Gral ne spune ca este
contraindicat consumul crescut de
proteine persoanelor
care sufera de
afectiuni renale sau boli care pot duce la declinul functiei renale (diabet zaharat, hipertensiune arteriala, rinichi polichistic).
Consumul excesiv de proteine, pe termen scurt, poate avea ca efecte adverse greata si constipatia, iar pe termen lung favorizeaza aparitia atacurilor de guta si a calculilor renali, la anumite persoane, in special la barbati.
Consumul crescut de carne rosie sau
carne procesata este asociat cu
incidenta crescuta a cancerului colorectal. De aceea, la aceste persoane, nu se recomanda un consum excesiv de proteine, predominant din surse vegetale.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center:
021 323 00 00 sau
*GRAL (*4725).